Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comGnev na ulici: Investicija nema, novih radnih mesta nema, a porez utristručen!

PANČEVO – Nekoliko stotina građana i građanki Pančeva odazvalo se pozivu Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine i učestvovalo na protestu. Uprkos hladnom vremenu, oni su se 26. novembra okupili ispred Uslužnog centra Gradske uprave Pančevo i iskazali svoje nezadovoljstvo visokim porezom na imovinu u tom gradu. Od protesta se nije odustalo ni kad je naprečac zakazana sednica Skupštine Grada Pančeva na kojoj je prihvaćen jedan zahtev i prepolovljena stopa poreza na zemljište za narednu godinu sa sadašnjih 0,3 na 0,15 odsto, pa je i porez prepolovljen. Kako najavljuju ligaši, odustajanja nema i oni će insistirati na ispunjenju i drugog zahteva.

Utrostručen porez za nekretnine

Tokom protesta, odbornik LSV u pančevačkoj skupštini Vladan Keljević ukazao je na to da je vladajuća koalicija Pančeva, predvođena SNS-om, DS-om, LDP-om i DSS-om, uspela da poveća broj zaposlenih u gradskim preduzećima, da podigne cene usluga tih preduzeća, da od investicija i obećavanih novih radnih mesta nema ni govora i da, pritom, maltene utrostruči porez!

– Jesu li to njihove promene? Porez na prosečan stan je prošle godine iznosio 2.500 dinara, a ove godine je stiglo rešenje na 8.300 dinara. Ljudi, to je za 50 evra veći porez. To je 50 evra od vaše dece, od vaših unuka, iz vaših frižidera. Koga su pitali da to urade? – kazao je Keljević praćen ovacijama. Upozorio je da cene i evro rastu, da su plate i penzije manje, a da za to vreme gradska vlast Pančeva planira da dodatno opljačka građane.

On je podsetio i da su i SNS i DS, i LDP i DSS i svi ostali za koje građani nisu mogli ni da zamisle da mogu da sede zajedno u istoj vlasti, odbili inicijativu LSV s potpisima 3.000 građana koji su tražili da se taj porez vrati na staro. Međutim, inicijativu je onda potpisalo još 4.000 Pančevaca i Pančevki, što je sad konačnih 7.000, zbog čega je protest i zakazan.

Još veća podrška građana

– Sad su pokušali da se izvuku i kažu „Promenićemo tržišnu cenu na kuće i stanove, pa ćete umesto 8.300 plaćati 7.900 porez“. Hvala im lepo! To neka plate oni zajedno s rodbinskim vezama i partijskim knjižicama koje su pozapošljavali po gradskim preduzećima! To neka plate iz svojih džepova, a ne da dalje zadiru u vaše – rekao je Keljević.

Upozorio je i da je gradska vlast pokušala da pokrade i poljoprivrednike, pa da im na njive naplaćuju porez kao na građevinsko zemljište, da bi sad pokušala da im zamaže oči time što su rekli da će zakazati vanrednu sednicu i smanjiti stopu poreza na zemljište.

– Do pre nekoliko dana nisu o tome ni razmišljali, dok nismo najavili da ćemo da se pobunimo zajedno s poljoprivrednicima – ukazao je on okupljenim sugrađanima i dodao:

– Jednostavno je ono što mi tražimo: s maksimalne stope poreza 0,4 posto, koja važi za imovinu u Pančevu, hoćemo da se smanji na 0,2 posto, objasnio je on. Međutim, gradska vlast to uporno izbegava. Na sednici koja je održana neposredno pre protesta odbijen je amandman LSV kojim je traženo smanjenje poreske stope od 0,4 posto.

– Rekli su nam „Nećemo imati dovoljno novca u budžetu“. Pa ko o tome treba da brine? Ko treba da puni budžet – upitao je Keljević.

 

Nastavlja se prikupljanje potpisa

Nakon protesta, odbornička grupa LSV predala je na pisarnici Uslužnog centra Predlog odluke o visini poreza na imovinu u gradu Pančevu, a na uvid je dato i do sada prikupljenih 7.000 potpisa građana. Najavili su i da će se prikupljanje potpisa nastaviti do 12.000, koliko je neophodno da bi postala punovažna građanska inicijativa koja, kao takva, mora da se nađe na dnevnom redu sednice Skupštine grada.

 

Ostao problem građevinskog zemljišta

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Pančeva Vladan Keljević ističe da porez na zemljište jeste prepolovljen, ali da je problem s obradivim njivama koje se vode kao građevinsko zemljište i dalje prisutan. Naime, kako ističe, vrednost hektara ovog zemljišta se procenjuje na 30.000 evra, a da je poljoprivredno vredelo bi do 5.000 evra. Takav je odnos i poreza koji se plaća za te njive. „To zemljište nema nijednog kanala, niti je do njega dovedena infrastruktura i kao takvo se ne može ubrajati u građevinsko. Naš predlog je, a iznećemo ga na prvoj narednoj sednici skupštine, da se formira radna grupa koja će to zemljište preimenovati u poljoprivredno, jer ono to i jeste“, napominje Keljević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...