Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comStatistički zavod Vojvodine biće obaveza na evropskom putu

NOVI SAD –  Autonomna pokrajina Vojvodina ima veliku potrebu za obrazovanjem statističke službe na svojoj teritoriji – ukazala je članica Predsedništva Lige socijaldemorkata Vojvodine mr Maja Sedlarević odgovarajući direktoru Republičkog zavoda Srbije za statistiku Draganu Vukmiroviću, koji je izjavio da je „apsolutno nepotrebno“ obnavljati vojvođanski statistički zavod.

Niz podataka važnih za Vojvodinu niko ne prikuplja

Ona mu je predočila sve zakonske osnove za to i po ko zna koji put zaredom navela da nije reč o formiranju paralelne institucije u odnosu na republički zavod, već da bi vojvođanski republičkom pomogao u boljoj i kvalitetnijoj obradi statističkih podataka i omogućio donošenje kvalitetnijih i boljih odluka za građane Vojvodine.
– Mnogi značajni podaci od interesa za Vojvodinu ili se ne prikupljaju ili se vode sporadično i parcijalno, a rezultati takvih istraživanja često su i neblagovremeni i nepotpuni – rekla je tom prilikom Sedlarevićeva.

Najbolji zavod u SFRJ

Ona podseća da je u AP Vojvodini do 1991. godine postojao Pokrajinski zavod za statistiku, koji je prikupljao, istraživao i publikovao statističke podatke koji su bili neophodni za ekonomski, demografski i ukupni društveni razvoj Vojvodine, samim tim i Srbije i Jugoslavije. On je bio najbolji zavod u SFRJ, bolji od svih republičkih, a podaci iz njegovih godišnjaka „Vojvodina u brojkama“, od kojih je poslednji objavljen 1990. godine, koriste se i danas. Današnji Republički zavod za statistiku ima svoja odeljenja u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu, a podatke koje prikupe ne objavljuju, već samo prosleđuju u Beograd. U međuvremenu, svih ovih godina Grad Beograd ima sopstveni statistički zavod.

Lokalna statistika – evropski standard

Sedlarevićeva, koja je i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini AP Vojvodine, ukazuje na to da se u Evropi danas ohrabruje vođenje i analiza statistike te će, kad Republika Srbija počne da funkcioniše po NUC podeli (Vojvodina drugi nivo – srednji nivo vlasti), po zahtevu EU morati da se vodi regionalna analiza, zasad za Beograd i Vojvodinu.
– Zato je potrebno inicirati donošenje zakona o izmeni i dopuni Zakona o statistici, odnosno dopuniti član 6 važećeg zakona. Nakon toga, neophodno je uneti izmene u sledeći Petogodišnji statistički program RS, pošto je važeći donet na period 2011–2015, što znači da se naredni priprema i donosi sledeće godine – ukazala je Maja Sedlarević.

Znali smo koliko zarađujemo

i šta plaćamo!


„Činjenica je i da, dok smo imali odgovore na pitanja koliko zarađujemo, koliko plaćamo i koliko se i za šta zadužujemo i šta time gradimo, Vojvodina nije bila nedovoljno razvijena regija“, predočila je Maja Sedlarević objašnjavajući zašto je potrebno reosnivanje Statističkog zavoda Vojvodine.

TXT/TXT

LSV godinama

čekala na podršku


Nakon što je Pokrajinski odbor DS krajem avgusta predstavio svoj program za Vojvodinu u kojem se, između ostalog, navodi i zalaganje za Statistički zavod Vojvodine i vojvođansku policiju, za koje se LSV bori godinama, pa još poručio kako se nada da će Liga prihvatiti njihove programske ciljeve, Maja Sedlarević je presavila tabak i odgovorila: „Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Demokratske stranke da prihvati sve što je od nje zatraženo tokom pregovora o principima rada i ciljevima pokrajinske koalicije i buduće pokrajinske vlade. Doduše, malo je neobično što je Demokratska stranka ne samo prihvatila naše zahteve nego ih i ugradila u Program DS za Vojvodinu. Tim pre, jer da je ovakve saglasnosti sa njihove strane bilo do sada, sve ovo smo mogli godinama unazad i sprovesti. A iskrenost i podrška su nam i te kako nedostajali.“ Zatim ih je podsetila na brojne činjenice među kojima je i ona da je pokrajinski funkcioner i funkcioner DS Dragoslav Petrović 2010. godine u medijima javno odbacivao reosnivanje Statističkog zavoda Vojvodine poručujući u medijima da „nije momenat“. Evo još nekih detalja na koje im je Sedlarevićeva skrenula pažnju i koji su mogli biti ostvareni da je LSV imala podršku:
9 godina LSV zahteva Policijsku upravu za Vojvodinu
(u decembru 2011. godine poslanici LSV čak podnose amandman na Zakon o izmenama i dopunama zakona o policiji kojim se traži osnivanje policijske uprave za Vojvodinu)
8 godina LSV upozorava da je Ustav Republike Srbije loš za AP Vojvodinu 
(pre usvajanja vodila je kampanju protiv Ustava ukazujući na sve njegove mane)
7 godina LSV ukazuje da se Vojvodina zakida i za procenat novca koji joj po Ustavu pripada
(dug je u međuvremenu prevazišao milijardu evra)
6 godina LSV zahteva obeštećenje Vojvodine zbog sramne prodaje NIS-a i veću rudnu rentu
(pre prodaje upozoravala je na štetu koju ćemo privatizacijom pretrpeti)
5 godina LSV insistira na jačem angažovanju pokrajinske administracije na donošenju Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine (Liga upozoravala na prekoračenje roka za usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti  – 1. januar 2010. godine)
4 godine je prošlo otkako je DS odbacio našu Inicijativu za reosnivanje Statističkog zavoda Vojvodine (2010. godine, prilikom izrade prethodnog Statuta AP Vojvodine iz teksta političkom voljom izbačena odredba o osnivanju zavoda za statistiku Vojvodine)

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...