Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI političarke i mame: Vode bebe sa sobom!

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić nedavno je postala majka. Međutim, gotovo da to niko nije ni primetio jer je radila do samo dan-dva pred porođaj, a svojim obavezama u pokrajinskoj vladi vratila se svega nekoliko nedelja kasnije. Uspela je sve da uskladi. I poslovne obaveze i obaveze koje ima kao portparolka i članica Predsedništva LSV a da pritom ne trpi njena porodica, naročito mala Milana. Naprotiv, Milana je već sa sedam nedelja počela s mamom da odlazi u Banovinu, ali i da prisustvuje svim važnim događajima koje organizuje Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Dva projekta i beba


Milana je drugo Marinikino dete. Njen sin Mihaj je sad tinejdžer i obožava sestricu. Pomaže mami koliko može. Mada, kako smo se i sami uverili, oko nje nema previše posla. Uvek je nasmejana i zabavlja sve oko sebe. Zauzela je centralno mesto kabineta pokrajinskog sekretara za sport – radni sto i fotelju, a u ormanu su pult za prepovijanje bebe, pelene, haljinice, flašice i sve ono što jednoj devojčici od četiri meseca treba. Tu su i njene omiljene igračke – logo sekretarijata, drvena vetrenjača...
– Na porođaj sam bukvalno otišla iz kancelarije. Pošto mi je pritisak bio visok, pet dana sam ležala tamo i kao kancelariju koristila kabinet kardiologa koji je vodio računa o meni – priseća se Marinika Tepić i dodaje da nijedan dan nije želela da odsustvuje s posla jer je mnogo toga trebalo završiti. Dva velika projekta od kojih se mnogo očekivalo tek su započeta. Učenici deset srednjih škola u Vojvodini tek su počeli da uče o reproduktivnom zdravlju, a interesovanje za taj projekat raslo je sve više. Takođe, pripremala se prva Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine i trebalo je završiti njenu organizaciju. Kako kaže, sekretarske obaveze je u prvih nekoliko nedelja obavljala od kuće, da bi posle samo sedam nedelja počela da dolazi u kancelariju. Tako je i Milana krenula s njom.
– Baka je prošeta po parku i po centru grada i dovede je da je podojim – priča nam Tepićeva dok povija bebu. Kako je Milana jedna od tri bebe koje su se u ovom sekretarijatu rodile za samo dva meseca, zaposleni su počeli da se šale na taj račun i predlažu da se za poboljšanje raspoloženja iznajmljuje sedenje u sekretarskoj stolici uz bebu na deset minuta.
Marinikin posao ne trpi nijedan sekund. Redovna je na svim sednicama i događajima koje organizuje njen sekretarijat, a u kabinetu ume da se zadrži do kasno u noć jer se posao mora završiti na vreme.

Tata na porodiljskom

S druge strane, desetomesečni Relja Radulov je svakodnevni gost u prostorijama LSV, gde dolazi da ga mama, inače pokrajinska poslanica LSV Nataša Lalić, podoji. U maju je i prisustvovao sednici vojvođanske skupštine jer se rasprava o Statutu AP Vojvodine odužila.
Nataša Lalić nije toliko vezana za kancelarijski posao, ali je još u toku planiranja trudnoće odlučila da se što pre vrati obavezama, a da njen suprug preuzme negu deteta. Tako je i bilo. Iako živi u Zrenjaninu, na sednice pokrajinske skupštine odlazila je gotovo do kraja trudnoće, a tri meseca nakon Reljinog rođenja vratila se poslaničkim i stranačkim obavezama. U tom periodu mnogo toga važnog bilo je na dnevnom redu vojvođanske skupštine – Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava APV, Statut AP Vojvodine, usvajanje budžeta, rebalansi, izveštaji svih ustanova i preduzeća koji su u nadležnosti pokrajine. Ništa od toga Nataša nije propustila, čak je u sedmom mesecu iz poslaničke klupe diskutovala o izveštaju Turističke organizacije Vojvodine.
– Bilo je teško, ali volim svoj posao i uživam u majčinstvu, pa nijednom nisam zažalila. Srećom, dosta stvari mogu da uradim od kuće i preko telefona, a u skupštinu odlazim na sednice i zasedanja odbora. Ipak, kad god sam imala duge sastanke i zasedanja, muž je donosio Relju da ga podojim. Nebrojeno puta je bio u prostorijama Lige, a jednom je prisustvovao i skupštinskom zasedanju, i to baš kad smo raspravljali o Statutu Vojvodine. Relja je bio prava atrakcija za sve u poslaničkom klubu – priča nam Nataša.
Njen sin sad ima deset meseci i, otkako je prestala da ga doji, tata je preuzeo glavnu ulogu roditelja.
– Mi smo se od početka dogovorili da će muž otići na porodiljsko i pravnici u njegovoj firmi su sve pripremili kad je došlo do tog momenta. Poučeni našim lepim iskustvom, komšija koji radi u Novom Sadu odlučio se na isti korak. Međutim, njegova firma je tražila mnogo više papira i čitava stvar se iskomplikovala. Mislim da se takve stvari ne smeju dešavati jer je zakon isti za sve – ističe Lalićeva i dodaje da bi više očeva trebalo da iskoristi ovu mogućnost i dodatno uživa u prvim mesecima s bebom.

