Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV izgurala: Skupština Vojvodine traži izmenu ustava i preciziranje položaja Vojvodine

NOVI SAD – Prvi u nizu konkretnih koraka koje će Liga preduzeti u borbi za promenu Ustava i preciziranje položaja Vojvodine u njemu izdejstvovan je. Skupština AP Vojvodine usvojila je Deklaraciju o potrebi za pokretanjem postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog Ustava. Time pokrajinski parlament ne samo da je stvorio okvir da se konačno krene u donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti nego i da se konačno u potpunosti sprovede Zakon o javnoj svojini, u delu koji se odnosi na AP Vojvodinu i da se konačno uradi sve drugo što se odavno čeka. Istovremeno, pokrajinski parlament je ovim posle šest godina konačno povratio inicijativu, iako se neki, među kojima i predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor lično, tome otvoreno protive.

Dobar tajming

Deklaraciju o potrebi za pokretanjem postupka izmene Ustava ili donošenje novog Ustava Republike Srbije podneli su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Nove demokratske stranke. Kao što je već poznato, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja se predstavlja kao autonomaška, odlučili su da ne učestvuju u glasanju. Obrazlažući predlog deklaracije u ime 64 poslanika, predsednik poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški istakao je kako je sazreo momenat da se započnu razgovori o promeni Ustava jer će nas ta obaveza sačekati kao uslov na putu ka EU, između ostalog i zbog toga što sadašnji Ustav predviđa primat domaćeg prava nad međunarodnim. S druge strane, u ovom trenutku i u društvu i na političkoj sceni postoji atmosfera koja ide u pravcu toga da je promena Ustava Repubilke Srbije i poželjna i moguća, a i u Narodnoj skupštini Republike Srbije ne postoji nijedna poslanička grupa, ni opoziciona ni vladajuća, koja se ne zalaže za evrointegracije.

Hajde da razgovaramo o Vojvodini!

Nakon što je predočio i da je trenutni položaj Vojvodine u Ustavu Srbije loš, Bogaroški je  upozorio i da je pokrajinski parlament prečesto bio u situaciji da kao institucija bude preskočen ili čak grubo ignorisan kada se donose strateški zakoni i strateški akti koji se tiču sudbine Republike Srbije i AP Vojvodine.
– Upravo zbog toga je jedna od naših namera da ova deklaracija nametne pokrajinski parlament kao institucija u kojoj se mora razgovarati o ustavnom položaju AP Vojvodine, koji mora imati mišljenje o tome kako vidi Vojvodinu, kako vidi interese građanki i građana Vojvodine i sa kojim se mora razgovarati u celom tom procesu pronalaženja najboljeg rešenja – rekao je on. Bogaroški je naveo i kako je cilj pomenute deklaracije da se otvori mogućnost da se pokrene neka vrsta javne rasprave i da se, sučeljavanjem stavova, dođe do najboljeg mogućeg položaja Vojvodine u budućem ustavu.
– Potrudili smo se prilikom podnošenja i stvaranja ove deklaracije da sve ono što odlikuje našu politiku, kao političkih stranaka, stavimo po strani i konstatujemo samo nesporne činjenice i da pokrenemo proces razgovora gde ćemo doći u situaciju da pričamo o tome kako to mi sa stanovišta politike vidimo AP Vojvodinu. Mi samo želimo da konstatujemo činjenicu da se Ustav Republike Srbije mora menjati ili da se mora doneti nov ustav, da je sadašnje stanje neodrživo i da je Ustav postao nefunkcionalan – istakao je Bogaroški.

Opozicija: Zašto baš sad?

U danima koji su prethodili skupštinskoj raspravi, ali i na samoj sednici, opozicione stranke, koje su se listom izjasnile protiv deklaracije, koristile su standardni arsenal izjava, pa su mediji odjekivali od pitanja „Zašto baš sad?“, „Otkud u ovom trenutku?“, „Šta se zapravo krije iza ovog poteza?“ i slično, kao i uvek kad pitanje Vojvodine i njene autonomije dobije malo većiu pažnju javnosti. Interesantno je da su pojedine stranke, poput Srpske napredne stranke, davale i neke pomirljive izjave, ali su one na kraju završavale u istom košu sa DSS i sličnima. Tako je, na primer, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini AP Vojvodine Predrag Matejin za „Dnevnik“ rekao kako predlog deklaracije nije sporan za tu partiju, da je njen tekst „normalan“ i da u njemu „nema oštrih zahteva koje je Liga ranije postavljala, poput zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Vojvodine“, ali da je ipak neće podržati bez obzira na to što su ustavne promene neophodne, jer još nije vreme da se razgovara o tome.
– Mi nemamo problem sa tekstom deklaracije, nego sa tim ko ju je pisao i s kakvim namerama – poručio je Matejin.

