Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comČanak: Ne prizivati diktaturu

NOVI SAD/BEOGRAD – Bojim se da Srbija ozbiljno klizi ka diktaturi. Jer, šta će se dogoditi kada SNS izgubio većinu? Kada SNS prestane da ima svevlast u zemlji, a svi ostali politički činioci su u međuvremenu na razne načine gurnuti na marginu? Politički prostor nikada ne ostane prazan, on se uvek popuni. Koliko ja vidim, taj prostor će zauzeti ekstremisti, tvrda „patriotsko-diktatorska“ linija, poduprta spolja, ali i od strane dela crkve i nereformisanih bezbednosnih službi – ukazao je Čanak u intervjuu Dnevniku.
- Stoga moram da upozorim da ko danas naziva Aleksandra Vučića „diktatorom“ taj očigledno ne zna šta je diktatura. Zbog svega toga moramo da zaštitimo parlament da ne bude puka pljuvaonica, da zaštitimo integritet institucija i ne dozvolimo da ih pojedinci svode na puke priveske vlasti, moramo da zaštitimo pravo na različitost i moramo da zacrtamo jasan cilj gde Srbija treba da se nađe za deset, dvadeset i trideset godina. Bez svega toga Srbije neće biti ili će joj se budućnost pretvoriti u moru – zaključio je on.

Uvek podela na dve strane

Dan kasnije, Čanak je bio i gost u emisiji “Teška reč” na televiziji Pink gde je ukazao da
u Srbiji trenutno vlada podela po kojoj su u Demokratskoj stranci lopovi, dok Srpska napredna stranka sprovodi diktaturu i da svi moraju da se opredele za jednu od te dve grupe, a obe grupe zameraju onima koji ne žele da se opredele i hoće da imaju svoje mišljenje.  Zapitao je i otkud nekome pravo da ovo naziva diktaturom, a da tako ne naziva bivši režim Slobodana Miloševića u kojem je bilo i mrtvih novinara, što sada nije slučaj, te podsetio na niz ličnih primera pritiska kojima su bili izloženi on i njegova porodica u to vreme.

Ne vidi se pravo stanje

Podsetio je da je šef poslaničke grupe DS u pokrajinskom parlamentu i nekadašnji direktor novosadskog ZIG-a Borislav Novaković tokom 2013. godine proveo dva meseca u pritvoru, a tokom prošle još mesec dana, dok je za vreme vladavine Demokratske stranke Goran Knežević proveo 13 meseci u zatvoru. Rekao je i da on potpisao peticije za njihovo oslobađanje jer je nedopustivo držati ljude u zatvoru na taj način. Predsednik LSV je ocenio i da upravo zbog toga što jedni viču diktatura, a drugi lopovi, ne postoji svest o tome kakvo je stvarno stanje u zemlji.
– Evo vam, recimo, korupcija u Novom Sadu. Evo vam zaštita koalicionih partnera SNS na gradskom nivou, koji su eklatantan primer korupcije i lopovluka. Policija se time ne bavi. Uhapsi se direktor ZIG-a Borislav Novaković, ne uhapsi se onaj ko je posle njega odgovoran za sve što se desilo, koji se zove Vlada Jelić – istakao je Čanak.

Novinari da se bore protiv cenzure


Iako smatra da direktna cenzura ne postoji u Srbiji, Čanak ocenjuje da postoji duboka inditrektna cenzura, ali da joj se moraju suprotstaviti sami novinari. Podsetio je da se upravo to dogodilo 9. marta 1991. godine, kada su organizovane demonstracije zbog promena u Studiju B i na RTS-u, kao i da su danas advokati u Srbiji isterali svoje jer su bili organizovani.
– Valjda treba novinari da se pobune, valjda novinarska udruženja treba da se pobune – rekao je Čanak. Predsednik LSV, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, pozvao je lično svakog novinara na koga je vršen pritisak da ga poseti u poslaničkom klubu u parlamentu, te da će Čanak zatražiti da se zakaže posebna sednica parlamenta s tom temom, jer je neophodno tu priču razjasniti do kraja.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...