Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVređati hleb je nešto najgore što se može učini u Vojvodini

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine širom Vojvodine dogodio se velik broj incidenata u kojima su učestvovali i „navijači“ i pripadnici ekstremno desničarskih organizacija, a koji su napadali i razbijali izloge na pekarama i poslastičarnicama čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.
U Novom Sadu su tokom višesatnog divljanja glavnim gradskim ulicama demonstranti razbili izloge na tri pekare i Mekdonaldsu, palili baklje i kontejnere, zapalili dva automobila i bacali kamenje, a najmanje 200 pripadnika Žandarmerije uspelo je da odbrani zgradu Merkatora u centru Novog Sada. O razlozima zbog kojih su „patriote“ navalile na Merkator možda najbolje svedoči snimak haosa u Beogradu, gde su nakon paljenja ambasada, od silnog „patriotskog naboja“ razvaljene prodavnice sportske opreme i naveliko pokradene patike i sve što im je palo pod ruku.
Protesti i nasilje potrajali su i u danima te 2008. godine, pa je razbijanja bilo i u Zrenjaninu, ubrzo se u Somboru pojavila grupica samozvanih patriota koji su građanima tog grada besplatno delili hleb ispred pekare čiji je vlasnik pripadnik albanske nacionalne zajednice. Uz hleb, delili su im i letke na kojima je pisalo da „ne kupuju hleb u albanskim pekarama jer taj novac ide na Kosovo za oružje“. Zbog toga su, u znak solidarnosti, 5. marta 2008. godine aktivisti „Građanske Vojvodine“, uz podršku građana i predstavnika političkih partija, među kojima su bili i lider LSV Nenad Čanak i tadašnji narodni poslanik Lige Aleksandar Marton, doručkovali u pekari „Dva brata“ i pili kafu u poslastičarnici „Makijato“. Skup nazvan „Doručak solidarnosti“ obezbeđivalo je dosta policajaca pošto je grupica od desetak građana, najverovatnije onih koji su i bojkotovali pekaru sugrađana Albanaca, zviždala, vređala i psovala učesnike akcije. Godinu dana kasnije, u februaru 2009. godine Nenad Čanak je ponovo posetio pekaru „Dva brata“ u Somboru da bi još jednom u znak podrške pojeo burek i upoznao se s vlasnikom Stipanom Kerhanijem.
– Reći da neki hleb nije dobar i da neki hleb treba bojkotovati najgora je stvar koja se može učiniti u Vojvodini i upravo zbog toga mi smo danas ovde da još jednom kažemo da takve stvari nećemo trpeti – rekao je tada Nenad Čanak.

Napad 2011.


Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila razbijanje stakala na prostorijama Islamskog centra u Novom Sadu avgusta 2011. godine. „Sam čin je utoliko strašniji kad se uzme u obzir da su štetu napravili huligani bejzbol palicama i da su se vernici plašili da izađu i spreče ih“, ukazano je tada on uz napomenu da je čitav incident izveden na početak muslimanskog praznika ramazan.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...