Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVlasti se menjaju, ali odnos prema vojvodini ne

NOVI SAD – Život građanki i građana u Vojvodini veoma je loš i, podaci pokazuju, sve gori i gori – istakla je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju mr Maja Sedlarević.

Najgore u obrazovanju i zdravstvu

Ona je u razgovoru za portal Autonomija.info izjavila da je utopija govoriti o razvijenoj Vojvodini jer doživljavamo sunovratni pad u svemu.

– Uz obrazovanje, mislim da najgori podaci dolaze iz sfere zdravstva: u Srbiji jedan lekar ide na 345 stanovnika, u APV na 400, najbolje je u južnoj Bačkoj 314, a u Sremu 549! U nekim lokalnim samoupravama broj pacijenata po lekaru ide i preko 900, najgore je u Temerinu (975) – upozorila je Sedlarevićeva. Ona dodaje da ćemo moći da govorimo o pomacima nabolje tek kad počnemo da se bavimo reformisanjem dva potpuno ruinirana sistema – obrazovanja i zdravstva.

Vlasti su se menjale, ali ne i odnos prema Vojvodini

U opširnom tekstu za portal Autonomija.info pokrajinska poslanica LSV istakla je da se od 1988. godine vlast u zemlji menjala, a odnos prema Vojvodini je, sa sitnim razlikama, ostao isti. Ona napominje da je Vojvodina devastirana vrlo planski i studiozno – ekonomsko izrabljivanje je pratilo urušavanje sistema vrednosti i ostavilo trajne posledice. Dešavanja 2000. godine nisu donela očekivane promene ni u Vojvodini ni u pogledu Vojvodine kad je reč o obliku i načinu vraćanja nadležnosti, dodala je.

– Od 2006. do danas Republika Srbija duguje Vojvodini 150 milijardi dinara samo za kapitalna ulaganja. To znači da od onda do danas ni u jednom pokrajinskom budžetu nije bilo ni tih čuvenih sedam posto! Najbolji budžet Vojvodine je oko 65 milijardi dinara godišnje, a mi smo već na cifri od dva i po budžeta duga! Taj novac bi bio dovoljan i za banatsku magistralu i za izgradnju svih novih škola u Vojvodini! – podsetila je poslanica u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević.

Mladi se školuju da bi otišli odavde

– Od 2000. do 2003. godine imali smo period stagnacije odliva mozgova iz Vojvodine, a sve ostalo vreme deca se školuju da bi otišla odavde! Mladim ljudima nedostaje razlog da ostanu ovde – ukazala je Maja Sedlarević.

Prema njenim rečima, mediji igraju veliku ulogu u promovisanju konzervatizma, cenzura je vrlo perfidna, a to je prvi korak u manipulaciji mladih, pre svega, generacija stasalih devedesetih godina. Oni ne znaju za dobro, za stabilno društvo i obrazovni sistem. To su generacije koje su stasavale u potpuno pomerenom sistemu vrednosti i velikoj nestabilnosti, ne samo materijalnom. One grade nov vrednosni sistem u društvu i ambijentu u kom još uvek nismo prošli kroz proces suočavanja sa prošlošću – na delu je veličanje ratnih zločinaca od kojih se stvaraju heroji.

– U takvim okolnostima „lak“ je posao desničarskih organizacija, koje regrutuju pristalice po srednjim školama! Zar nije direktor policije Veljović izjavio da je 90 odsto izgrednika koji su razbijali komšijske pekare po Vojvodine mlađe od 18 godina? – ukazala je mr Maja Sedlarević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...