Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comČanak: Zaštititi parlament i demokratiju

BEOGRAD – Ako se naruši poverenje u sistem, počinju da se povlače različite paralele s periodima u kojima su parlamenti ukidani, a vlast prelazila u ruke diktatora, zbog čega je važno zaštititi parlament ali i samu demokratiju, istakao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Hitleru je smetao parlament

Tokom načelne rasprave o predloženim izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji predviđa da stranke i partije ubuduće dobijaju oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta, Čanak je u Narodnoj skupštini Republike Srbije upozorio da je na delu populizam koji u lošem svetlu prikazuje poslanike i političke partije, što bi moglo dovesti do nepoverenja građana u parlament, a možda i do njegovog ukidanja. U tom kontekstu Čanak je pročitao deo obznane kojom je počela šestojanuarska diktatura kralja Aleksandra, kojom su ukinuti parlament i Ustav, te citirao i delove iz knjige Adolfa Hitlera „Majn Kampf“, upozoravajući da je nacionalsocijalizam bolest koja se može desiti u svakoj zemlji.
– U „Majn Kampfu“ se spominje parlament kao mesto gde stanuju parlamentarne gusenice, koje ne rade ništa osim što prave spletke. I parlamentarizam je najveće zlo društva, zbog toga je nacistička Nemačka prvo ukinula parlament. Ja govorim o potrebi zaštite ovog visokog doma, zaštite parlamentarizma, zaštite demokratije u Srbiji, čiju osnovu čine demokratske stranke. Demokratske – tu mislim na sve stranke koje se nalaze u ovom sazivu skupštine – rekao je on. Čanak je dodao da, ukoliko se država bude ograđivala od stranaka kao od nekoga ko je izdvojeni deo koji manipuliše društvom, a ne deo koji reprezentuje interese pojedinih segmenata društva, doći će se u poziciju da demokratija počne da umire.

Sprečiti umiranje demokratije


– Umiranje demokratije će dovesti do toga da parlament postane, nažalost, samo glasačka mašina za izglasavanje odluka izvršne vlasti. Doći ćemo do toga da se korak po korak postavi pitanje koliko košta ova skupština? Koliko košta ovo zasedanje skupštine? Pa bismo videli da ovo zasedanje košta toliko da bi se za samo mesec dana zasedanja skupštine, ako ne bi zasedala, sve ovo što mi govorimo moglo uštedeti. Ako krenemo dalje logikom štednje, doći ćemo do toga – zašto ćemo lečiti neizlečive bolesnike, zašto bismo izdržavali one koji više ne doprinose. To je prirodan sled stvari. Mera demokratičnosti jednog društva jeste mera uzajamne solidarnosti. I to se ne sme zaboraviti – objasnio je Čanak. On je ukazao i na to da je more krvi proliveno kako bismo kao zemlja došli do toga da imamo parlament i državu u čijem se interesu svi trudimo da radimo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...