Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZašto Vučiću Beograđani vrede triput više od Vojvođana?

NOVI SAD – Budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine manji je od budžeta Grada Beograda za skoro 18 milijardi dinara. Za Vojvodinu je u ovoj godini planirano 62,47 milijarde dinara, dok je budžet Grada Beograda 80,2 milijarde.

Koliko kome ostaje

Ovu sramnu činjenicu dodatno pojačava i podatak da više od polovine vojvođanskog budžeta, odnosno 33,8 milijardi dinara, čine transferna sredstva. Ona faktički samo prođu kroz pokrajinu i prenose se do krajnjih korisnika – uglavnom do lokalnih samouprava i za isplaćivanje plata u prosveti. Transferna sredstva u budžetu Grada Beograda čine svega deset odsto. Kad se oduzmu transferna sredstva, Beogradu ostaje oko 70 milijardi, dok je u slučaju Vojvodine to tek oko 28 milijardi dinara. Grad Beograd faktički na raspolaganju ima dva i po puta više sredstava. Ako bismo izračunali koliko je to novca po glavi stanovnika, dobili bismo da je za svakog Beograđanina i Beograđanku izdvojeno 45.000, a za Vojvođanina i Vojvođanku 14.500 dinara, odnosno 3,1 puta manje novca. Da li to znači da Vučiću Beograđani vrede triput više od Vojvođana? Praktično, ovakav budžet namenjen je samo za puko preživljavanje Vojvodine, te se nameće i ozbiljna sumnja da je, s ovakvim budžetom AP Vojvodine, realno očekivati razvoj pokrajine. Uz to, treba imati u vidu i činjenicu da se na uplatu sredstava od republike čeka, pa se time dodatno otežava planiranje sredstava i rad pokrajine.

Vojvodina da upravlja
svojim novcima


Naši relevantni ekonomisti složni su u oceni da budžet Republike Srbije nije dobro projektovan. Jedan od njih Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u intervjuu za Istinomer ocenio je da je mera smanjenja plata i penzija diskutabilna, kao i da je rashodna strana budžeta Republike Srbije nedovoljno dobro definisana. Evidentno je, dakle, da republička vlast ne ume pravilno da postavi prioritete, pa su i opravdani zahtevi Lige socijaldemokrata Vojvodine da prepuste Vojvođankama i Vojvođanima da brinu o svom novcu, da ulože novac u poboljšanje kvaliteta života ljudi koji žive, rade i plaćaju porez ovde.
Javnost još ne zna koliko će građane i građanke Srbije koštati Beograd na vodi, ali se zna da su penzionerima smanjene penzije koje ionako nisu dostojne života, da su prosvetnim radnicima, koji treba da obrazuju našu decu, smanjene plate, da je smanjen budžet za poljoprivredu, koja je jedna od retkih privrednih grana u Srbiji koja više izvozi nego što uvozi. Svi ti podaci govore da nešto nije u redu s planiranjem budžeta.

Kažnjavaju Vojvodinu
jer nije prekomponovana?


Indikativan je i podatak da je ovogodišnji budžet Vojvodine za 3,6 odsto manji nego prošlogodišnji, kao i činjenica da se ustavna obaveza od garantovanih sedam odsto budžeta Republike Srbije Vojvodini dosad nijednom nije isplatila u celosti. A svima je poznato da Vojvodina puni oko 40 odsto budžeta Republike Srbije i da su Vojvođani i Vojvođanke najredovnije platiše računa, poreza i drugih izdataka. Zašto Vojvodina dobija onda manje novca nego Beograd? Ako uzmemo samo broj stanovnika kao kvantitativni pokazatelj, videćemo da Vojvodina ima za oko pola miliona više stanovnika od Beograda. Koja je onda logika kojom se došlo do ovakve cifre za budžet Vojvodine? Je li ovde reč o dodatnom otežavanju obavljanja ionako suženih vojvođanskih nadležnosti? Ili je možda u pitanju politička podobnost, pa se tako budžet kroji i novci raspoređuju na osnovu političke konstelacije snaga na republičkom nivou, gde se Vojvodina kažnjava zato što nije upodobljena s republičkom vlašću?
U Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da se ne bave nagađanjem, već da se samo traži samo da ono što se zaradi u Vojvodini u njoj i ostane, kao i da će jedino tad moći da se kaže da je raspodela sredstava pravedna. Do ispunjenja ovog cilja, najmanje što republika može učiniti jeste da poštuje Ustav i, za početak, da obezbedi Vojvodini Ustavom zagarantovanih sedam odsto budžeta Republike Srbije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...