Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comInvalidi žele da rade i da ne budu državi na teretu

OPOVO – Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara (UPIK) „Opovo“ zatražilo je od Lige socijaldemokrata Vojvodine da mu pomogne i u njegovo ime u Narodnoj skupštini Republike Srbije podnese amandman na Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Kako su u svom zahtevu naveli, ako bi se novim zakonskim aktom omogućilo udruženjima osoba s invaliditetom da dobiju državno poljoprivredno zemljište bez nadoknade, invalidi bi se aktivirali i ne bi bili državi na teretu. Kako kažu, LSV su odabrali jer je politička stranka koja najiskrenije radi na zaštiti prava i položaja osoba s invaliditetom (OSI).

Zemljište samo za aktivna udruženja

Predsednik UPIK „Opovo“ Sava Lazin izjavio je da je važećim Zakonom i poljoprivrednom zemljištu, u članu 61, predviđeno da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može dati na korišćenje bez plaćanja naknade školama, stručnim poljoprivrednim službama i socijalnim ustanovama, i to najviše sto hektara, dok fakulteti, instituti i zatvori mogu dobiti najviše hiljadu hektara.
– Mi predlažemo da se u taj član dodaju i udruženja osoba s invaliditetom, koja bi, tamo gde postoje mogućnosti, mogla dobiti deset ili dvadeset hektara poljoprivrednog zemljišta. Da ne bi bilo prevare i zloupotrebe, preporučujemo da ne mogu konkurisati udruženja koja nisu u mogućnosti da dokažu da su u proteklih pet godina bila aktivna i na taj način doprinosila poboljšanju položaja OSI, a to će dokazati prilaganjem završnih računa iz proteklih pet godina – objašnjava Lazin. Dodaje da bi se zemljište moglo davati na određeni vremenski period, a ugovor bi se produžavao u skladu s realizovanim programom.

Voće, ajvari, kompoti...

– Postoje razne kategorije OSI, pa i one radno sposobnih, ali nedovoljno da zadovolje svoje poslodavce. Svi ti gluvonemi, amputirci, invalidi rada... našli bi posao na tom zemljištu. Mi želimo da budemo od koristi, da privređujemo – kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, na ime redovnih aktivnosti, svakom udruženju godišnje uplati između 150.000 i 200.000 dinara. Lazin napominje da je broj udruženja koji se bave problemima OSI velik, te da je broj onih koji su zaduženi za paraplegičare i kvadriplegičare čak 25! Osim redovnih aktivnosti, udruženja se finansiraju i preko projekata kojima konkurišu na raznim mestima.
– A kad bismo imali svoju proizvodnju, ne bismo imali potrebe da od ministarstva tražimo novac za redovno finansiranje. Ono što je najbitnije, osobe s invaliditetom aktivirale bi se i osetile korisnima. Osim same zemljoradnje i voćarstva, proizvodnja bi se mogla i zaokružiti, pa bi udruženja prodavala gotove proizvode – ajvare, kompote, džemove...Svi želimo da vidimo šta smo uradili


Svi želimo da se okrenemo i vidimo šta je to što smo uradili, a ne da pogledamo preko ramena u kalendar i samo konstatujemo: „Ah, još sedam dana do tuđe nege i pomoći“. A i tu pomoć, koja iznosi oko 25.000 dinara, ne dobijaju svi – kaže Sava Lazin.

Društveno koristan rad na njivama


Ideja UPIK-a je i da se dozvoli udruženjima da osobe na izdržavanju kazne u korist društveno korisnog rada upravo na ovom zemljištu „odrade“ kaznu i pomognu osobama s invaliditetom u poslovima koje oni ne mogu da obave.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...