Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPastor pokazao da mu je fotelja važnija od Vojvodine

Najavili ste inicijativu za smenu Ištvana Pastora sa mesta predsednika Skupštine APV, a organi LSV su to jednoglasno usvojili. Kada se i kojim povodom ta inicijativa može očekivati u pokrajinskom parlamentu?

- Namerno sam plasirao tu inicijativu uoči sednice da bismo se jasno uverili u to šta je Pastoru važnije - fotelja ili principi. I? Odmah je poručio da neće glasati za budžet ako se inicijativa nađe na dnevnom redu. Dakle, njemu je njegova funkcija važnija od dokumenta koji pokazuje šta će i kako će pokrajinska vlada raditi u narednih godinu dana. Bio je spreman da on i njegovi poslanici ne glasaju za dokument na koji nije imao zamerki, samo zbog toga što je neko spomenuo njegovu smenu. Toliko o njegovom shvatanju rada u interesu građanki i građana Vojvodine.  Nije to prvi put. Setite se kako je letos poručivao da se mi, koalicioni partneri na pokrajinskom nivou dogovorimo oko rekonstrukcije kako hoćemo, samo da se ne dira to što on ima u pokrajinskoj vlasti?!

Istu tu ljubav prema stilskom nameštaju sa četiri noge je pokazao i podržavanjem republičkog budžeta u kojem nije obezbeđeno sedam odsto novca za Vojvodinu. Kada smo mi tako podržali vladu Mirka Cvetkovića 2009.godine, Pastorov SVM nas je na sva usta napadao.  A naši glasovi su tada bili ključni jer je, sećate se, ta vlada kojoj je Tomislav Nikolić bio opozicija, mandat izdržala sa 128 poslanika i uspela da vrati crveni pasoš, uhapsi Mladića i Karadžića i osigura evropski put Srbije. Sada, kada Pastor čuva svoje fotelje, sasvim glatko glasaju za takav budžet iako nisu neophodni za većinu. Eto njegove „principijelnosti“.

 

Pastor kaže da SVM i LSV već dugo nemaju međusobnu komunikaciju, ali da bi se to moglo popraviti ako „prestanu udarci ispod pojasa iz LSV“. Hoće li se to dogoditi?

- Nisam primetio udarce ispod pojasa sa naše strane. Primetio sam da je Pastor tri puta u tri meseca izdao koalicione partnere i pride imao niz izjava koje ne priliče predsedniku Skupštine AP Vojvodine. Liga nikada nikome nije ćutala. Četvrt veka stvari nazivamo pravim imenom i nema razloga da ubuduće bude drugačije.

 

Nije li eventualno guranje SVM u opoziciju sečenje tanke grane na kojoj sedi skupštinska većina ?

- Najpre, Savez vojvođanskih Mađara je stranka sa kojom mi imamo dugogodišnje prijateljske odnose iz najtežih vremena i ja ne bih brkao Ištvana Pastora i njegove saradnike sa čitavom strankom. Dalje, Vi ste sigurno prevideli detalj da je Pastor u koaliciji na republičkom nivou sa SNS i SPS? Primetili ste da je sa njima na vlasti u Subotici, Novom Sadu i drugim mestima? Pa ne sečemo mi nikakvu granu, seče je Pastor time što stalno odbija da odredi stranu na kojoj je i stalno pokušava da sedi na četiri stolice. Nikuda mi njih ne guramo, samo ne bismo da pred svaku sednicu razmišljamo da li će i kako će se Pastor istrgovati, da li je deo koalicije ili nije i da li i dalje deli iste vrednosti oko kojih smo se okupili ili ne.

 

Da li ovakve razmirice, međusobni verbalni obračuni u vlasti APV mogu prouzrokovati eventualnu blokadu parlamenta?

- Ne bih ja ovo nazvao razmiricama. Ovo nije nekakva svađa nas dvojice, nego Pastorov pokušaj da izbegne neprijatna pitanja na koja ne može da ima odgovor ako želi i dalje da bude u svim porama vlasti. Nakon što je posle toliko godina izdao koalicione partnere pet minuta pred početak sednice o rekonstrukciji pokrajinske vlade, ne mogu da procenim šta je još u stanju da učini.

 

 

Niz skandala

NOVI SAD - Pokrajinski budžet za 2015. godinu je usvojen i nakon dugo vremena Ištvan Pastor je glasao kao i ostatak koalicije kojoj pripada. Ali, iako je jasno rekao da će podržati pokrajinski budžet, Ištvan Pastor je onog trenutka kada je čuo da lider LSV Nenad Čanak najavljuje inicijativu za njegovu smenu, naizmenično poručivao da “pokuša da ga smeni ako je muško”  i da ako bude te inicijative – on i njegovi poslanici neće glasati za budžet, što bi dovelo do pada pokrajinske vlade.

- Pastor je u proteklih nekoliko meseci uspeo da uvede princip nacionalnih i verskih podela rekavši u septembru da nekim smeta što on „kao Mađar i hrišćanin" pokušava da okupi političke stranke, da bi u oktobru grubo uvredio građane koji su se doselili u Vojvodinu tokom devedesetih godina prošlog veka, ocenivši da su doneli drugačiji temperament i kulturu, te da se nisu dobro uklopili u ovdašnje društvo. Sada je Nenadu Čanku poručio da „ako je muško" pokuša da ga smeni” – ukazala je poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica Predsedništva LSV mr Maja Sedlarević i zatražila

da se Pastor izvini ženama zbog seksističke izjave kojom je doveo u pitanje sve dosadašnje napore koje vojvođanska administracija uložila u prihvatanje i razvoj rodne ravnopravnosti.

 

Izostali Pastorovi odgovori

Inače, Maja Sedlarević je u ime Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata od Pastora tražila odgovore na tri jednostavna pitanja: 1) Da li će poslanik SVM u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske? 2) Da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije? 3) Da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS-,  ili nije? Odgovora i dalje nema

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...