Najmlađa posetiteljka SOŠOV-a


Milana Tepić je imala čast da s majkom Marinikom bude na svim konferencijama Sekretarijata za sport i omladinu. Bila je i na otvaranju terena u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Pančevu. A verovatno je najmlađi posetilac nedavno održane Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine u Somboru, gde je za tri dana prisustvovala svečanom otvaranju, takmičenjima u streljani, na bazenu i utakmicama na stadionu.

A kako to radi Velja Ilić


Za razliku od LSV, koja podstiče roditeljstvo, neke stranke, poput Nove Srbije, na trudnoću gledaju drugačijim očima. Tako je, primera radi, predsednik NS Velimir Ilić u predizbornoj kampanji 2012. godine s izborne liste izbacio Aleksandru Šarović, i to samo zato što je trudna! Umesto Šarovićeve, koja je prethodne četiri godine provela u poslaničkim klupama, Velja je izabrao Nevenu Adžemović, nekadašnju članicu grupe „Models“. Takvu odluku Velja je opravdao rečima da nisu hteli da je uznemiravaju tokom kampanje jer će se uskoro poroditi i neće moći da im se posveti bar godinu i po dana.

Mame dobile većinu

u parlamentu


NOVI SAD – Mame, trudnice i porodilje koje su tražile direktnu podršku republičkih poslanika za promenu člana 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom dobile su podršku većine u Skupštini Srbije. Podrška mamama raste svakog dana i dosad ju je najavilo 156 od ukupno 250 poslanika. Glas za mame dali su i svi narodni poslanici LSV Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Đorđe Stojšić, Dejan Čapo, Nada Lazić i Olena Papuga.
Tri nevladine organizacije „Srbija u pokretu“, Centar za mame i Udruženje „Roditelj“ organizovale su kampanju „P(B)ravo za mame“, u okviru koje su se založile za izmenu načina isplate porodiljskih naknada kako bi se ubuduće sprečilo njihovo kašnjenje. Cilj kampanje je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu za vreme porodiljskog odsustva tako što će on biti direktnom isplaćivan iz budžeta Republike Srbije na njihove račune, umesto s računa poslodavaca, kakva je bila dosadašnja praksa. Zahvaljujući toj izmeni privreda bi se rasteretila suvišnih finansijskih i administrativnih troškova, a država bi direktno preuzela odgovornost za porodilje.
– Dvesta pedeset mama i trudnica organizovanih u okviru kampanje „P(B)ravo za mame“ poslednjih nekoliko nedelja razgovaralo je s poslanicima Skupštine Srbije i tražilo njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Do danas je 156 mama pojedinačno razgovaralo, sa 156 poslanika i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona – kaže za Slobodnu Vojvodinu jedna od majki, Novosađanka Ana Pataki i dodaje da je podrška stigla i od nekoliko ministara.
Ona upozorava da po postojećoj praksi poslodavac ima obavezu podnošenja dokumentacije jedinici lokalne samouprave, koja tu dokumentaciju zatim šalje državi. To podrazumeva prikupljanje dokumentacije od preko sto listova papira za godinu dana. Ako bi država preuzela isplatu naknada, papirologija bi se umnogome smanjila. Trenutna procedura destimuliše poslodavce, zbog čega se dešava da oni ne prijavljuju svoje trudnice i porodilje, ugovaraju isplatu naknade na ruke ili na drugi način izbegavaju proceduru koja zahteva podnošenje iste dokumentacije 12 meseci.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...