Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSeksualno obrazovanje u 70 vojvođanskih škola

NOVI SAD – Projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je prošle godine ušao u obrazovni sistem deset vojvođanskih srednjih škola i pobrao sve simpatije u Srbiji i regionu, ove godine doživeće pravu ekspanziju. Čak sedam puta više škola prijavilo se na konkursu sa željom da njihovi đaci uče o seksualnom vaspitanju. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić ističe da će tako više od 70 odsto vojvođanskih škola biti uključeno u projekat o zdravstvenom vaspitanju. To je, kako kaže, pokazatelj da je doneta prava odluka kad je prepoznata potreba tinejdžera za tim sadržajima.

Udžbenici na četiri jezika
nacionalnih zajednica


Tepićeva je, predstavljajući rezultate jednogodišnjeg rada, istakla da taj projekat, jedinstven ne samo u Vojvodini već i u celoj državi i regionu, ima za cilj izmenu i dopunu redovnog obrazovnog zakona i njegovo uvođenje kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Kako je navela, kad je projekat osmišljavan i pokrenut, niko nije ni slutio da će se za časove o reproduktivnom zdravlju tražiti stolica više.
– Tada smo mi bili ti koji su tražili saglasnost đaka, njihovih roditelja, školskih odbora i direktora kako bismo ovaj projekat započeli i u njemu istrajali cele školske godine – kazala je Marinika Tepić i dodala da su ove godine za početak edukacije o reproduktivnom zdravlju zainteresovane 32 od ukupno 40 lokalnih samouprava u kojima postoje srednje škole.
Za novu školsku godinu biće obezbeđeno i novo izdanje priručnika po kojem se obavljaju edukacije, pored kojeg će đaci dobiti i Rečnik o reproduktivnom zdravlju, takođe u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Ti udžbenici biće prevedeni na četiri jezika nacionalnih zajednica u Vojvodini – mađarski, slovački, rumunski i rusinski.

Mladi pokazali veće znanje i odgovornost

Na samom početku projekta, u martu i aprilu 2013. godine sprovedeno je istraživanje uz pomoć kog su se ispitali stavovi i znanje srednjoškolaca, koje je pokazalo da je njihovo znanje kod na jako niskom nivou. Isto takvo istraživanje sprovedeno je i krajem ove školske godine. Ono je, prema rečima Snežane Ukropine iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pokazalo da je program bio uspešan jer nije uticao na veću učestalost stupanja u seksualne odnose i povećanje broja seksualnih partnera. Istraživanje je pokazalo da je gotovo svaki treći učenik drugih razreda odabranih deset škola naveo da je imao seksualni odnos. U odnosu na istraživanje pre pohađanja programa, veći broj učenika koristi kondom kao pretežno kontraceptivno sredstvo, dok je dvaput smanjen broj onih koji ne koriste ništa ili neku neefikasnu metodu. Takođe, učenici su pokazali i veliko povećanje znanja o polno prenosivim bolestima i osnovama reproduktivnog zdravlja. Nakon pohađanja tog oglednog programa, više je onih koji smatraju da je u redu odbiti neželjen seksualni odnos, kao i tražiti od partnera/partnerke da koristi kontracepciju i sprovede pregled na seksualno prenosive infekcije.

REZULTAT PROGRAMA

– Veći broj učenika koristi kondom kao pretežno kontraceptivno sredstvo.
– Dvaput smanjen broj onih koji ne koriste nikakvu ili neku neefikasnu metodu.
– Učenici pokazali i veliko povećanje znanja o polno prenosivim bolestima.
– Više je onih koji smatraju da je u redu odbiti neželjen seksualni odnos.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...