Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPaori zabrinuti: Šeik kupuje zemlju u Sivcu

KULA/NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je u utorak, 17. juna, u republičkom parlamentu od ministra finansija Lazara Krstića i premijera Aleksandra Vučića odgovor na pitanje šta će se desiti s državnim zemljištem u opštini Kula. Ona je pitala da li će tamošnji paori biti uskraćeni za mogućnost da zakupe to zemljište, da li su i kakvi ugovori sklopljeni s Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teritoriji opštine Kula i šta će biti s poljoprivrednim imanjem „Bačka“ a. d. u Sivcu. Dan ranije, 16. juna, nezadovoljni zemljoradnici iz Sivca, Kule, Kruščića, Lipara i Crvenke izašli su traktorima ispred zgrade opštine Kula tražeći odgovor na pitanje zašto je nadležno ministarstvo odlučilo da 3.334 hektara državnih oranica u ovoj opštini izuzme iz licitacije prema prečem pravu zakupa za stočare i vlasnike zalivnih sistema. Zemljoradnici sumnjaju da će tu zemlju zakupiti Ujedinjeni Arapski Emirati, od čega će oni i kulska opština samo trpeti štetu, ali možda može da ih uteši zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević, koji upozorava da bi takva prodaja bila protivzakonita.

Hoće da daju najkvalitetniju zemlju?!

Prema podacima opštine Kula, u ovom ataru ima oko 9.000 hektara državnih oranica. Od zakupa se godišnje ostvari oko dva miliona evra, od čega 40 odsto ostaje lokalnoj samoupravi, a ostatak odlazi u pokrajinski i republički budžet. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije naložilo je kulskoj opštini, odnosno Komisiji za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini opštine Kula, da izuzme iz ovogodišnjeg programa 3.300 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u katastarskim opštinama Crvenka, Sivac, Kruščić i Lipar. Iako niko nije mogao da nam potvrdi na koju se tačno zemlju ta zabrana odnosi, paori s kojima smo razgovarali ističu da je to uglavnom zemlja u sivačkom ataru jer je najkvalitetnija. S izuzimanjem gotovo 35 odsto državnog zemljišta Kula bi bila uskraćena za 32 miliona dinara. Povodom ovakve odluke ministarstva paori su se prvi put pobunili krajem marta, kad su dobili podršku lokalne samouprave i na razgovorima u Ministarstvu poljoprivrede ratarima je rečeno da će zemlju moći da zakupe i ove godine. Međutim, kako ističu paori, ispostavilo se da do tog zakupa ipak neće doći, pa su se odlučili za radikalniji potez i izašli traktorima pred opštinu.

Zemlja Arapima trostruko jeftinije?

Jedan od učesnika ovog protesta Živko Pejin rekao je medijima da poljoprivrednici iz te opštine imaju pouzdane podatke da će Ministarstvo finansija izdati u dugoročan zakup više od 3.000 hektara partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za sto evra po hektaru, dok lokalni ratari za zakup istih parcela daju 37.000 dinara (350 evra) po hektaru. Pejin dodaje i da će novi zakupci moći da biraju koju zemlju žele da zakupe na sledećih 20 godina, dok njima zakupi ističu na jesen i više neće moći da koriste tu zemlju. On je dodao da će traktori biti pred zgradom opštine sve dok predsednik opštine ne dobije odgovor od ministra finansija Lazara Krstića i direktora Uprave za poljoprivedno zemljište Zorana Kneževića zašto je to tako i apelovao da se zemlja ne uskrati domaćim poljoprivrednicima jer neće imati egzistenciju. Upozorio je da će se efekti ovakvog dogovora osetiti tek kasnije, što je ilustrovao primerom sivačkog kombinata „Bačka“, koji će ostati bez 2.000 hektara obradive površine, neće biti u stanju da vraća dug od 12 miliona evra, otići će u stečaj i 120 radnika će ostati na ulici. Potpredsednik Opštinskog odbora LSV Kula Petar Pejin kaže za Slobodnu Vojvodinu da će nemogućnost da ponovo zakupe zemlju koju su obrađivali godinama biti velik udarac za paore, ne samo zato što će izgubiti izvor prihoda iz kog će moći da vraćaju kredite nego i zbog toga što se može dogoditi da lokalno stanovništvo i manja gazdinstva koje inače izdaje njive u arendu sad iskoriste momenat i podignu cene.

Ministre, primite paore

na razgovor!


– Postavljam pitanje ministru Krstiću šta dalje misli, da li će primiti paore iz opštine Kula i da li će ih posavetovati šta da rade, pošto su oni uzeli kredite znajući da će možda dobiti to poljoprivredno zemljište dalje na korišćenje. A u septembru ili oktobru ti im se ugovori raskidaju – rekla je poslanica LSV Olena Papuga u Skupštini Srbije.

Knežević: Licitacija može,

ali za sve pod istim uslovima


Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević ističe za Slobodnu Vojvodinu da će, ukoliko njive u kulskoj opštini ne budu date u zakup putem licitacije već neposrednom pogodbom, biti prekršena zakonska regulativa, a da će prihodi od tih 3.300 hektara umesto u AP Vojvodinu i lokalnu samoupravu otići nekom zakupcu za kojeg se spekuliše da nije s naših prostora. On naglašava da niko nema ništa protiv izdavanja zemlje u zakup strancu, ali da bi licitaciju trebalo omogućiti svima pod jednakim uslovima. On potvrđuje sumnju paora da će, ako se ta zemlja da u zakup nekom drugom, a ne lokalnom stanovništvu, upravo domaći ratari biti u problemu, a da će svi biti na gubitku ukoliko te licitacije ne bude, pa zemlja ostane u parlogu.

Sivac živi od poljoprivrede


U Sivcu ima 7.000 stanovnika, a svega deset posto njih je zaposleno. Nema industrije, pa se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...