Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV pozvala sve stranke da ne primaju preletače dok ne vrate mandate

NOVI SAD – Trgovina poslanicima i promene u poslaničkim i odborničkim grupama na svim nivoima u Srbiji postale su neizdržive jer se time dolazi u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema pošto, umesto toga kako su građani glasali, važnije postaje kako će se određeni pojedinci organizovati unutar parlamenta i tako formirati novu većinu, ukazao je nedavno zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u izjavi novinarima u Novom Sadu.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da sve stranke donesu nekakav kodeks po kom nećemo prihvatati članove drugih stranaka kada dolaze kod nas s mandatima, nego mandat mora da bude vraćen onoj listi kojoj je taj član pripadao. A posle on može, ako želi, da menja svoju političku stranku ili svoja politička ubeđenja – navodi Kostreš. Dodao je da će, u suprotnom, doći do toga da će na svakom zasedanju bilo kog parlamenta jedino biti važno ko ima više resursa, više moći i više ubeđivačkih sposobnosti, a ne kako su građanke i građani glasali.

Pozitivna ocena Cesida


Da je ideja ligaša odlična i jedini način da se problem preletača reši smatra i Đorđe Vuković iz Cesida u izjavi za „Večernje novosti“.
– Problem poslanika koji menjaju stranke ne može se rešiti pravnim normama. To je stvar nivoa političke kulture i moguće je da se reši tako što će se stranke odreći preletača. Naravno, od dogovora i iskrenosti partija zavisi da li takav običaj može da se ukoreni – rekao je tada Vuković.

Pokrajinske većine bilo i sa 61 glasom

Čitava polemika oko kupovine poslanika pokrenuta je nakon rekonstrukcije Pokrajinske vlade, za koju je glasalo 63 poslanika, među kojima i dvoje dotadašnjih poslanika iz Pokreta Snaga Srbije i Srpske radikalne stranke koji su prešli u DS, pa su odjednom iz Srpske napredne stranke, u kojoj je nekadašnja vrhuška radikala, usledile optužbe da je vojvođanska vlast rekonstruisana uz pomoć Vojislava Šešelja i Bogoljuba Karića. Na pitanje da li bi rekonstrukcija Pokrajinske vlade imala drugačiji epilog da kodeks o neprimanju preletača već postoji, Bojan Kostreš je rekao da ne bi jer je većina imala 61 glas poslanika koji su izabrani na listama DS i LSV od ukupno 63, koliko je glasalo za. On je primetio i da je na delu zamena teza i da većinu u vojvođanskom parlamentu uz pomoć „Vojislava Šešelja i Bogoljuba Karića“ (to jest njihovih dvoje poslanika) pominju oni kojima se još „nije ispeglala rupa od Šešeljevog bedža na reveru“ i od onih u čijoj su poslaničkoj grupi u republičkoj skupštini i danas rođeni brat i supruga Bogoljuba Karića.
– Ko gubi, ima pravo da se ljuti. S druge strane, 61 poslanik koji pripada većini glasao je za ove odluke, a poslaničke liste Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine dobile su 69 poslanika na prošlim izborima. Dakle, nije pitanje većine, nego je pitanje toga da mi imamo urušavanje sistema. Ja ne želim da za to optužim Srpsku naprednu stranku ni Demokratsku stranku niti bilo koga drugog. Svi su podjednako krivi jer smo dozvolili da se to dogodi. Pošto mislimo da s tim treba da završimo, evo, Liga izlazi s ovakvim predlogom – naveo je on. Zamenik predsednika LSV kaže kako očekuje da predlog bude prihvaćen.
– Moramo biti svesni da vlast imaju građani i građanke i oni tu vlast nama poveravaju kroz izbore. I mi u parlamentu moramo da odražavamo odnos snaga koji je među biračima. Ako se na bilo koji način ta ravnoteža naruši, ruše se demokratski principi, a s urušavanjem demokratije šta nam ostaje – pitao je Kostreš.

Može kad se hoće

Kostreš je u izjavi za „Politiku“ rekao kako može da razume situaciju kad se stranka pocepa, kao u slučaju SRS ili DS, ali da je to onda drugi tip priče.
– Ali kupovati ljude ili ubeđivati ih da pređu (jer ne mora da znači da su svi oni prešli zbog novca), uopšte lobirati nekoga ko je izabran na jednoj listi da pređe na drugu jeste potpuno loše i samo urušava politički sistem u Srbiji. Na kraju će se svima nama obiti o glavu – ističe Kostreš. On je podsetio i da je Aleksandra Jerkov, napustivši Ligu iz svojih razloga, vratila i odbornički mandat u Skupštini Grada Novog Sada i poslanički mandat u Skupštini Srbije i otišla svojim putem.
– Zato treba da se napravi jedan društveni dogovor „svi za sve“ i onda bukvalno da se vrate svima mandati kako su osvojeni na izborima, a da takvo ponašanje postane društveno neprihvatljivo, da svi – i mediji i nevladin sektor i političke partije – to osude. Neće biti lako, ali moramo da probamo – dodaje Kostreš.

