Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comAko se PDV plaća do 15. u mesecu, zašto ne bi i plate?

NOVI SAD – Kontroverzne Izmene zakona o radu za koje vlast tvrdi da će pokrenuti reforme i zapošljavanje, a sindikati da su udar na zaposlene, usvojene su konačno 18. jula, nakon dvodnevne žustre rasprave i uprkos protestima sindikata. Poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine: Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Nada Lazić, Olena Papuga, Dejan Čapo i Đorđe Stojšić, kako je i najavljeno, nisu podržali zakon jer nijedan od njihovih osam amandmana nije prihvaćen, kao ni oba amandmana na zakon o PIO. Članica stručne radne grupe LSV koja je radila na analizi izmena zakona o radu Milena Popović Subić za Slobodnu Vojvodinu ukazuje na to da je LSV svojim amandmanima tražila zaštitu osoba s invaliditetom i trudnica od otpuštanja, garancije države za isplatu zarada i minimalne zarade tako što bi se odredio rok u kom se zarada mora isplatiti, kao i da zaposleni u radno vreme rade poslove za koje su sklopili ugovore o radu, a ne kako zakonodavac predviđa – samo poslove po nalozima poslodavca. Takođe, traženo je da nezakonit otkaz može da se utvrdi samo pravosnažnom presudom.

Zaštititi radnike s najnižim primanjima

Poslanici i poslanice LSV tražili su da osobama s invaliditetom i osobama koja izgube radnu sposobnost poslodavac obezbedi razumno prilagođavanje radnog mesta i procesa rada, a ne mogućnost da se proglase tehnološkim viškom, jer se tim rešenjem krše ustavom garantovana prava.
Što se tiče zarada, poznato je da je kod nas trend da se kasni s njihovom isplatom i da se isplaćuju umanjene zarade od dogovorenih pojedinačnim i kolektivnim ugovorima. Zato je LSV tražila da se propiše obaveza poslodavca da ne može isplatiti zaradu manju od one koja piše u ugovoru o radu, a da poslodavci sa više od deset zaposlenih moraju pravilnikom da utvrde merilo za utvrđivanje zarade. Ligašice I ligaši su u parlamentu tražili i da se zarade isplaćuju mesec za mesec, čak određivanjem roka do 15. u mesecu. Jer ako je rok za isplatu PDV-a do 15. umesecu, zašto taj rok ne bi važio i za isplatu zarada. LSV je tražila da se garantuje da niko ne može u toku meseca primiti manje od minimalne zarade, a ne da se ona vezuje za učinak zaposlenog, i da se ona mora isplaćivati mesec za mesec jer bi se tako zaštitili zaposleni s najslabijim primanjima. Pošto amandmani nisu prihvaćeni, Subićeva ocenjuje da će i prava zaposlenih koja je LSV pokušala da zaštiti biti narušena.
– Očekujemo pravu borbu za egzistenciju, za ugovorene zarade, odnosno za redovne isplate minimalnih zarada – navela je ona.

Bez prikupljanja jeftinih političkih poena


Na sam dan rasprave sindikati su organizovali protest pred parlamentom. LSV tom prilikom nije pozvala svoje članstvo da se priključi protestima, u skladu s odlukom Glavnog odbora. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je da Liga, za razliku od nekih drugih, Zakon o radu ne vidi kao šansu za prikupljanje jeftinih političkih poena.
On je dodao da se može diskutovati o tome da li su reforme dobre ili loše, ali da to treba raditi za skupštinskom govornicom.

ŠTA JE TRAŽILA LSV

AMANDMANIMA NA ZAKON

I ŠTA JE VLAST ODBILA


– Zaštitu osoba s invaliditetom i trudnica od otpuštanja
– Garancije države za isplatu zarada i minimalne zarade (do 15. u mesecu)
– Da zaposleni u radno vreme rade poslove za koje su sklopili ugovore o radu, a ne „poslove po nalozima poslodavca“
– Da se nezakonit otkaz može utvrditi pravosnažnom presudom
– Da se garantuje da nijedan zaposleni u Srbiji ne može u toku meseca primiti manje od minimalne zarade, a ne da se ona vezuje za učinak zaposlenih

Sedlarević: Nedopustivo što je izostala javna rasprava


Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević ističe za naš list da je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, pored brojnih neprihvatljivih odredaba, sporan i sam proces donošenja zakona koji praktično obuhvata gotovo svake građane Srbije – pre svega izostanak javne rasprave. „Sastanci koje su predstavnici vlade održali s predstavnicima sindikata ne mogu da se nazovu javnom raspravom“, navodi ona. Sedlarevićeva upozorava da je problematično i to što je zakon u Narodnu skupštinu stigao po hitnom postupku, kao i to što je zbog nesaglasja sindikata i poslodavaca presudila država, po njenom mišljenju, na štetu radnika. Upozorila je i da s ovim zakonom ne možemo u Evropsku uniju, zbog čega će biti menjan bar još jednom.

Kako dočekati penziju?


LSV je podnela i dva amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali ni oni nisu prihvaćeni. Prvi se odnosio na iznos prevremene starosne penzije, a predloženo je da se njena visina određuje na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što je iznos tako određene penzije umanjen za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, ali ne trajno, već dok osiguranik ne navrši 65 godina života, te da isto važi i za muškarce i za žene. Liga je tražila i da se zadrži postojeće zakonsko rešenje kojim muškarci pravo na starosnu penziju stiču kad navrše 65 godina, a žene 60, uz neophodan uslov od najmanje 15 godina staža osiguranja. Kad je u pitanju staž, prema predlogu LSV, muškarci bi ispunili uslov za penziju kad navrše 40 godina, a žene 38, uz namjanje 58 godina života.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...