Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZauvek ćemo se sećati profesora Končara

NOVI SAD – Posle kraće i teške bolesti, 29. oktobra je u Novom Sadu u 77. godini preminuo ja univerzitetski profesor i bivši direktor Muzeja Vojvodine prof. dr Ranko Končar.

Značajan čovek u istoriji Vojvodine

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio je u telegramu saučešća porodici profesora Končara, u ime svih članova LSV i svoje ime, izraze najdubljeg saučešća zbog nemerljivog gubitka koji ih je zadesio.
– Profesor Končar je bio i biće značajan čovek u istoriji Vojvodine, koga ćemo se zauvek sećati po svemu što smo od njega naučili – naveo je Čanak.
Poslednjem ispraćaju profesora Končara prisustvovali su i lider LSV Nenad Čanak, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, potpredsednici Lige Branislav Bogaroški, Đorđe Stojšić i Aleksandar Jovanović, funkcioneri LSV i pokrajinski poslanici Maja Sedlarević i Robert Kolar, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić i mnogi, mnogi drugi.

Čovek dijaloga, tolerancije, istoričar od zanata

Nekoliko dana kasnije, na komemoraciji na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu istoričar mr Milivoj Bešlin ukazao je na to da je Končarovu profesionalnu aktivnost moguće svesti na dva ključna elementa – odbrana struke i zanata istoričara, pred svim izazovima i naletima ideološkog i iracionalnog, i odbrana Vojvodine, čiju prošlost je izvrsno poznavao, reprezentovao je na najbolji mogući način. Bešlin je naveo i da je prof. dr Končar bio čovek dijaloga, tolerancije, istoričar od zanata, koji je preko 30 godina studente Novosadskog univerziteta učio temeljnim postavkama profesije istoričara, koji je svojim imenom i delom dosledno i do poslednjeg dana manifestovao onu, za Vojvodinu tako karakterističnu kulturu suživota i vertikalu tolerancije. Kako je dodao, profesor Končar je bio uvažen na čitavom postjugoslovenskom prostoru, od Ljubljane do Skoplja, Beograda i Zagreba, gde se njegov glas s pažnjom slušao, a naučni radovi široko citirali.

Aktivan do poslednjeg dana

Končar je rođen 1938. godine u Bukovici u Bosni i Hercegovini, a studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Doktorirao je u Ljubljani s temom „Građanska opozicija i političko-ustavne koncepcije u Vojvodini“. Končar je čitav radni vek proveo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na katedri za istoriju. Objavio je više naučnih radova i studija o prošlosti Jugoslavije i Vojvodine. Profesor Končar je bio aktivan do poslednjeg dana, a samo u oktobru bio je učesnik pet naučnih skupova i javnih nastupa. Bio je član Saveta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, član Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik Upravnog odbora Instituta za noviju istoriju Srbije, član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...