Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZrenjanin jedan od dva najveća gubitnika tranzicije u Srbiji

NOVI SAD - Prva Socijalna karta Srbije, koju je nedavno predstavilo Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, potvrdila je ono o čemu se u Banatu priča već godinama - da je Zrenjanin jedan od dva najveća gubitnika tranzicije u Srbiji. Na svojoj koži to su najgore, osetili stanovnici i stanovnice grada na Begeju - oni koji su ostali bez posla, oni koji se i dalje nadaju da će se njihove fabrike spasti od zle sudbine loše sprovedenih privatizacija, oni koji rade za “crkavicu” od plate, oni kojima plata kasni… Da situacija bude još i gora, kako javljaju dopisnici našeg lista, ni u drugim većim mestima širom Vojvodine situacija nije mnogo bolja.

U Vojvodini se radi,
a u Beogradu troši


Potpredsednik LSV i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je nedavno da prema najnovijim podacima o ekonomskim kretanjima u Srbiji, Vojvodina ima skoro 36 odsto udela u izvozu u državi, što je više nego što ima udela u stanovništvu. Sa druge strane uvoz je najveći u Beogradu, što ukazuje na to da se u Vojvodini radi, a u Beogradu troši.
- Neopravdano je da su plate u Vojvodini, koja ima najveći udeo u izvozu, za desetine hiljada dinara manje od plata u glavnom gradu Srbije – istakao je Aleksandar Marton, dodajući da su Zrenjaninke i Zrenjaninci pre 20 godina imali ubedljivo veće plate od stanovnika, danas najrazvijenijih, opština Beograda: Starog grada i Vračara i rekao da je danas više nego aktuelno staro Ligino pitanje: "Gde idu naši novci?".


Davno smo ponudili rešenje

Dobri poznavaoci prilika u Zrenjaninu slažu se da su loše sprovedene privatizacije i sumnjivo servirani, javnosti do tada nepoznati, vlasnici kapitala doveli do toga da se osnovno ljudsko pravo na rad traži na ulicama, vezivanjem za zatvorene kapije propalih preduzeća, štrajkovima, protestima i sindikalnim okupljanjima, uz parole i zviždaljke. Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Dragan Nedeljkov kaže da je loša situacija u Zrenjaninu posledica devedesetih godina i loših privatizacija i dodaje da su nekadašnjih 60 hiljada zaposlenih u tom gradu ostvarivali prosečnu platu od 1.300 nemačkih maraka, a da je ona početkom devedesetih plata spala na svega dve do tri marke. Prema njegovim rečima, statističari su izračunali da su Zrenjaninci u tom periodu oštećeni za preko 200 miliona nemačkih maraka.
- Takvo polazište ni u reformskim 2000-im nije bilo dobro, a Zrenjanin i dalje trpi posledice onoga što se desilo deset godina ranije. Liga socijaldemokrata Vojvodine je mnogo pre toga ponudila „recept“, koji ne bi ni dozvolio urušavanje zrenjaninske privrede i drastičan pad standarda građanki i građana, a to je decentralizacija države – kaže Nedeljkov
Zrenjanin je bio treći industrijski centar u ondašnjoj SFRJ. Kad su na red stigla vremena tranzcije, fabrike su se, jedna po jedna, kao u nizu domina, gasile, ostavljajujići sve više radnika bez posla. U novonastalim okolnostima, cena poslovanja 'u plusu' bila je otpuštanje 'viška zaposlenih' , kao i varijacije na tu temu, jer su mnogi tu restriktivnu meru definisali na svoj način, isključivo u marketinške svrhe. Rezultat je da gotovo svaki deseti radno sposoban stanovnik Srednjobanatskog okruga sada čeka posao na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, a među onima koji nemaju zaposlenje je i oko 12.000 iz grada Zrenjanina. Novootvorena postrojenja stranih ulagača, koji su se rešili na otvaranje radnih mesta u industrijskog zoni, često uz finansijsku potporu za svako novo radno mesto upravo od države, nude ograničan broj radnih mesta, rad u tri smene, uz obavezno brojanje svakog zadržavanja u toaletu, ili 'ne daj bože' na pauzi, i to sve za – minimalac.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...