Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV preuzela odgovornost za pokretanje promena

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ukazao je za list „Danas“ na to da su razgovori o rekonstrukciji Pokrajinske vlade trenutno u toku, i to na tehničkom nivou, a da tek od septembra treba očekivati nove sastanke lidera stranaka koje čine aktuelnu većinu u Skupštini APV. Dodao je da tada treba očekivati i konkretne rezultate.
– Od septembra opet slede sastanci lidera stranaka. Moramo da pronađemo način kako da komuniciramo na rešavanju određenih pitanja. Ako LSV kaže da zakon o finansiranju ne možemo da usvojimo bez dogovora svih, to ne znači da mi prejudiciramo neku novu vladu, već samo ukazujemo na nužnost, jer taj dokument ne može da dobije podršku u Skupštini Srbije bez glasova SNS, iako bi prošao Skupštinu Vojvodine – istakao je Kostreš. Kako je dodao, svi učesnici u političkom životu treba da sarađuju o ključnim pitanjima.
– To što se oni međusobno ne vole jeste neki ljudski osećaj, ali politika je veština mogućeg, a mi moramo da rešavamo probleme. Kako će biti konstituisana vlada i ko će nju činiti, dakle, znaćemo u septembru – smatra Kostreš.
Upitan kako komentariše izjavu potpredsednika SNS Igora Mirovića da ta stranka čeka Ligu i NDS da donesu odluku o tome s kim će praviti vlast u Vojvodini, Kostreš je odgovorio da LSV tako ne želi da razgovara.
– O tome da li Bojan Pajtić mora da ode da bi neko drugi seo u njegovu fotelju nećemo da razgovaramo. Oko programa i strateških stvari – hoćemo – poručio je Kostreš.

Redefinisati programske ciljeve


Kostreš je u intervjuu za emisiju „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine izjavio da će LSV insistirati da prilikom rekonstrukcije Pokrajinske vlade to telo napuste istrošeni kadrovi. Podsetio je da Liga već više od dve godine upozorava na to i da je preuzela odgovornost na sebe da pokrene promene. Jedna od stvari na kojoj će LSV insistirati jeste pravljenje političkog okvira u kojem funkcioniše AP Vojvodina, koji će biti moguće stvoriti samo uz saradnju svih stranaka.
– Ono na čemu LSV insistira već više od dve godine jeste da se pokrajinska administracija posle 14 godina mora rekonsolidovati, da moramo redefinisati svoje programske ciljeve, „osvežiti“ ljude koji će sprovoditi taj program i videti kuda želimo da pokrajinska administracija ide, kao i kako će se taj put odraziti na kvalitetniji život građana i građanki Vojvodine. Na našu veliku žalost, mi smo došli u situaciju da se pokrajinska administracija bavi sama sobom. LSV već više od dve godine upozorava na to. Više ne možemo da dozvolimo da se to dešava i preuzeli smo odgovornost na sebe da pokrenemo promene i ja se nadam da će na jesen do njih i doći – istakao je Kostreš. Ukazao je na to da se mora napraviti politički okvir u kojem funkcioniše AP Vojvodina, kao i da se zalaže za političku saglasnost o tome da je ustavno-pravni položaj Vojvodine u ovom momentu neodrživ i da se prilikom neminovne promene Ustava mora jasno definisati kako Vojvodina treba da funkcioniše u okviru Republike Srbije.
– Kada se dogovorimo o tome, recimo o pisanju novog zakona o finansiranju AP Vojvodine i novog zakona o nadležnostima, onda moramo doći i do toga da dr mora menjati Zakon o svojini Vojvodine, jer mislimo da je u ovom trenutku ona sramno mala. Ima još političkih detalja, ali ovo su najvažniji – rekao je Kostreš.

