Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comProvedite se u Vojvodini!

NOVI SAD – Svakog leta Vojvodina ima odličnu ponudu najraznovrsnijih sadržaja kojima možete obogatiti svoje slobodno vreme i/ili provesti godišnji odmor ili makar vikend daleko od uobičajene svakodnevice. Tu su jezera, vinske rute, seoski turizam, ali i nezaobilazne manifestacije u slavu hrane i pića, te filmski i muzički festivali. Pored nezaobilaznog festivala Exit, koji je na Petrovaradinskoj tvrđavi održan od 10. do 13. jula, i ove godine moguće je posetiti velik broj manjih festivala. Tomaševac je svakako jedan od najboljih primera kako mala mesta mogu preuzeti inicijativu i privući posetioce. Četvrti Tomaševački letnji festival – TLO fest održan je 27. juna i ponovo je pokazao zašto postaje sve važniji na muzičkoj mapi Vojvodine.

Sve važniji na muzičkoj mapi


Mnoštvo posetilaca je uživalo uz zrenjaninski bend „Himera“, beščanski „Po kratkom postupku“, pulski „Fakofbolan“ i osječku „Grupu tvog života“. Na fenomenalnoj bini, uz odličnu rasvetu i ozvučenje, dok im je nad glavom svetleo veliki balon ostavljajući utisak da Tomaševac ima sopstveni mesec, svirali su i legendarni bendovi iz vrha domaće scene: beogradski „Dža ili bu“, „Deca loših muzičara“ i „Ortodoks Kelts“, te nedavno ponovo okupljeni šabački „Goblini“, koje zasad još nije moguće tako često čuti uživo. Ranijih godina publika je na ovom festivalu imala prilike da uživo čuje i „Hladno pivo“, „Eyesburn“, „Ritam nereda“, „Atheist rap“, „S.A.R.S.“ i „Dubiozu kolektiv“. I uvek, kao i ove godine – besplatno, pa je Tomaševac definitivno pored prestonice banatskih militara pokazao da ima sve uslove da bude pank i rok prestonica.
Vikend kasnije u Tomaševcu je održano i 14. svetsko prvenstvu u Banatskim šorama, koje svake godine privlači sve više učesnika i publike.

Bostanijade, štrudlijade i svašta još

Oni koji su propustili tomaševačka dešavanja još imaju vremena da se dobro provedu u nekom delu Vojvodine jer i avgust obiluje zanimljivim dešavanjima. Kad su u pitanju gastronomske manifestacije, koje su daleko najpopularnije u Vojvodini, još se može stići na Štrudlijadu u Novom Miloševu, Bostanijadu u Idvoru, Gulašijadu u Omoljici, probati gravče na tavče u Jabuci ili uživati na nekom od mnogobrojnih takmičenja u kuvanju riblje čorbe koja se praktično održavaju svuda gde postoji neka reka ili jezero. Tu je i „Bodrogfest“ u Bačkom Monoštoru, „Fijakerijada“ u Šidu, „Rock village“ u Banatskom Sokocu. Za ljubitelje rekreacije svakako su nezaobilazni “Lagani tisku spust“ u Novom Kneževcu, „Fit dan“ u Adi ili Biciklistička tura „Tri regije“ u Novom Sadu. Opuštanje nude i plaže na brojnim rekama i jezerima poput Palića, Bele Crkve ili Borkovačkog jezera. Uživajte u Vojvodini!
Sve više publike na šorama
Svetsko prvenstvo u banatskim šorama već 14 godina održava se u Tomaševcu u organizaciji tamošnjeg Društva za očuvanje Banatskih šora i zahvaljujući podršci lokalne mesne zajednice. Broj učesnika se, u odnosu na prvo svetsko prvenstvo i na zadovoljstvo organizatora, znatno povećao, kao i kvalitet igre. Prošle godine su u Sportskom savezu Srbije banatske šore klasifikovane kao tradicionalni sport, a namera organizatora jeste da se u nekoj doglednoj budućnosti za šore izbori za status zvaničnog sporta. Ove godine svetski prvak je domaća ekipa „Čoke“, koja je u velikom finalu, istovremeno i večitom tomaševačkom derbiju, u veoma interesantnoj utakmici koja je obilovala preokretima, savladala „Marijevo“ rezultatom 16:9. Tako je trofej ponovo vraćen u Tomaševac, s obzirom na to da je prošlogodišnji prvak bila ekipa „Orlova“ iz Orlovata. „Orlovima“ je za utehu ostala titula u juniorskoj kategoriji, koju su odbranili.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...