Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMinistre, da li priznajete da Republika Srbija duguje Vojvodini milijardu evra?

BEOGRAD – Vojvođanski paori su izvukli ovu zemlju, niko drugi. To mora da se kaže jasno i glasno – poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak obraćajući se poslanicima u republičkom parlamentu tokom rasprave o predlogu budžeta Republike Srbije za iduću godinu. 

Razne nepravde

On je istakao da je poljoprivreda ove godine ostvarila rast od 1,5%, što je uticalo na smanjenje ukupnog pada bruto društvenog proizvoda.

– Opet su vojvođanski paori izvukli BDP, a ukupna masa subvencija za poljoprivredu je umanjena za 10%?! Prema onome što se vidi iz Predloga budžeta, očekuje se da sledeće godine pad BDP bude 0,5% i umesto da se podrži poljoprivreda, koja beleži rast – njoj se umanjuju subvencije – ukazao je Čanak.

– S druge strane, činjenica je i da u zemlji u kojoj se umanjuju plate i penzije, u kojoj se štedi na prosvetarima i poljoprivrednicima i u kojoj je početkom godine podignut i PDV na hranu i lekove, crkva i dalje ne plaća porez, rudna renta je i dalje najniža u Evropi i plaćamo posrednike u kupovini gasa. Ako građani moraju da osete uštede, nema razloga da uštede ne krenu i s ove strane – kazao je Čanak, uz napomenu da je

Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćen ogroman imetak u nekretninama, na koji ne plaća porez. Prema njegovim rečima, Srbija za kupovinu gasa od posrednika plaća između 18 i 20 miliona evra godišnje, a može ga kupovati bez posrednika, direktno od Rusije, i upravo je tako bilo od 2000. do 2007. godine. S druge strane, NIS-u se naplaćuje rudna renta u iznosu od tri odsto, iako zakon propisuje sedam odsto, dok u okruženju taj procenat iznosi oko deset, a u Rusiji skoro duplo više.

250 miliona evra sakriveno

u fusnoti

Predsednik LSV je predočio i da budžet za narednu godinu nije u potpunosti transparentan ističući da se „250 miliona evra nalazi u fusnoti“ kao rashodi koji idu na gubitaše poput Galenike i Srbijagasa.

– Iz predloženog budžeta vidi se i da je 32 milijarde dinara određeno za plaćanja po garancijama za kredite koje su uzela državna javna preduzeća (Srbijagas, Galenika), što čini oko 250 miliona evra. Treba imati u vidu da, kad se iz pokrajinskog budžeta izuzmu transferna sredstva, Vojvodini ostaje 27,5 milijardi dinara. To znači da Vojvodina, u najboljem slučaju, raspolaže s onoliko koliko vrede dugovi gubitaških javnih preduzeća. Sve u svemu, prihodi budžeta Republike Srbije jesu 924 milijarde dinara, a sredstva kojima raspolaže AP Vojvodina, koja čini trećinu teritorije i stanovništva, jesu 30 puta manja. Rečju, Vojvodina, po ovom budžetu, vredi koliko gubitaška preduzeća koštaju državu u samo jednoj godini, a vojvođanski paori podižu BDP i zbog toga ih kažnjavaju umanjenjem subvencija – predočio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije.


Srbija po svom Ustavu duguje Vojvodini

milijardu evra

Prema njegovim rečima, kad je reč o finansiranju AP Vojvodine, od 2006. do danas nijedna vlada nije poštovala Ustav, koji predviđa da Vojvodina treba da ima budžet minimalno sedam odsto od budžeta Srbije, zbog čega je uskraćena za više od milijardu evra, odnosno za oko 641 evro po svakom građaninu Vojvodine, izračunao je Čanak i dodao da „toliko duguje Srbija svojoj rođenoj AP Vojvodini po svom rođenom Ustavu“, kao i da se USS nikad nije oglasio o tome.

– Što se tiče gospodina ministra finansija, ja bih imao samo jedno pitanje za vas – da li vi priznajete, kao predstavnik države, da Republika Srbija duguje AP Vojvodini 150 milijardi dinara po osnovu člana Ustava kojim se garantuje da budžet APV ne može biti manji od sedam posto? To je vrlo važna stvar. Ja ne kažem da treba odmah isplatiti taj novac. Novca nema. Ja ne govorim ništa tako. Ali ako se polovina budžeta opredeljuje na vraćanje dugova, da li postoji dug prema APV koji je nastao iz neisplaćivanja Ustavom propisane obaveze? Ako taj dug postoji, dovoljno je samo da konstatujemo da postoji, a onda je pitanje šta ćemo dalje – kazao je Čanak. Ministar je izbegao direktan odgovor.

