Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJamenčani i dalje bez krova nad glavom

NOVI SAD – Stanovnici sremskog sela Jamena, koji su stradali u majskim poplavama, još nisu dobili krov nad glavom, a kako stvari stoje, oni će i Novu godinu dočekati kod rođaka, prijatelja i u šatorima. Kuće se, doduše, grade, ali radovi napreduju veoma sporo, pa je i vrapcima na grani jasno da je plan Vlade Srbije da svi oni budu u svojim toplim domovima do 15. decembra bio preoptimističan. Meštani su zbog toga rezignirani, a upravo to je, po sopstvenom priznanju, i bio razlog što su predsednik i članovi Saveta Mesne zajednice „Jamena“ 18. decembra podneli kolektivnu ostavku.

Prilikom obilaska Jamene 30. oktobra premijer Aleksandar Vučić objavio je i da će uskoro početi isplata pomoći podstanarima u objektima u kojima su ostali bez pokućstva posle poplava. Jedan od podstanara je i Dragan Ilić, koji za naš list kaže da ni dinara još nije video, a da ni u selu ni u opštini niko ne zna kad će ta pomoć stići.

Na inicijativu Pokrajinske vlade, JP „Vojvodinašume“ poklonile su stanovnicima Jamene nešto više od 1.300 kubika ogrevnog drveta. Vrednost donacije jeste blizu tri miliona dinara. Za jednočlane ili dvočlane porodice obezbeđena su do tri kubna metra, a za porodice sa tri i više članova do pet kubnih metara drva. Pomoć u hrani i sanitarnim artiklima nastavljena je, a Pokrajinska vlada je početkom decembra bespovratno dodelila 64 miliona dinara pomoći za saniranje šteta od poplava u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Irigu, Beočinu i Pećincima, od čega je najviše pripalo opštini Šid, odnosno Jameni. Sredstva su namenjena za otklanjanje posledica od poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture, na školskim, sportskim i objektima kulture, kao i za pomoć individualnim gazdinstvima za jesenju i prolećnu setvu.

 

Muke

Stanovnici Jamene s kojima smo razgovarali kažu da su sve montažne kuće podignute i da sad slede unutrašnji radovi. Međutim, kuće koje se zidaju još su u fazi zidanja. S druge strane, Jamenčani kojima su kuće već izgrađene sredstvima različitih humanitarnih organizacija već su u problemu. – Unutrašnji zidovi se krune, ništa ne može da se osuši, pa ljudi lože da bi se što pre osušilo. U nekim kućama je sve puno vlage jer ovo nije dobro vreme za izgradnju – govori nam jedan od njih.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...