Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNastava o reproduktivnom zdravlju od ove jeseni u 66 vojvođanskih škola

NOVI SAD – Posle uspešnog sprovođenja programa „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju”, koji je prošle godine kao pilot-projekat realizovan u deset srednjih škola u Vojvodini, ove godine će o seksualnom obrazovanju učiti srednjoškolci iz 66 vojvođanskih škola koje su se same prijavile na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Prema rečima pokrajinske sekretarke Marinike Tepić, uskoro će uslediti i inicijativa za izmenu zakona kako bi taj predmet zaživeo u svim školama u Srbiji.

Skoro 80 edukatora u 35 škola

– Od 45 gradova i opština u Vojvodini projektom će biti obuhvaćeno njih 35. Ako se pritom još ima u vidu činjenica da u pet vojvođanskih opština i nema srednje škole, teritorijalna pokrivenost je zaista reprezentativna, a biće velik i obuhvat đaka – naglašava Tepićeva.
O reproduktivnom zdravlju znanja će dobiti učenici drugih razreda srednje škole i s njima će raditi ukupno 78 edukatora, od kojih je 63 već zaposleno u školama kao profesori biologije, psiholozi, pedagozi, dok preostalih 15 dolazi sa biroa za zapošljavanje i mesečno će za taj angažman dobijati po 20.000 dinara uz plaćene sve pripadajuće poreze i doprinose.

Priručnik sad još bolji

Priručnik po kom se realizuje program neznatno je modifikovan i učinjen još pitkijim i razumljivijim jer je procenjeno da bi trebalo pojasniti neke detalje koji su u prvoj verziji možda bili suviše stručno dati. Obogaćen je novim, zanimljivim, modernijim i atraktivnijim ilustracijama, a njegov sastavni deo postao je i rečnik o reproduktivnom zdravlju.
– Priručnik je višeslojan, sveobuhvatan, sadrži sve ono što muči adolescente koji su u tom dobu skloniji da se poveravaju jedni drugima nego roditeljima i da jedni s drugima dele informacije, koje su, nažalost, često pogrešne. Stoga se pokazalo da su ovakvi sadržaji i te kako poželjni u školama. Uostalom, rezultati anonimne ankete, koja je obuhvatila 950 učenika obuhvaćenih pilot-projektom, pokazali su da je znanje o seksualnom zdravlju znatno povećano kod đaka koji su učestvovali u programu u odnosu na one koji nisu – ukazala je Marinika Tepić.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...