 

 

Šta je još rekao Čanak o budžetu?

 

Pola budžeta ide na otplatu dugova

Lider LSV je upozorio i da će polovina budžeta ići na otplatu dugova, što znači da je polovina okrenuta prošlosti, što znači da se država mora zadužiti za tu polovinu budžeta

– Bez čistih računa i knjigovodstva nema napretka. Nadam se da će vlada shvatiti da mora prestati da puni budžet prodajama i pozajmicama – kazao je on.

 

Evro 119 dinara?

Iznoseći zamerke na predlog budžeta za 2015. godinu, Nenad Čanak je naveo i to što je rađen na osnovu parametara koji su neostvarivi ili teško ostvarivi, poput toga da će kurs biti 119 dinara za evro, iako je već sad premašio vrednost od 120 dinara za evro.

 

Srbija nije Grčka

Govoreći o visini javnog duga, koji je po njemu alarmantno visok, Čanak je upozorio da će on naredne godine dostići 80 odsto BDP-a. Podsetio je da je javni dug u zemljama okruženja 60 odsto BDP-a, a da je Grčka upala u problem kad je on bio na nivou od 100 odsto BDP-a. „Srbiji nema ko da pritekne u pomoć i doći će u poziciju da se u bescenje prodaje ono malo što je ostalo“, kazao je Čanak.

 

 

 

 

 

 

Upozorili smo da je energetski sporazum 
s Rusijom prevara

 

NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je odustajanje od izgradnje Južnog toka potvrdilo stavove Lige socijaldemokrata Vojvodine da je energetski sporazum s Rusijom bio prevara lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i drugih bliskih troslovnim ruskim agencijama, a kako bi Srbiju „stavili na povodac ruske države“.

– Naftagas nije prodat nekom privatniku, niti je potpisan takav sporazum koji bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti raskinut, nego je dat ruskoj državi – kazao je Čanak u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Dodvoravanje na štetu Srbije

Lider LSV istakao je i problem utvrđene visine rudne rente za eksploataciju nalazišta u Vojvodini.

– Da je ta renta u visini one koja se plaća u Rusiji, onda Srbija ne bi imala problem s isplaćivanjem penzija. Ali je ta renta ovde niža zato što su se Koštunica i njegovi saučesnici tako organizovali da bi se dodvorili ruskoj državi, i to na direktnu štetu građana Srbije – rekao je on. Poručio je i da se o visini rudne rente mora povesti rasprava i u republičkom parlamentu, te da će LSV insistirati na tome, podsećajući da je takva rasprava vođena u vojvođanskoj Skupštini iako je takav predlog LSV prethodno bio odbijan 37 puta.

– Samo na količinama nafte koje se godišnje isisaju iz vojvođanske zemlje mi smo već izgubili ceo jedan Naftagas jer Rusi svake godine izvuku toliko nafte u istoj vrednosti koliko su navodno platili NIS. Uz to, kada bi se NIS vratio u vlasništvo Republike Srbije, odnosno AP Vojvodine, mi ne bismo imali više problem s budžetskim deficitom – ocenio je Čanak.

 

Kako se Vojvodina doživljava

Prema njegovim rečima, danas su svi poslanici Skupštine Srbije verbalno za evropske integracije, ali, ipak, ne postoji spremnost za iskorak kako bi se taj proces ubrzao. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čanak je rekao da i dalje stoji iza svojih reči da je premijer Srbije Aleksandar Vučić „čovek velike energije i koji drži reč“, te da bi ga radovalo da uspe u onome što je politički proklamovao.

Međutim, kad je reč o odnosu republičke vlade i njenog prvog čoveka prema Vojvodini, Čanak kaže da Vučić očigledno ne sme da pominje Vojvodinu jer se u aktuelnom kontekstu priče o Kosovu u javnosti autonomija Vojvodine doživljava gotovo kao razarajući tumor za Srbiju, odnosno kao nešto što otvara pitanje statusa drugih regiona u Srbiji. Lider LSV je istakao da je pitanje Vojvodine nešto sasvim drugo jer se ono ne zasniva na etničkom ključu već na širenju baze odgovornosti, odnosno – decentralizaciji vlasti.

Slugeranjstvo Putinu

Nenad Čanak je u emisiji ukazao i na to da u Srbiji postoji „neverovatan nivo slugeranjstva Putinu“. – Do te mere da se pomeri datum oslobođenja Beograda kako bi se ugodilo ruskom predsedniku koji je svratio u Beograd jer mu je to bilo usputna destinacija do žurke kod Berluskonija, pa smo mu došli kao predigra. I onda Toma Nikolić drži Putinu kaput. Pa jesi li ti garderober ili predsednik države? – zapitao je Čanak.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...