Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDve godine bez izveštaja o stanju bezbednosti u Vojvodini

NOVI SAD – Dve godine je prošlo pre nego što je Ištvanu Pastoru palo na pamet da sazove Pokrajinski savet za bezbednost, a verovatno ne bi ni sada, da mediji nisu naveliko izvestili da će na inicijativu Bojana Kostreša sednica Odbora za bezbednost I unutrašnje poslove Skupštine Srbije zbog uništavanja pekara čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice biti održana u Novom Sadu i to u Skupštini AP Vojvodine. Podsetimo, Savet za bezbednost na čijem čelu je predsednik vojvođanskog parlamenta, formiran je 2005. godine dok je na čelu Skupštine AP Vojvodine bio upravo Bojan Kostreš, a uvedena je i praksa da ministri policije dva puta godišnje podnose izveštaj o stanju bezbednosti u Vojvodini. Tako je bilo do pre dve godine, kada se na čelu pokrajinskog parlamenta našao Ištvan Pastor. Sa izuzetkom sastanaka sa ministrom Ivicom Dačićem i Selakovićem na konstitutivnoj sednici tog Saveta, novembra 2012. i jednog pisma koje je uputio Dačiću 2013. godine, slobodno se može reći da Pastor a sa njim i Skupština AP Vojvodine i po ovom pitanju gubi inicijativu. Savet je bukvalno - atrofirao.

Ministre, razgovarajmo o
ugrožavanju bezbednosti


Članica Pokrajinskog saveta za bezbednost Maja Sedlarević zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da obnovu staru praksu, da na svakih šest meseci podnosi izveštaj ovom telu Skupštine AP Vojvodine o bezbednosti na teritoriji Pokrajine. Ona je na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, koja je 21. oktobra održana u Novom Sadu, a kojoj su prisustvovali i članovi Saveta za bezbednost Skupštine APV, ukazala da je Savet organizovao pre deset godina, a da je republičkim ministar unutrašnjih poslova imao praksu da dva puta godišnje podnosi izveštaj o stanju bezbednosti u AP Vojvodini.
- Nažalost, dve godine u nazad ovog izveštaja nema, niti smo bili u prilici da na Savetu razmatramo stanje bezbednosti u APV. S obzirom na to da ste Vi nekoliko meseci ministar, volela da zajedno sa predsednikom Skupštine Vojvodine, koji je i predsednik Saveta, obnovite tu praksu. Videćete koliko razgovori na ovu temu mogu da doprinesu zajedničkom radu na stanju bezbednosti u APV, jer eskalacija ugrožavnja bezbednosti mora da bude naša zajednička tema i tu moramo da sarađujemo. Pojedinačni incidenti koji nisu tretirani kao ugrožavanje opšte bezbednosti, samo su uvod u ono što nam se desilo proteklih nekoliko dana – ukazala je Sedlarevićeva obraćajući se ministru Stefanoviću.

Mnogo je bitnije

- To što su izgradnici koji su vandalizovali objekte u najvećem broju slučajeva maloletnici je nešto što je mnogo bitnije od same njihove nacionalne pripadnosti. Pre svega, meni izuzetno smeta što se stalno apostrofira, i u medijima i uopšte u javnom diskursu, kako su jedan Mađar i jedan Srbin napali džamiju u Subotici. Mnogo je bitnije koliko ti mladići imaju godina i šta stoji kao motiv za ovo što su oni uradili – zaključila je Maja Sedlarević.

Pastor da se izvini svim građanima koje je uvredio!


Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvala je 22. oktobra Ištvana Pastora da se izvini zbog izjave kojom je grubo uvredio građane koji su se doselili u Vojvodinu tokom devedesetih godina prošlog veka, ocenivši da su doneli drugačiji temperament i kulturu, te da se nisu dobro uklopili u ovdašnje društvo.
Omladina LSV istakla je u saopštenju da smatra da Pastor na ovaj način vređa građane i građanke Vojvodine i da ova izjava ima elemente teške diskriminacije, odnosno rasizma u sebi. U saopštenjuse ističe da ova izjava ne samo da ne doprinosi smirivanju situacije nakon serije napada na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, već može proizvesti nove probleme i podele.
Omladina Lige podseća da je ovo drugi put u veoma kratkom periodu da je predsednik Skupštine AP Vojvodine nastupio kao lider desničarske stranke, a ne predsednik najvišeg predstavničkog tela građanki i građana Vojvodine, jer je letos rekao i da je „pravo čudo da je mađarska zajednica opstala“ jer „niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...