Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠkotskoj uskoro veća ovlašćenja

EDINBURG – Krajem novembra, dakle svega dva meseca nakon referenduma u kom su njeni građani sa 55 prema 45 odsto odlučili da ostanu u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva, obelodanjeno je da bi već u januaru škotska trebalo da dobije nova, veća ovlašćenja, uključujući uspostavljanje sopstvene stope poreza na prihode. 

– Preporuke u sporazumu rezultiraće najvećim prenosom ovlašćenja škotskom parlamentu od njegovog uspostavljanja. Parlament će biti moćniji, odgovorniji i autonomniji – izjavio je lord Robert Smit, koji je predsedavao komisijom predstavnika pet političkih partija, a preneo Tanjug. Među ostalim predlozima jesu kontrola poreza na avioprevoz, neke isplate socijalnih davanja, kao i pravo 16-godišnjacima i 17-godišnjacima da glasaju na izborima. Odluke o korporativnom porezu i dalje će se donositi na nacionalnom nivou, a britanski premijer Dejvid Kameron izrazio je zadovoljstvo iznetim predlozima. Tanjug je preneo i da će nacrt zakona za davanje većih ovlašćenja Škotskoj biti napravljen do 25. januara. S druge strane, premijerka Škotske Nikola Sturdžon izjavila je da izneti predlozi nisu „prava vlast“.

– Pozdravljam sva nova ovlašćenja i čestitam lordu Smitu, ali 70 odsto naših poreza i 85 odsto socijalnih davanja ostaje u Vestminsteru – rekla je Sturdžonova, koja je i liderka Nacionalne partije Škotske.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...