Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNas interesuju projekti i program, a ne sekretarska mesta

NOVI SAD – Prvi sastanak tehničkih timova Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke s Demokratskom strankom, u vezis rešavanjem političke krize u pokrajini, odžan je 4. jula u Novom Sadu, a na njemu su razmatrana tehnička pitanja. Član tehničkog tima za pregovore i potpredsednik LSV Branislav Bogaroški izjavio je tada za agenciju Beta da se na tom statanku nije desilo „ništa spektakularno“, već da je bilo reči o tehničkim pitanjima. Pojasnio je da je bilo reči o metodologiji, dinamici i sastavu timova za pregovore oko reorganizacije Pokrajinske vlade. Razgovaralao se i o proširenju sastava tehničkih timova za pregovore, a još nije bilo reči o presonalnim rešenjima za budući sastav vlade.
– Prvo ćemo obaviti političke razgovore, a personalna rešenja dolaze na kraju, ako do tog stadijuma pregovori uopšte dodju – rekao je Bogaroški. Potvrdio je da su na sastanku učestvovali predstavnici sve tri stranke i najavio da će se sastanci na tom nivou održavati dvaput nedeljno. Tako je i bilo.

Doneti zakon o finansiranju
nadležnosti Vojvodine


Podsetimo, početku pregovora na tehničkom nivou prethodili su sastanci LSV i NDS s delegacijom Saveza vojvođanskih Mađara, a zatim i Demokratske stranke. Tako su 30. juna Nenad Čanak i Boris Tadić u prostorijama Lige u Novom Sadu razgovarali s Ištvanom Pastorom. Kako je navedeno posle sastanka, razgovoaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini, eventualnim potezima koji se moraju povući da bi pokrajinska administracija dobila na efikasnosti, a postignut je i dogovor o nekoliko tačaka koje su svima veoma značajne. Čanak je istakao da je na sastanku prvo razmatran ustavni položaj Vojvodine, u svetlu izmene Ustava Republike Srbije.
– Jedna od značajnih stvari jeste i pitanje donošenja zakona o finansiranju AP Vojvodine kao važnog dela Republike Srbije i kao jednog entiteta koji mora biti tretiran s dovoljno finansijske i svake druge odgovornosti da bi mogao funkcionisati u korist svih svojih građana – rekao je Čanak. Dodao je da su se sagovornici usaglasili oko neophodnosti razgovora o izmeni Zakona o javnoj svojini, o čijim će detaljima biti reči na budućim sastancima jer je dogovoreno da taj sastanak ne bude i poslednji.

Bez reči o personalnim rešenjima

Sutradan, 1. jula u prostorijama NDS u Novom Sadu upriličen je i sastanak sa delegacijom DS, koju je predvodio Bojan Pajtić. Čanak je nakon sastanka novinarima izjavio da je sastanak prekinut kako bi se nastavio kad budu postojale preciznije koordinate u kojima će se razgovori kretati.
– LSV interesuju projekti i program. LSV ne interesuju nikakva mesta, ni sekretarska, niti bilo kakva druga, nas interesuje boljitak građana Vojvodine – kazao je tada lider LSV. NDS je na tom sastanku dobila i zvaničan poziv za učešće u pokrajinskoj administraciji, a tada su dogovoreni i sastanci tehničkih timova koji razmatraju detalje buduće saradnje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...