Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKolaps na lokalu: Raspišite izbore i poštedite građane mrcvarenja!

NOVI SAD – Lokalne samouprave Novog Sada, Zrenjanina i Subotice nakon rekonstrukcije i upodobljavanja sprovedenih u protekle dve godine ne da nisu stabilizovale komunalni sektor i svoje privredne ambijente već je on i u drastično gorem položaju. Ipak, umesto da se stvar reši vanrednim izborima i time omogući da građani odluče o tome ko će voditi grad u narednom mandatu, pribegava se potezima koji samo produžavaju agoniju i ne rešavaju ništa. Novi Sad je tako ispremeštao savetnike gradonačelnika, članove gradskog veća i direktore javnih komunalnih preduzeća, Zrenjanin je dobio i trećeg gradonačelnika za dve godine, dok se gradonačelnik Subotice žali građanima na lošu saradnju u vladajućoj koaliciji. A sve to trpe građani.

 

Novi Sad – smuti pa prospi

Dugo najavljivana rekonstrukcija vlasti u kojoj je Srpska napredna stranka, shodno rezultatu zabeleženom na izborima za republički parlament 16. marta, preuzela većinu resora i javnih preduzeća od svojih koalicionih partnera sprovedena je sredinom juna. Rezultat, koji se u potpunosti slaže s datumom (petak, 13) teško da se može nazvati rešenjem. Predsednik IO LSV Novi Sad Robert Kolar upozorava za naš list da prekomponovanje unutar dosadašnje većine u Novom Sadu neće apsolutno ništa novo ni dobro doneti građankama i građanima Novog Sada.

– Da je postojala zaista iskrena želja najveće stranke vladajuće većine da nešto promeni, za početak bi promenila partnere s kojima pravi većinu. Više je nego jasno da su to, izuzev dve političke organizacije, u najvećoj meri grupacije koje su dokazale da Novi Sad služi kao poligon za njihovu pljačku i sve oblike izvlačenja novca iz komunalnog sektora i drugih izvora – rekao je Kolar dodajući da aktuelna većina ima dovoljno odbornika da je bez problema mogla da se reši makar jedne, najgore grupacije.

– Ovako nema sistemske, nema programske, samim tim nema suštinske promene. Postoji samo kadrovska, odnosno personalna unutar istih grupacija – istakao je Kolar. Naveo je i primer dojučerašnjeg direktora JGSP Milana Balaća (DSS), koji je imenovan za v. d. direktora Spensa, ističući da su pojedini direktori gradskih javnih komunalnih preduzeća podneli ostavke da ne bi bili smenjeni zbog nesposobnosti, kao i da bi izbegli da podnesu izveštaje i da građane Novog Sada upoznaju sa svojim rezultatima.

 

Zrenjanin – treća sreća

Nakon što je zrenjaninski parlament 12. juna izabrao novog gradonačelnika, trećeg u aktuelnom mandatu, šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Dejan Čapo javno je pozvao Vladu Republike Srbije da uvede privremene mere i raspiše vanredne lokalne izbore. Kako objašnjava za Slobodnu Vojvodinu, odbornici LSV nisu učestvovali u glasanju jer nisu želeli da budu deo komedije koja će se završiti tragično po njihov grad.

– Ovo samo pokazuje da su interesi pojedinaca iznad opštih interesa, pre svega iznad interesa građanki i građana Zrenanina – rekao je Čapo. On podseća da su novi gradonačelnik i zamenik gradonačelnika nedavno pristigli iz DSS i SRS, zbog čega očekuje komplikaciju odnosa u toj stranci, a samim tim i u vladajućoj koaliciji, a najveće žrtve svakako će biti Zrenjaninci.

– Poslednje dve godine Zrenjanin je vođen na katastrofalan način i sve analize govore da u Zrenjanin nije pristigla nijedna nova investicija. Za to vreme su na nezakonit način oduzimani mandati odbornicima LSV i DS, preko 300 ljudi je zaposleno u javnom sektoru, gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama. Kupovani su novi služneni automobili, osnovana su dva nova preduzeća, izmišljene su funkcije pomoćnika predsednika skupštine, smenjen je zaštitnik građana iako mu je mandat trajao – istakao je Čapo. Podsetio je i da je u poslednje dve godine Zrenjanin zadužen za preko 800 miliona dinara, te da je raskinut ugovor o izgradnji fabrike vode. Navodi i da LSV ne likuje zbog toga što je od početka upozoravao na katastrofalnu situaciju do koje je na kraju i došlo, i da upravo zato od Vlade Srbije traži da se spreče transferi odbornika, uvedu privremene mere i raspišu novi izbori, kao jedino rešenje za izlazak iz postojeće situacije.

