Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPastor 3 puta u 3 meseca izdao koaliciju koja ga je izabrala na čelo AP Vojvodine

NOVI SAD – Pokrajinska vlada je rekonstruisana uprkos očitom pokušaju Ištvana Pastora da to osujeti. Iako je jasno poručio da će Savez vojvođanskih Mađara podržati rekonstrukciju i svaki dogovor DS i LSV pod uslovom da se ne diraju pozicije SVM u pokrajinskoj vlasti, Pastor je pet minuta pred početak sednice dugogodišnje koalicione partnere obavestio da ne računaju na podršku te stranke. Iznenađenja je bilo još jer je Pastor – videvši da će rekonstrukcija Pokrajinske vlade proći i bez njegove podrške – iz fotelje predsednika Skupštine AP Vojvodine, u koju je pre dve godine izabran u dogovoru s Demokratskom strankom iako ima svega sedam poslanika, čestitao pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću (DS) jer je očigledno bio uspešniji od drugih „u navatavanju poslanika“. Pastor je pritom prepričao i detalje iz nekakvih svojih privatnih razgovora koje je imao s pojedinim funkcionerima DS, što je izazvalo njihovu burnu reakciju.

Iznenađenje


Potom je usledilo i izjašnjavanje o poverenju rekonstrukciji Pokrajinske vlade, za koju je bila potrebna podrška 61 poslanika. Danima se računalo na podršku bar 68 ili 70 poslanika jer su u taj blok računati i glasovi SVM. Najpre zato što je Pastorova želja poštovana i što u pregovorima u kojima nije hteo da učestvuje nije bilo ni govora o funkcijama na kojima se nalaze njegovi kadrovi. Osim toga, Pastoru se verovalo i na reč pa je tako Bojan Pajtić govorio da ima lične garancije od njega.
Tek, na sam dan glasanja čule su se priče da dugogodišnji pokrajinski sekretar za nauku i funkcioner DS Dragoslav Petrović, koga je LSV nazvala kamenom spoticanja u odnosima dveju stranaka, pokušava da opstruiše svoju smenu tako što će neke od poslanika DS odgovoriti od tog glasanja (uspeo je da odgovori samo svoju suprugu), a onda je neposredno pred ulazak poslanika u skupštinsku salu i Ištvan Pastor uskratio podršku. Većina je, međutim, bila stabilna. Za je glasao 61 poslanik DS, LSV i četvoro isključenih iz Socijaldemokratske stranke (NDS), a rekonstrukciju je svojim glasovima podržalo još dvoje poslanika koji su tog dana prišli DS. Dakle, ukupno, 63. Sedmoro poslanika SVM, koalicionog partnera, kao što je Pastor i najavio, nije učestvovalo u glasanju o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, u kojoj je garantovana pozicija njihovih funkcionera, među kojima i Mihalja Njilaša, potpredsednika vojvođanske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

U lice: Prekršili ste reč!

Zamenica šefa poslaničke grupe LSV mr Maja Sedlarević, u obraćanju Pastoru lično, ukazala je na to da nije želeo da učestvuje u pregovorima unutar koalicije koja ga je izabrala na čelo Skupštine AP Vojvodine i da je prekršio obećanje dato DS i LSV da će podržati svaku odluku koja proistekne iz pregovora te dve stranke.
Bilo kako bilo, poslanici Skupštine AP Vojvodine usvojili su 3. novembra i bez Pastora i njegovih poslanika predloge za rekonstrukciju Pokrajinske vlade, a za njene nove članove izabrani su Branislav Bogaroški (LSV), Vladimir Pavlov (isključen iz SDS), Nenad Stanković (nestranačka ličnost), dok je pokrajinski sekretar za privredu, rad, zapošljavanje i jednakost polova Miroslav Vasin (DS) izabran za novog potpredsednika vlade. Branislav Bogaroški, dosadašnji predsednik poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, izabran je za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a biće i potpredsednik Pokrajinske vlade.