Mi smo svoje rekli i nećemo odustati


Zamenik predsednika LSV nije mogao reći da li je Liga zadovoljna dosadašnjim tokom pregovora, navodeći da će njihovu ocenu moći da da tek kada se obuhvate svi segmenti priče.
– Dakle, popravljanje međuljudskih odnosa, zamena istrošenih kadrova, politička saglasnost oko aktivnosti koje treba da uradimo i tek onda LSV može reći da li je zadovoljna – rekao je Kostreš. Nije, međutim, želeo da odgovori da li je Dragoslav Petrović i dalje „kamen spoticanja“.
– Mi smo svoje stavove rekli i mi od njih nećemo odustati. Ako istrošeni kadrovi ne odu u istoriju sami, mi ćemo ih tamo poslati – rekao je Kostreš dodajući da je to bio jedan od zahteva. Komentarišući strategiju o Vojvodini koju najavljuje Srpska napredna stranka, Kostreš kaže da je nije video, kao i da iz SNS nije stigao poziv za razgovore, ali da postoji spremnost za razgovor sa svima koji imaju viziju za Vojvodinu i ideju kako ona u budućnosti treba da izgleda.
– LSV ima jasno svoju ideju kako Vojvodina treba da izgleda, a to su, da ne bude nesporazuma, zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina garantovani Ustavom. Mi ne bežimo od toga da Vojvodina ima status republike, ali to je program LSV i mi ne očekujemo da neko drugi sprovodi naš program. Ali spremni smo da sarađujemo sa svima onima koji imaju bar bliske poglede s nama. SNS nije stranka s kojom ne želimo da sarađujemo i to smo pokazali na promeni izbornog sistema. Ali u prvi plan stavljamo važna pitanja i politiku i ukoliko se s njima dogovorimo  o tome, onda smo spremni na saradnju – istakao je Kostreš.

Ništa od koncentracione vlade?


Komentarišući zalaganja Ištvana Pastora za formiranje koncentracione vlade, Bojan Kostreš je rekao da bez saradnje svih neće biti donet zakon o nadležnostima jer u republici neće biti izglasan niti će biti primenjen u pokrajini ukoliko bude nametnut iz republike. „Moramo biti svesni da teba da završimo tu priču kako Vojvodina treba da izgleda, a onda ćemo razgovarati o ideološkim razlikama koje imamo“, rekao je Kostreš dodajući da ne razume ni DS ni SNS kad govore s kim neće jer je probleme koji postoje moguće rešiti samo kroz saradnju svih.


Jakovljev: Pokušavamo da

pokrajinsku vlast učinimo efikasnijom


Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je da Liga, iniciranjem razgovora, ne pokušava da očuva pokrajinsku vlast, već da Pokrajinsku vladu učini efikasnijom. Gostujući 4. jula u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Jakovljev je rekao da bi potpuno suvišno bilo ići na prevremene izbore i istakao kako veruje da će Vojvođani novu pokrajinsku vlast birati u maju 2016. godine.
– Pokrajinska vlada u ovom trenutku trpi od onoga što se zove zamor materijala. To ume da se desi posle dugo vremena, dođe do pojave da neki deo popusti pod mnogo manjim pritiskom nego što bi inače radio. Ako do toga dođe, onda brod potone – kazao je Jakovljev i precizirao da je zamor konceptualni, a unutar toga verovatno i personalni. Podsetio je i da su u poslednjih godinu i po dana gotovo sve stranke govorile da će razgovarati i da su spremne za razgovore, ali da do toga nije došlo, zbog čega je LSV počela pregovore, prvo sa NDS, a zatim zajedno s njim i sa SVM i DS. Dodao je da postoji spremnost i za razgovore sa SNS.
– Ono što ta vlada treba da radi piše u dokumentima koji su doneti. Jedno se zove Prostorni plan, drugo je Strategija razvoja. To mora da se uradi. Onaj koji to može da uradi biće u vladi i to će raditi – napomenuo je Dušan Jakovljev. On je naglasio i da Ligi nije stalo ni do broja sekretarijata ili pomoćničkih mesta, već da se dogovoreni posao uradi. Na insistiranje novinara da odgovori da li u Pokrajinskoj vladi vidi kao mogućnost da sede sekretari iz SNS i LSV, on je odgovorio: „Da, u slučaju da smo vezani za projekte“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...