Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZna se ko su bili borci protiv fašizma

BEOGRAD – Održana je i vojna parada. Vojska je pokazala šta ima i šta ume uprkos kiši i nevremenu, Tomislav Nikolić je uručio orden Vladimiru Putinu i potpisan je niz svakojakih sporazuma o kojima ćemo sigurno slušati i čitati, a poučeni ranijim iskustvima, malo koga bi iznenadilo ako neki od njih bude Vojvodinu i koštao. Čitava gungula oko dolaska Putina u jednom momentu pretila je da zaseni pravi razlog za njegovu posetu – proslavu 70 godina oslobođenja Beograda od fašizma.

Kontroverze i sporna pitanja

Inače, vojnu paradu je od same najave njenog održavanja pratilo nekoliko nedoumica jer je problematično bilo to što se održava 16. umesto 20. oktobra, na stvarni dan oslobođenja, njena cena, ko će sve učestvovati i slično. Ipak, najviše polemike izazvao je stav savetnika predsednika Srbije Olivera Antića, koji je i punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Draže Mihailovića, da bi na paradi trebalo da se nađu i obeležja četničkih jedinica. Naime, nakon što je ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio da na paradi neće biti četničkih obeležja, Antić je za list „Danas“ rekao kako bi trebalo da ih bude jer je parada prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašističke borbe, „bez obzira na njihovu ideološku pripadnost“. Komentarišući te zahteve, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je u Novom Sadu u šaljivom tonu istakao da bi zastave svih četničkih jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Beograda i treba tu da se nađu. Na opasku da takvih jedinica nije bilo, Čanak je rekao da onda i ne treba da prisustvuju paradi. Dodao je i da, po ugledu na gradove koji imaju spomenike oslobodiocima iz Drugog svetskog rata, takve spomenike treba da dobiju i svi gradovi koje su četnici oslobodili.
– Zašto nema ovih spomenika? Pa zato što nije bilo oslobađanja. I sada, naknadno, savetnici četničkih vojvoda koji pokušavaju da promene istoriju najedanput pod izgovorom nekakve rehabilitacije, a ta rehabilitacija je, u stvari, besramno iskrivljavanje istorije. Pokušavaju da od onih koji su bili na strani okupatora naprave nekog ko je bio na strani oslobodilaca – rekao je Čanak.

I struka protiv revizije prošlosti

Ideji relativizovanja prošlosti i rehabilitacije četničkog pokreta suprotstavili su se i istoričari. Milivoj Bešlin ukazuje za naš list na to da s oslobađanjem Beograda i čitave Jugoslavije od fašizma nema nikakvih kontroverzi.
– Postoje dve strane – antifašistička, oslobodilačka, to su snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, partizani i jedinice sovjetske Crvene armije. S druge strane su nemački okupatori, fašisti i njihovi saveznici domaće kvislinške snage: četnici Draže Mihailovića, Nedićeve i Ljotićeve formacije (Srpska državna straža i Srpski dobrovoljački korpus). To je istorija, a izjave nekompetentnih desničarskih savetnika zaista je ispod nivoa i komentarisati – navodi on. Međutim, Bešlin upozorava da je revizija istorije i devedesetih godina, a naročito nakon 2000, bio državni projekat u kom su pojedini istoričari samo igrali ulogu portparola državne propagande.
– Revizionistička politika imala je svoje zakonodavne aspekte, zakone i rezolucije usvajane u parlamentu. Imala je svoje pravosudne aspekte kroz skandalozne i neznalačka postupke sudske rehabilitacije, a postojala je revizija izvršne vlasti, kroz specijalne vladine komisije za iskopavanje zemnih ostataka Draže Mihailovića. To je, dakle, bio državni projekat – ukazuje Bešlin. Dodaje da se situacija menja nakon 2012. godine jer država otad ne pokazuje posebnu želju da „piše“ istoriju, čime se konačno istoričarima ostavlja prostor za racionalno istraživanje prošlosti. Za Bešlina je sporno i pomeranje datuma proslave oslobođenja Beograda i on ocenjuje da to svedoči o provincijalnom i podaničkom mentalitetu.Bolje sprečiti

na vreme


Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazala je 15. oktobra, dan pre vojne parade, na to da je proslava sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom izuzetno velik i važan događaj za Srbiju, pa je jako važno izbeći da se čitav događaj posmatra samo iz vizure dolaska Vladimira Putina, odnosno ekonomskih i političkih efekata te posete „Svi gosti koje država tog dana bude imala jesu važni i značajni, kako predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, tako i članovi diplomatskog kora i predstavnici boračkih organizacija iz brojnih zemalja. Zato se ne sme dozvoliti da proslavu i vojnu paradu koja se tim povodom organizuje fašističke organizacije poput Obraza – koji deluje dve godine uprkos zabrani Ustavnog suda – ukaljaju svojim prisustvom ili propagandnim materijalom na ulicama samo zato što su iz nekog svog razloga zaljubljeni u Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina“, poručila je LSV. „Plakati, leci i ostali propagandni materijal, a kamoli prisustvo Obraza, organizacije Naši i njima sličnih morali bi i inače biti nedopustivi na ulicama, a naročito ovih dana jer samo njihovo postojanje vređa sve one koji su ginuli da bi i ovaj grad i čitava zemlja bili slobodni od fašizma. Država koja još nije onemogućila rad i postojanje fašističkih organizacija može barem da ih skloni sa ulica da se ne brukamo pred svetom koji dolazi da sa nama proslavi sedam decenija pobede nad fašizmom“. Iako je zvanična reakcija nadležnih organa na ovo izostala, ova sugestija je očito uvažena jer, za razliku od prošlog Putinovog dolaska, sada Obraz nije uspeo da oblepi Beograd svojim plakatima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...