Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Banatu stanuje beda

NOVI SAD – Da je tranzicija koja se već gotovo dve decenije sprovodi u Srbiji iza sebe ostavila bedu, pokazala je i prva socijalna karta koju je napravilo Ministarstvo rada i socijalne politike i koja je samo potvrdila ono što na svojoj koži oseća većina stanovništva. Kako je nedavno pisao Dnevnik, mnogo ljudi ostalo je bez posla zbog loših privatizacija i gašenja nekadašnjih industrijskih giganata i upravo to je dovelo do toga da i Vojvodina, koja je nekada po razvijenosti stajala rame uz rame sa Slovenijom u zajedničkoj nam domovini SFRJ, ima svoj “jug” u kojem je sve stalo.

Socijalna slika Vojvodine
sve sumornija


Naime, socijalna slika Vojvodine je sve sumornija. Od ukupne socijalne pomoći koje država dodeljuje da bi siromašni preživeli, a to znači imali samo parče hleba, čak 40 odsto odlazi u Vojvodinu. Sve do sada se verovalo da je jug Srbije taj kojem se najviše pomaže jer je tamo najviše sirotinje, a sada je jasno da gotovo ceo Banat, gde je malo onih koji danas mogu reći da imaju radno mesto, prosto vapi za pomoći. Zrenjanin, Plandište, Žitište, Vršac, Kikinda, Srpska Crnja… već su godinama u redu onih kojima treba državna pomoć, ali ne samo kroz pružanje socijale već kroz ozbiljna ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.
Podaci iz socijalne karte kažu da je ovaj deo Vojvodine najviše postradao, ali da se njemu najmanje okretalo i pomagalo.

Ugašeni giganti


U ovim gradovima nekada su poslovala velika preduzeća, ali se privredna slika u međuvremenu promenila pa su giganti propali, a oni koji su preživeli danas zapošljavaju mali broj radnika, dok su sve ostale otpustili. Novih giganata nema, tu i tamo se otvori pokoje malo ili srednje preduzeće, ali nedovoljno da uposli ni petinu onih koji su ostali bez radnog mesta. U Srednjobanatskom okrugu bez posla je 18.662 osobe, od kojih je 16.135 do 55 godina, a 2.527 starije od 55. Samo prošle godine u ovom okrugu je zbog privatizacije bez posla ostalo 1.373 radnika. U Severnobanatskom okrugu na posao čeka 8.420 ljudi, i to 7.373 mlađih od 55 godina i 1.045 starijih. Ako se sudi po podacima iz socijalne karte, trenutno u Vojvodini najbolje stoji Sremski okrug, mada je i u njemu mnogo ugašenih nekadašnjih velikih giganata, ali je, zahvaljujući Inđiji i Staroj Pazovi, a u poslednje vreme i Pećincima i Šidu, ovaj deo stao na noge i krenuo u oporavak. Podaci pokazuju da je u Sremskom okrugu trenutno najmanja stopa nezaposlenosti i da je tamo ukupno 1.166 nezaposlenih, od čega je 1.033 do 55 godina a 133 starijih.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...