SVM ima mnogo toga da objasni svojim biračima

Najveće iznenađenje svojim biračima i svima koje je dosad uopšte uspeo da ubedi u to da je autonomaška stranka priredio je Savez vojvođanskih Mađara, koji nije glasao za ovu deklaraciju.
Dan pred sednicu, dok se još nije znalo hoće li SVM podržati deklaraciju, s obzirom na to da su za to veče imali zakazanu sednicu predsedništva stranke, Bogaroški je na konferenciji za novinare u Novom Sadu ukazao da je uprkos kontradiktornim izjavama iz SVM,  pre slanja u skupštinsku proceduru i poslanicima te stranke ponuđeno da iza deklaracije stanu, ali oni to nisu učinili, iako je bilo dovoljno vremena da se konsultuju o eventualnim nejasnoćama, a da se zamerke usaglase. Bogaroški je ocenio i da SVM očigledno ima problem s tim ko je predlagač deklaracije s obzirom na to da  je i na sastanku kod Ištvana Pastora, kojem LSV nije prisustvovala, jedna od tema za razgovore bila upravo „iniciranje razgovora o procedurama i institucionalnim mehanizmima promene Ustava Republike Srbije kako bi se pripremili da u svetlu neminovnih ustavnih promena jasno definišemo položaj AP Vojvodine“.
Dakle, kako to, kad Pastor zove da se razgovara na tu temu, to jeste u redu (iako je početkom godine jasno obavešten da se deklaracija priprema), a kad se taj dokument nađe na dnevnom redu nakon sastanaka koalicije kojima nije hteo da prisustvuje ta deklaracija „šteti interesima AP Vojvodine“ i nije momenat za nju?!
– Sve sam mogao da očekujem na političkoj sceni Srbije, ali da stranka koja sebe smatra strankom koja se bavi zaštitom interesa AP Vojvodine kaže da nije momenat da se otvori pitanje ustavnog položaja AP Vojvodine to nisam mogao ni u najluđim snovima da pretpostavim – rekao je Bogaroški.

Vojvodina pre svega


Poslanici LSV su tokom rasprave o deklaraciji ukazivali na neophodnost njenog usvajanja i početka razgovora o promeni Ustava Srbije, pre svega zbog poboljšanja položaja AP Vojvodine, kao i sprečavanja daljeg urušavanja njenih nadležnosti. Poslanik LSV i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev naveo je nekoliko najskorijih primera izmena zakona i usvajanja strategija gde su ingerencije AP Vojvodine u potpunosti ignorisane. Poslanica Maja Sedlarević je podsetila da je aktuelni Ustav usvojen bez javne rasprave, bez učešća pokrajinske administracije, te da stepen autonomije Vojvodine, njene nadležnosti i sredstva za finansiranje tih nadležnosti moraju biti garantovani Ustavom, jer jedino tako autonomija može biti sigurna. Aleksandar Marton je podsetio da su ekonomski pokazatelji u Vojvodini pre nekoliko decenija, dok je na snazi bio neki drugi ustav, bili drastično bolji od ekonomskih pokazatelja Republike Srbije, dok je Robert Kolar upozorio da pokrajinski parlament mora ponovo pokrenuti svoju izgubljenu inicijativu i početi da menja stvari u korist svojih građanki i građana. Za razliku od njih, poslanici SVM su ćutali.Ko misli da sarađuje sa LSV, neka to i dokaže


Usvajanje Deklaracije o potrebi za pokretanjem postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog u skladu je s odlukom Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, koje je na sednici 4. septembra, pored izveštaja pregovaračkog tima koji je vodio tehničke pregovore s Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom, usvojilo i te detalje kao nešto od čega će zavisiti dalja saradnja Lige i ostalih poslaničkih grupa u Skupštini AP Vojvodine. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš istakao je na konferenciji za novinare nakon te sednice da će Liga tražiti da Skupština AP Vojvodine pod hitno donese odluku kojom će se tražiti promena ustavno-pravnog položaja Vojvodine u okviru Republike Srbije, kao i Izveštaj o neophodnosti obeštećenja Vojvodine zbog privatizacije NIS-a. On je najavio i da će Liga tražiti podršku svih poslaničkih grupa koje misle da sa LSV imaju koalicionu saradnju. Objašnjavajući zahtev za promenom ustavno-pravnog položaja Vojvodine, Kostreš je podsetio da LSV od 2006. godine ukazuje na to da je Ustav Republike Srbije loš za Vojvodinu, da je sedam odsto novca garantovanog u Ustavu najobičnija prevara i da Vojvodina u ovom momentu nema status u okviru ustavno-pravnog položaja koji zaslužuje i koji se bazira na evropskim standardima i stečenim pravima.

Nismo bili ni siromašni, ni nerazvijeni, ni nebezbedni


Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je protekle nedelje u gradovima i opštinama širom Vojvodine akciju kojom aktivisti podsećaju građane kako se u Vojvodini živelo dok je imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode, i sve to garantovano Ustavom. Reč je o materijalu „Kako je to izgledalo dok smo imali Ustav Vojvodine“, koji na najbolji način ilustruje koliko je važno precizno definisanje ingerencija Vojvodine i u kojem se nalaze detaljni podaci o ekonomskom položaju AP Vojvodine, kao i spisak fabrika, instutucija i mnogo toga drugog što je izgrađeno u vojvođanskim opštinama u periodu pune autonomije, od 1974. do 1988. godine, kad je ona upravljala svojim novcem i imovinom. Ligaši su na nekoliko konferencija za novinare upoznavali javnost s tim šta je Vojvodina imala i uspela za manje od deceniju i po pune autonomije, objašnjavajući na jednostavan način zašto Vojvodina, dok je imala punu autonomiju, nije bila ni siromašna, ni nerazvijena, ni osramoćena, ni nebezbedna.
– Liga ne zagovara vraćanje Ustava iz 1974. godine, nego ukazuje na to kako je to izgledalo dok je Vojvodina imala punu autonomiju, a imala ju je dok taj Ustav nije srušen na ulici u tzv. jogurt revoluciji 1988. godine. Mi hoćemo rešenje za Vojvodinu za 21. vek u kojem će se Vojvodini vratiti ono što je i imala i koje će omogućiti da sami upravljamo. A kada je tako bilo, nismo bili nedovoljnio razvijena regija i vodili smo računa o ravnomernom razvoju svih krajeva Vojvodine – čulo se u bezbroj uličnih akcija i konferencija za medije širom Vojvodine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...