Bogaroški: Zatečeni stavom SVM


Po skupštinskim kuloarima tog i narednih dana uveliko se šaputalo o tome da Pastorovo podmetanje klipova u točkove koalicionim partnerima zahvaljujući kojima je nakupio 14 godina na najvišim funkcijama u pokrajinskoj administraciji nije iznenađujuće ako se sagleda da je on, iako na rečima autonomaš, već dvaput u dva prethodna meseca glasao mimo interesa Vojvodine i koalicije kojoj pripada, te da nekoliko susreta Pastora i Vučića tih dana treba posmatrati i kroz činjenicu da SVM sad pokušava da izdejstvuje neka ambasadorska mesta, mesta državnih sekretara i funkcije u javnim preduzećima na republičkom nivou s obzirom na koaliciju sa SNS i SPS u republičkoj vlasti . Ipak, Bogaroški nakon sednice pred novinarima nije krio da su i Liga i vladajuća koalicija uopšte zatečene stavom SVM. Na pitanje novinara da li način glasanja SVM može za posledicu imati smenu Ištvana Pastora s mesta predsednika skupštine, Bogaroški je rekao da će se o tome razgovarati u narednom periodu. A funkcioneri SVM u Pokrajinskoj vladi? Iako su njihovi poslanici glasali protiv te iste vlade, mudro ćute i prave se kao da se ništa nije dogodilo.

A sad Zakon o finansiranju,

pa Pokrajinski zavod za statistiku...


Obrazlažući zašto Liga podržava rekonstrukciju i šta očekuje od nove vlade, Maja Sedlarević je tokom skupštinske rasprave rekla kako se iskeno nada da će rekonstruisana vlada u narednih godinu i po dana, osim zakona o finansiranju nadležnosti i zakona o nadležnostima, pokrajinskog zavoda za statitsiku, stići da uradi nešto i od planiranih kapitalnih investicija.3 PASTOROVA
POTEZA U
3 MESECA

23. SEPTEMBAR: Deklaracija o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije (radi promene ustavnopravnog položaja Vojvodine) – NISU GLASALI!
28. OKTOBAR: Inicijativa za obeštećenje Vojvodine zbog prodaje NIS-a – NISU GLASALI!
3. NOVEMBAR: Rekonstrukcija Pokrajinske vlade – NISU GLASALI!

IMA JOŠ!
JUL: Pastor odbio da učestvuje u pregovorima koalicije koja ga je izabrala za
predsednika Skupštine AP Vojvodine i zahvaljujući kojoj je
visoki pokrajinski funkcioner punih 14 godina. Čak je te pregovore nazvao tragikomičnim.„Ne diraj moje funkcije“


„Rekli smo da ne želimo da se trošimo na sedenje i mlaćenje prazne slame, da ćemo prihvatiti rezultate tih dogovora, ali da nismo spremni da pozicije koje sad imamo prepustimo bilo kome“, rekao je Pastor, u intervjuu „Politici“ 20. jula .

Pastor lično garantovao


„Imam lične garancije od gospodina Pastora da će SVM prihvatiti dogovor koji bude postignut između DS, LSV i NDS i da ta stranka želi da ostane u vladajućoj koaliciji, i to s istim kapacitetima koje ima sad“, rekao je Bojan Pajtić 16. septembra novinskoj agenciji Tanjug.Legitimiteta nema,

ali ima legaliteta


BEOGRAD – Komentarišući osporavanja legaliteta vlasti u AP Vojvodini, predsednik LSV Nenad Čanak podsetio je u Skupštini Srbije da je u više navrata i sam govorio kako je ta vlast nelegitimna, ali jeste legalna jer je na izborima 2012. godine DS dobila 21 odsto glasova, a s koalicionim partnerima imala nešto preko 40 procenata glasova u Vojvodini.

Užasnut kako pričama o kupovini poslanika
tako i prekomponovanjem vlasti


– Tad je bio legitimitet, sad ga nema. Ali postoji legalitet. Da biste raspisali izbore u AP Vojvodini, postoji procedura kako se to radi i ja verujem da će ta procedura biti ispoštovana – rekao je Čanak. Dodao je da se užasava priče o kupovini i prodaji poslanika, ali je upozorio da se s druge strane na prekomponovanje vlasti gleda kao na nešto normalno.
– Nije, sve je to ista stvar koja je ušla u korene i temelje ovog društva. Zato što političke stranke snose odgovornost, a nemaju vlast da poslanicima ne dozvole nemoralno ponašanje pred biračima koji su ih izabrali. Upravo je to cela poenta – istakao je on.

