Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comStvara se utisak kao da su penzioneri teret u državi!

NOVI SAD – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine suprotstavili su se većini u Skupštini Srbije i nisu podržali predloženi rebalans budžeta i više fiskalnih zakona kojima su plate i penzije od 1. novembra umanjene za oko deset odsto.
Obrazlažući amandman u vezi s promenom iznosa neto plata, na sednici Skupštine Srbije 27. oktobra poslanica LSV Nada Lazić rekla je kako je predlog Lige da zaposleni čija je osnovna neto plata pre početka primene zakona za puno radno vreme bila niža od 25.000 dinara, kao i zaposleni koji je pre početka primene ovog zakona roditelj, usvojilac ili staralac deteta mlađeg od 14 godina, zadržavaju svoju neto platu. Ona je ukazala da je oko 350.000 dece tog uzrasta izdržavano od onih koji rade u javnom sektoru, a koje će obuhvatiti najavljeno smanjenje plata, čime će oni doživeti udar koji više neće moći da apsorbuju.
Takođe, Liga je predložila da se za po 35 miliona dinara uvećaju transferi u oblasti kulture i informisanja opštinama, gradovima i AP Vojvodini, a da se ta sredstva obezbede umanjivanjem pojedinih subvencija, poput onih namenjenih „Fijatu“.
Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić, koji je i potpredsednik LSV, tokom skupštinske rasprave istakao je i da to poslanici LSV neće podržati predlog rebalansa republičkog budžeta jer u njemu ponovo nema sistemskih mera, te je podsetio parlament da Liga ne podržava nijedan republički budžet dokle god ne bude donet zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.
– Mi, naravno, insistiramo da se konačno donese zakon o finansiranju Vojvodine, da ne bismo, kad govorimo o svakom budžetu, morali da se raspravljamo šta je sedam posto, šta nije sedam posto i da se konstantno podvaljuju rashodi koji nisu uopšte u domenu nadležnosti APV – rekao je Stojšić.

Stvara se utisak da su
penzioneri teret državi


Govoreći o smanjenju penzija, Stojšić je upozorio da se stvara atmosfera u kojoj se penzioneri posmatraju kao nekakav teret društva i budžeta iako su godinama uplaćivali doprinose u fondove koji su devedesetih godina prošlog veka opljačkani.
– Država je devedesetih godina na čudne načine opljačkala taj penzioni fond i danas se on 60 posto dotira iz budžeta a da niko ne postavi pitanje šta se desilo sa sredstvima koja su bila u penzionom fondu – upozorio je Stojšić.

Predlozi LSV za uštede


Đorđe Stojšić je istakao i da Liga uz kritike predlaže i konkretne mere za uštede.
– Umesto da smanjujemo penzije i plate lekara, profesora i nastavnika, veći efekat bi imalo povećanje rudne rente, koju NIS u Srbiji plaća manje nego u Rusiji, dodao je Stojšić.

Nepravda prema poljoprivrednicima


Đorđe Stojšić je kritikovao kao nepravedno smanjenje subvencije vlasnicima zemljišta koji imaju preko 20 hektara, što najviše pogađa poljoprivrednike u Vojvodini.
– Dosad je slučaj da se 60 odsto svih subvencija dodeljuje van Vojvodine, a 60 procenata zemljišta se nalazi u Vojvodini. Dokle će poljoprivreda biti jedina koja trpi kada govorimo o fiskalnoj konsolidaciji? Mi smo predlagali više puta da se formira fond od državnog zemljišta, koje nije mali resurs, i da se na bazi državnog zemljišta koje bi država mogla da kolateralizuje emituju hartije od vrednosti, odnosno mogla bi da se zaduži na konto prinosa po tom osnovu nekih 500 miliona evra i upotrebi ta sredstva za razvojne projekte u poljoprivredi – ukazao je poslanik LSV. 

Koga bismo sve mogli ukinuti...


Obrazlažući amandman kojim je predloženo da se više sredstava izdvoji za finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Đorđe Stojšić  je na opaske iz vladajuće koalicije da to nije potrebno jer je bilo slučajeva zloupotrebe upozorio da je u pitanju opasna zamena teza.
– Pa, po toj logici bi trebalo da ukinemo pola javnih preduzeća i banaka u ovoj državi. Možda čak i vladu, s obzirom na to da u svakoj od tih institucija postoje nenamenska trošenja sredstava. Za to postoje Državna revizorska institucija i budžetske inspekcije koje to utvrđuju – naveo je Stojšić.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...