Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodini vratiti mesto koje joj pripada

ŽABALJ – Sad je već svakom jasno da se mora doneti nov ustav Republike Srbije. U tom ustavu Vojvodina mora dobiti svoje zasluženo mesto, po najvišim evropskim standardima, i mesto koje su generacije pre nas za Vojvodinu izborile. Mesto autonomne, građanske, slobodne, prosperitetne Vojvodine. Ako mi ligaši od toga ikad odustanemo, tu borbu nema ko da vodi – poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na prepunom platou ispred Sportskog centra „Žabalj“, odakle je 13. septembra krenula tradicionalna kolona sa 1.000 vojvođanskih zastava.

Počinjemo talase akcija

Kolona koju je LSV organizovala po šesti put i svaki put u drugom vojvođanskom mestu ove godine održana je u Žablju, a Čanak je u govoru okupljenima podsetio na to da su pre osam godina Vojislav Koštunica i njegovi saučesnici doneli Ustav za koji je Liga upozoravala da će doneti zlo i nepravdu, i sve ono što je i doneo. Podsetio je i da je tadašnji  predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš pozvao Vojvođane da ne glasaju za taj Ustav i da su se oni tome odazvali, zbog čega Ustav nije prošao u Vojvodini, iako ga Vojvođani, kao pošteni građani poštuju. – Od sutra počinjemo talase akcija kojima ćemo govoriti o Vojvodini, kojima ćemo govoriti o neophodnosti promene Ustava Srbije, dodao je on u svom govoru okupljenima pre tradicionalne šetnje 1.000 vojvođanskih zastava.

Decenija nepoštovanja

Govoreći o vojvođanskoj zastavi, Čanak je podsetio da je pre deset godina u Skupštini AP Vojvodine doneta odluka o njoj, te da je ta zastava, kao i grb, usvojeni dve godine ranije, postala simboli građanske i slobodne Vojvodine. Dodao je i da Srbija, u pogledu pokrajinskih znamenja,  svih tih deset godina krši sopstveni Ustav.
– Pre deset godina uspeli smo da čvrsto u ruku uzmemo i visoko podignemo ovu zastavu koja znači ravnopravnost svih koji žive u Vojvodini, koja znači slobodu, koja znači autonomiju. Deset godina ne možemo da se izborimo da se ispoštuje ta zastava. Deset godina ne možemo da se izborimo da Srbija poštuje svoj rođeni Ustav – istakao je Čanak. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazao je na to da Srbija, ako misli da izađe iz ponora u kom se nalazi, mora da se suoči sama sa sobom i da obešteti Vojvodinu za sve ono što joj je učinjeno u proteklom periodu. Čankov govor često je prekidan uzvicima odobravanja, a nakon što je završio, ligaši, kojih je u Žablju bilo iz cele Vojvodine, prošetali su se centralnim ulicama ponosno noseći vojvođansku zastavu.

Zašto niste s nama?


Predsednik LSV Nenad Čanak ukazao je u Žablju na to da u poslednje vreme ima onih koji se prave kako bi hteli da ispune Ligine programske ciljeve i ideje i javno ih upitao šta onda rade u drugim strankama.
– Šta radite na drugim mestima, a niste sada ovde sa vojvođanskom zastavom u ruci? Pitam šta radite, osim da ometate da sve ono za šta se Liga zalaže 24 godine, koliko postoji? Onemogućite, sprečite, opstruirate, predlažete stvari samo zato da bi mogli da ih se odreknete – pitao je Čanak.

Šetalo se širom Vojvodine


– 2006. godine, Zrenjanin
– 2010. godine, Novi Sad (februar)
– 2010. godine, Novi Sad (jul)
– 2011. godine, Subotica
– 2013. godine Kikinda
– 2014. godine Žabalj

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...