Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comObeštetiti Vojvodinu zbog prodaje NIS-a, i to udelom u vlasništvu!

NOVI SAD – Na sednici Skupštine AP Vojvodine zakazanoj za 28. oktobar ponovo će se naći inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine za obeštećenje pokrajine zbog sporne prodaje Naftne industrije Srbije Rusima. Šef poslaničke grupe LSV u Supštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški kaže za naš list da ovog puta očekuje podršku koalicionih partnera, koja je prethodnih pet-šest godina izostajala jer je, kako navodi, sada već svima jasno koliko je prodajom NIS-a naneto štete Vojvodini i koliko joj se svake sekunde i dalje nanosi šteta dok se gas i nafta crpe pod ovim uslovima.

Očekujemo da većina podrži

– Očekujemo da obezbedimo i većinu koja će stati iza naše inicijative. Ona je izmenjena i sada ne tražimo obeštećenje od 840 milina evra, već da se omogući učešće Vojvodine u vlasničkom udelu, u delu koji pripada Republici Srbiji – naveo je Bogaroški dodajući da bi, budući da je teško očekivati da se toliki novac obezbedi, ovo bio dobar način da se loša privatizacija amortizuje.
– To pitanje je krucijalno za Vojvodinu iako je prošlo pet-šest godina koliko mi insistiramo na ovom pitanju. Ovo je sad samo jedan od koraka i tu se priča ne završava. Paralelno sa pokretanjem inicijative za obeštećenje Vojvodine mora da se radi i na izmenama zakona oko rudne rente, oko njene visine i raspodele – rekao je Bogaroški. Dodao je da očekuje promenu u razmišljanju drugih poslaničkih grupa i zbog toga što je jasno da od izgradnje gasovoda Južni tok nema ništa.

Uporni zahtevi


Podsetimo, Liga je inicijativu za obeštećenje AP Vojvodine u proteklih šest godina podnosila više od 30 puta, svaki put bez podrške koalicionih partnera. Prvi put to je urađeno još na konstitutivnoj sednici prethodnog saziva parlamenta 16. jula 2008. godine, kada je Maja Sedlarević tražila da Skupština AP Vojvodine razmatra pitanje prodaje NIS-a. To je bilo gotovo pola godine pre konačne prodaje NIS-a Gaspromu, do koje je došlo u decembru te godine. Nakon Sedlarevićeve, šef poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški je za skupštinskom govornicom podnosio i obrazlagao inicijativu LSV više od 30 puta tražeći obeštećenje pokrajine za 840 miliona evra, koliko je manje dobila nego što bi joj pripalo da je NIS prodat za 2,2 milijarde evra. U obrazloženju je tada navodio da je ta suma dovoljna za otvaranje 150.000 radnih mesta, međutim podrška parlamenta i koalicionih partnera redovno je izostajala. Redovno je izostajalo i mišljenje Vlade AP Vojvodine o toj inicijativi, bez obzora na činjenicu da ga je pokrajinski premijer Bojan Pajtić obećao još na sednici održanoj 23. septembra 2008.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...