Bilo bi korisno


„Večernje novosti“ su 7. oktobra pisale o inicijativu LSV, objavljujući komentare parlamentarnih stranaka o tome. Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić podržao je tom prilikom predlog LSV.
– To bi bilo dobro rešenje. S druge strane, promena zakona i vraćanje odredbe po kojoj je vlasnik mandata izborna lista bio bi korak nazad u demokratiji – nacveo je Babić. Lider SDPS Rasim Ljajić rekao je za „Novosti“ da je Kostrešova ideja odlična i da bi je ta stranka prihvatila.
– Za politički sistem bi bilo veoma korisno kad bismo potpisali neku vrstu kodeksa koji bi sprečio preletanja – rekao je Ljajić. A Zoran Živković, predsednik Nove stranke, ne veruje u mogućnost dogovora jer su, kako kaže, preletači duboko utemeljeni u političkoj stvarnosti.
– Kad bi to bilo moguće, svakako bih podržao ideju. To bi donelo malo više ozbiljnosti političkoj sceni – rekao je Živković. Za Dijanu Vukomanović, potpredsednicu SPS, Kostrešov predlog je „simpatičan“.
– Ali, to je istovremeno i politički nerealno, da ne kažem naivno. Bitno je da su partije džentlmenski prihvatile da ukinemo „blanko ostavke“ i da ne možemo na taj način da disciplinujemo preletače jer je po zakonu poslanik vlasnik mandata – smatra potpredsednica SPS.

ŠTA KAŽU?

Vuković (CESID): Jedini način, odlično.
Babić (SNS): To bi bilo dobro.
Ljajić (SDPS): Odlična ideja.
Živković (NS): Da je moguće, podržao bih.
Vukomanović (SPS): Simpatično, ali naivno.


U poslaničkoj grupi LSV bez promena

Liga imala i ima

10 poslanika


„Politika“ je 10. novembra objavila da je gotovo 20 od 120 poslanika u pokrajinskom parlamentu od izbora 2012. godine promenilo stranački dres, a da ih je najviše napustilo poslaničku grupu Demokratske stranke. Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški je, gostujući dan ranije u emisiji „Teška reč“ na TV „Pink“ ukazao na to da je Liga od izbora do danas zadržala svojih desetoro poslanika. Na pitanje da li postoje nekakvi tajni ugovori s poslanicima kako bi se sprečio njihov prebeg, Bogaroški je rekao da ne postoje, već da se vodi računa da na listama budu ljudi koji su ideološki a ne interesno vezani za politiku LSV. „I zbog toga mogu s velikim pouzdanjem da kažem da naša poslanička grupa kakva jeste, takva će i ostati. Vi nemate drugi način da vežete poslanika nego isključivo na taj način“, rekao je Bogaroški.

Traje od devedesetih


Preletanje poslanika i pokušaji prekrajanja izborne volje građana ne dešava samo danas, već se to dešavalo od devedesetih godina na svim nivoima vlasti. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš upozorio je na to da će, ako se to nastavi i ubuduće, biti upitno da li nam uopšte treba parlamentarna demokratija, jer ova praksa praktično ne poštuje izborne rezultate. U izjavi za „Politiku“ Kostreš je podsetio da je prvi put u Vojvodini na takav način promenjena vlast još 1992. godine, kad je SPS preuzeo vlast zahvaljujući glasovima reformista, te da je i 2003. Mlađan Dinkić okupio poslanike koji su služili za rušenje vlade DOS-a, ali i da su od 2008. do 2012. mnoge lokalne samouprave koje su bile radikalske preko noći postajale demokratske, a sad to rade naprednjaci.

RETROVOZOR


Kako je kidnapovan odbornik LSV


Od 27. decembra 1996. do 7. januara 1997. godine odbornici LSV u Skupštini Opštine Zrenjanin sa svojim kolegama iz DS, SPO i DSS spavali su u skupštinskoj sali u znak protesta protiv izborne krađe SPS. Ali pravu žrtvu podneo je Jan Svetlik, nekadašnji odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Zrenjanin. Početkom aprila 2000. godine Svetlik je otet iz dvorišta porodične kuće u Aradcu pored Zrenjanina. Otela su ga dvojica mladića da ne bi prisustvovao sednici Skupštine Opštine Zrenjanin na kojoj je za jedan glas (pošto je on bio sprečen da prisustvuje) zbačena lokalna demokratska vlast, a na njeno mesto se vratila Socijalistička partija Srbije. Nakon što su ga čitav dan držali u kolima, uveče se peške vratio kući, gde ga je čekala gomila ligaša pazeći na njegovu suprugu kojoj je pozlilo. – Nikad nisam krivio tu dvojicu, nego one koji su ih naterali da to urade. Jedan od njih mi je rekao da će nakon otmice dobiti posao, što se posle nekoliko meseci i dogodilo – ispričao je Svetlik pre nekoliko godina za „Slobodnu Vojvodinu“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...