Napustićemo pokrajinsku vlast
ako se dokaže kupovina poslanika


U replici šefu poslaničke grupe SNS Zoranu Babiću, koji je ponovo govorio o kupovini poslanika u AP Vojvodini, Nenad Čanak je rekao da je užasnut tom idejom i da će LSV napustiti vladajuću većinu u pokrajini ako se dođe do dokaza da je zaista bilo kupovine poslanika.
– Smatramo da je nemoralno čak i kad neko napusti neku poslaničku grupu da sa sobom ponese mandat. Ja sam ponosan da kažem da su čak i članovi Lige socijaldemokrata Vovjodine, kad su napuštali stranku i prelazili u drugu stranku – vraćali mandate, i republičke i odborničke. To su stvari koje su deo elementarnog odnosa koji treba da vlada među ljudima koji žele da žive u normalnoj državi – rekao je Čanak. Podsetio je i da je i njemu, za vreme Slobodana Miloševića, neosnovano oduzet mandat da bi mu ga sud vratio godinama nakon isteka.


Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš:


Odlučićemo da li SVM zavređuje

da bude u našem društvu


BEOGRAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a da većina u Skupštini AP Vojvodine postoji, te da vanrednih pokrajinskih izbora neće biti. Odgovarajući na pitanje da li su 63 od 120 pokrajinskih poslanika dovoljna za većinu, on je istakao kako je siguran da je to dovoljno i podsetio da je vladajuća većina, dok je on bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, bila od 62 poslanika i mandat je protekao bez problema.

Prioriteti za narednih godinu i po

On ističe da su interesi građana i građanki u Vojvodini stavljeni u prvi plan nove Pokrajinske vlade, a jedan od prioriteta je i ustavnopravni položaj pokrajine.
– To su stvari kojima će se vojvođanska administracija u narednih godinu do godinu i po dana, do redovnih izbora, baviti. Ja se nadam da će se jedan deo tih pitanja i rešiti i na taj način pokazati da vojvođanska administracija može da upravlja Vojvodinom i da smo s pravom već četvrti put dobili podršku građanki i građana Vojvodine – ukazao je on.

Dokazano da je uslov LSV bio program

Bojan Kostreš je potvrdio da je uslov LSV u pregovorima o rekonstrukciji bio program, a ne kadrovska konstrukcija pokrajinske vlade, što je i pokazano jer su, kako je rekao, većina ljudi koji su izabrani u novu vojvođansku vlast nestranačke ličnosti.

SVM imao tajni plan


Kostreš je kazao i da je neglasanje Saveza vojvođanskih Mađara s rekonstruisanom Pokrajinskom vladom bilo iznenađenje za sve.
– Oni su nas ubeđivali da je sve u redu sve do poslednjeg momenta, bukvalno pet minuta pred glasanje, kada su nas obavestili da ipak neće glasati. To samo govori da su oni imali neki tajni plan i da je rušenje pokrajinske administracije trebalo da bude miraz i na neki način plaćanje dugova za Suboticu i republičke državne sekretare. To nije uspelo i sad imamo situaciju da će pokrajinska administracija i vladajuće stranke u pokrajinskoj administraciji morati da odluče u kom ćemo pravcu ići dalje, da li SVM zavređuje da bude u našem društvu ili ne i kad budemo o tome odlučili, mi ćemo obavestiti javnost – naglasio je zamenik predsednika LSV.

Smenjen i

kamen spoticanja


NOVI SAD – Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški rekao je u emisiji „Sučeljavanje“ Radio-televizije Vojvodine da se gotovo pet meseci razgovaralo o principima, političkim odlukama i načinu funkcionisanja Pokrajinske vlade, a da se o kadrovskim rešenjima govorilo u poslednjih nedelju dana pregovora. On je kazao i da je do rekonstrukcije pokrajinske vlasti došlo zbog opterećenih odnosa u koaliciji i nemogućnosti da se postigne dogovor. – Jednostavno, postoje dobri kanali komunikacije sa DS, postoje kanali koji nisu bili toliko dobri. Mi smo smatrali da je gospodin (Dragoslav) Petrović kamen spoticanja u našim odnosima i da je teško postaviti nova pravila igre ukoliko se to radi sa starim ljudima, uslovno rečeno. Mislim da smo na ovaj način uspeli da relaksiramo naše odnose maksimalno, koliko je to moguće – istakao je, osvrćući se na smenu Dragoslava Petrovića s fukcije pokrajinskog sekretara.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...