Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comHoror: 230 kuća i stanova u Vojvodni ide na doboš jer ljudi ne mogu da plate kredite

NOVI SAD –  Ekonomska kriza i sve veća nemaština naterala je građane da kasne s plaćanjem rata za stambene kredite, zbog čega banke i u vojvođanskim gradovima i selima aktiviraju hipoteke i nude na prodaju sve više kuća i stanova koji su stavljeni kao garancija otplate zaduženja. „Dnevnik“ je nedavno objavio da je trenutno na dobošu čak 230 stambenih objekata, što znači da je toliko porodica ostalo bez imovine koju su založili kao garant za zajmove. Upitana da za naš list to prokomentariše, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Nada Lazić ističe da je tužno što se takve stvari događaju, ali da je to naša neminovnost jer je Vojvodina od bogatog i naprednog regiona u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta proglašena za nedovoljno razvijeni region. Kako kaže, sve dok je na snazi ovaj Ustav i ovakva centralizacija odlučivanja i distribucije novca, stanje se neće popraviti.

Raste broj zahteva za socijalnu pomoć
i narodne kuhinje


Najviše nekretnina koje su oglašene za prinudnu naplatu ima u Novom Sadu, gde banke trenutno prodaju 40 takvih objekata. Na drugom mestu je Subotica, gde je na dobošu 20 stanova i kuća, a slede Vrbas sa 14, Stara Pazova 13 objekata, u Somboru su banke oduzele pa prodaju 12 stanova i kuća, u Zrenjaninu deset, u Rumi i Kovinu po osam, a u Bečeju, Bačkoj Palanci i Pećincima prodaje se po sedam stambenih objekata. Kad su u pitanju cene, one su potpuno šarolike.
–  Ovi zabrinjavajući podaci ne treba da nas čude jer je od 45 vojvođanskih opština 18 nerazvijeno, industrijski centri kakvi su bili Novi Sad, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Subotica praktično više ne postoje. Raste broj korisnika socijalne pomoći, sve je više zahteva za korisnike narodnih kuhinja, a broj nezaposlenih u Vojvodini iznosi oko 200.000, duplo više nego u Beogradu. Stvarno treba biti majstor pa ovako upropastiti region s takvim potencijalima kakve ima Vojvodina – ističe Nada Lazić za Slobodnu Vojvodinu.

Šta će vojvođanski paori
kad se zemlja izdaje Arapima?


Ona skreće pažnju i na činjenicu da su odluke o privatizacijama preduzeća širom pokrajine donošene bez prava odlučivanja samih Vojvođana, a pokrajinska administracija nema ovlašćenja da može da utiče na razvijenost APV.
–  Poslednji primer je izdavanje 31.000 hektara državne, uglavnom vojvođanske zemlje Ujedinjenim Arapskim Emiratima za razvijanje sistema za navodnjavanje, što podrazumeva da će ugovori o zakupu, koje su domaći poljoprivrednici imali za tu zemlju, biti raskinuti. Mnogi su paori podigli kredite za kupovinu poljoprivrednih mašina i ako se ti ugovori raskinu, pitanje je kako će vratiti pozajmljeni novac. I eto razloga za novo fendovanje. Da li se tako može živeti? – upitala je Nada Lazić.

Kuća u Baču za 3.400 evra


Najskuplje nekretnine koje su banke oglasile za prodaju jesu, naravno, u Novom Sadu, u kom se kuća prodaje za 120.000 evra, a stan od 104 kvadrata za 56.000 evra, objavio je „Dnevnik“ krajem juna. S druge strane, u Bačkoj Palanci se prodaje stan od 51 kvadrat za 15.000 evra, u Kikindi je porodična kuća s pomoćnim objektima 17.340 evra, nekoliko hiljada je skuplja gotovo nova kuća od 95 kvadrata s okućnicom u Alibunaru, a u Baču se kuća sa pet ari placa prodaje za 3.400 evra.

MESTA GDE BANKE PRODAJU

NAJVIŠE ODUZETIH NEKRETNINA

Novi Sad: 40
Subotica: 20
Vrbas: 14
Stara Pazova: 13
Sombor: 12
Zrenjanin: 10
Ruma: 8
Kovin: 8
Bečej: 7
Bačkoj Palanka:7
Pećinci: 7LSV prikupila 3.000 potpisa

za smanjenje poreza u Pančevu


PANČEVO – Gradski odbor Liga socijaldemokrata Vojvodine Pančevo prikupio je za deset dana više od 3.000 potpisa građana koji traže promenu Odluke o porezu na imovinu, kako bi se stopa poreza na imovinu vratila sa 0,4 na 0,2 odsto. Odbornici LSV u gradskoj skupštini tražili su na poslednjem zasedanju da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti i tačka o visini stope poreza na imovinu, ali je vladajuća koalicija zanemarila činjenicu da je inicijativu u tom momentu potpisalo 2.500 Pančevaca i odbila da o tome raspravlja.
–  Odbornici vladajuće koalicije su još jednom dokazali svoju neodgovornost i time su se direktno smejali u lice građanima Pančeva. Mi nećemo prestati da prikupljamo potpise, jer je naš cilj da ovaj predlog uđe u skupštinsku proceduru. Kad prikupimo 11.000 potpisa i to preraste u građansku inicijativu, onda se odbornici vladajuće koalicije neće pitati, već će po Poslovniku o radu skupštine to morati da bude tačka dnevnog reda o kojoj će morati i da se odlučuje – rekao je za Slobodnu Vojvodinu odbornik LSV u Skupštini Pančeva Vladan Keljević.
LSV je u više navrata i u Skupštini i na konferencijama za novinare apelovala na problem s porezom na imovinu koji je podignut do zakonskog maksimuma od 0,4 odsto s ciljem da se tako ne vodi politika grada u kojoj će se građani opteretiti novim nametima, a dok će vlast puniti broj zaposlenih u javnom sektoru. Međutim, gradska vlast nije reagovala na ove kritike. Keljević ističe da nije ključ punjenja budžeta grada dodatno oporezivanje onih građana koji oduvek i redovno izmiruju svoje poreske obaveze, već da se porez na imovinu utvrđuje po stvarnom stanju za sve građane Pančeva. Kao rešenje ligaši su nudili povećanje broja poreskih obveznika, tj. ažuriranje podataka o imovini građana Pančeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...