 

Subotica – kome pripada više?

Nedavno se gradonačlenik Subotice Jene Maglai (SVM) javno požalio da mu koalicioni partneri „povlače ručnu“, te da se sve vrti oko toga ko će gde biti zaposlen i ko će gde biti postavljen. Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u subotičkoj skupštini Mirana Dmitrović ocenjuje za naš list kako je sad već svima postalo očigledno da je prekomponovanje lokalne vlasti, sprovedeno krajem 2013. godine, za cilj imalo jedino to da SVM, sa vrlo širokom koalicijom, preuzme kormilo grada od Demokratske stranke. Dodaje da je nova vlast imala problema, pre svega zbog podela unutar SNS, a da se nakon stabilizovanja situacije, pojavio nov problem.

– Srpska napredna stranka, koja je na izborima 2012. godine osvojila šest mandata, sad ima 18 mandata, dok je SVM ostao na 16. Pretpostavljamo da je to ono što trenutno narušava odnose u vladajućoj koaliciji jer SNS želi veći deo kolača za sebe – kaže Dmitrovićeva podsećajući da je predsednik Skupštine grada Subotice to i napomenuo nakon republičkih izbora 16. marta, u smislu da SNS pripada veći deo javnih preduzeća, ustanova i pozicija u gradu. Dodaje da je to najverovatniji razlog zbog kog nije održano zasedanje lokalne skupštine u maju, iako je praksa da se ona održavaju jednom mesečno.

– Javna preduzeća i dalje imaju direktore u v. d. statusu, školski odbori su stali s radom, samim tim i izbori direktora na čelu školskih ustanova. Imamo problem s Radio Suboticom, sutra ćemo imati problem s Narodnim pozorištem, prekosutra s nečim drugim, zato što se uvek forsiraju kadrovi koji su kompromitovani još devedesetih. Po našem mišljenjju, sad je prava prilika da se održe lokalni vanredni izbori i da se ova papazjanija u gradu, koja se očigledno neće završiti, raščisti. Jer se više ne zna ni ko koga predstavlja, ni koliko koja partija ima odbornika zato što se odnos bukvalno menja od sednice do sednice – istakla je Mirana Dmitrović.

Sudeći po iskustvu Novog Sada i Zrenjanina, i u Subotici se pre može očekivati nova rekonstrukcija nego izbori, jer oni očigledno ne odgovaraju mnogim interesnim grupacijama koje najverovatnije nikad više ne bi ušle u parlament i „brinule“ o novcu iz gradske kase.

 

Rekonstruisani novosadski stručnjaci

 

– Vladimir Jelić (SPO) bivši direktor JKP „Toplana“, koji je s tog mesta, ostavivši svoje preduzeće u ogromnim dugovima, postao savetnik gradonačelnika, u novoj podeli karata dobio je resor obrazovanja u Gradskom veću.

– Dragan Božić (SPO), dosadašnji direktor „Vodovoda“, biće savetnik gradonačelnika za komunalnu oblast, umesto Jelića.

– Vanja Vučenović, dojučerašnji pomoćnik gradonačelnika zadužen za resor kulture, postao je član Gradskog veća zadužen za isti resor.

– Vladimir Stojković, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, dobio isti resor u Gradskom veću.

– Nikola Ćirović (DDD), dosadašnji član Gradskog veća zadužen za komunalnu oblast, dobio je resor socijalne politike.

 

Novosadsko Gradsko veće bez žena

 

Forum žena Gradskog odbora LSV Novi Sad upozorio je nakon promena u vladajućoj većini da u novoizabranom Gradskom veću više nema nijedne žene. U saopštenju je ukazano na to da u Narodnoj skupštini Republike Srbije žene imaju trećinu poslaničkih mesta, da su među 18 ministara Vlade Republike Srbije četiri žene, od kojih su dve i potpredsednice, da od 11 članova vojvođanske vlade tri sekretarska mesta pripadaju ženama, te da se među 13 članova Gradskog veća Beograda nalazi četiri žene.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...