Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJoš jači pritisak i ukidanje nadležnosti Vojvodine

NOVI SAD – Protekla godina bila je loša po Vojvodinu i njenu autonomiju. I to ne samo zbog toga što je prošla još jedna godina bez zakona o nadležnostima i finansiranju nadležnosti APV niti zbog još jednog budžeta kojim ponovo nije obezbeđeno sedam odsto novca za Vojvodinu garantovanih Ustavom nego i zbog pojačanog trenda ukidanja njenih nadležnosti i otvorenog, na momente bezobzirnog i ogoljenog pritiska na njenu administraciju.

Ništa čudno

Nakon što je prva četiri meseca prošle godine pojela izborna kampanja, a zatim i pregovori o formiranju nove/stare Vlade Republike Srbije, 27. aprila u četvoročasovnom, vrlo detaljnom i iscrpnom ekspozeu, Aleksandar Vučić nijednom rečju nije pomenuo Vojvodinu. Na to mu je, podsetimo, u parlamentu lično ukazao lider LSV Nenad Čanak. Iako su u republičkoj vlasti manje-više isti ljudi samo na različitim pozicijama, prošle godine nije bilo pokušaja reprize jogurt revolucije. Ipak, pokušaji prekomponovanja pokrajinske vlasti nisu prestali. Naprotiv. Bili su kudikamo intenzivniji. Istovremeno, na pozive pokrajinske vlade za zajednički sastanak iz republičke je odgovarano ili ignorisanjem ili oštrim komentarima državnih i stranačkih dužnosnika. U međuvremenu, u parlamentu se vojvođanska autonomija krunila od zakona do zakona.

Jedno po jedno...

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine učinili su sve da u Narodnoj skupštini Republike Srbije zaštite ingerencije Vojvodine od zakonskih predloga pristiglih iz Vlade Republike Srbije. Tako je u julu, zahvaljujući amandmanu Lige na izmene Zakona o privatizaciji, u taj akt uneta odredba koja garantuje da će i ubuduće deo prihoda od privatizacije preduzeća na teritoriji AP Vojvodine ići u njen budžet. Vlada Srbije je prvobitnim predlogom to konfuzno rešila, naravno, na štetu APV. Nažalost, već u avgustu ne prolaze amandmani LSV na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji kojima je, između ostalog, zahtevano da se ne umanjuju nadležnosti AP Vojvodine na tom polju – pravo da daje saglasnost na prostorne planove jedinica lokalne samouprave i generalne urbanističke planove na teritoriji pokrajine. Nije pihvaćeno ni da ostanu oni stavovi kojima se AP Vojvodini poverava rešavanje po žalbi protiv prvostepenog rešenja o lokacijskim uslovima jedinice lokalne samouprave, donetog za građenje objekata na teritoriji autonomne pokrajine. Nisu prošli ni amandmani na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima podneti s ciljem da se poštuju nadležnosti organa AP Vojvodine u informisanju, garantovane članovima 62 i 63 Zakona o utvrđivanju nadležnosti APV. Tako je vlada, između ostalog, odbacila amandman LSV kojim je predloženo da se izveštaj o radu i poslovanju javnog medijskog servisa, koji se podnosi Narodnoj skupštini i Savetu regulatora, podnosi i Skupštini AP Vojvodine, kao i amandman kojim je Liga tražila da se Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine obavežu da bez odlaganja, a najkasnije u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, sporazumno obezbede sredstva za obnovu objekata i opreme RTV uništenih bombardovanjem 1999. godine.
Početkom jeseni odbijeni su amandmani LSV na predložene Izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se odnose na nadležnosti AP Vojvodine, a koji su za cilj imali to da se na celovitiji način sagledaju potrebe za specijalizacijama u zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini koje su osnovane na teritoriji APV, odnosno da se i pokrajina pita. Pred kraj godine nije prihvaćen ni amandman LSV na Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kojim je traženo da se nastavi finansiranje pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Iako AP Vojvodina nije time direktno ostala bez sredstava, zakinut je njen namenski fond, pa se postavlja pitanje hoće li u ovoj godini biti dovoljno sredstava za sufinansiranje programa korisnika ribolovnih područja u Vojvodini.

Gušenje manjih stranaka

i grupa građana


U novembru su usvojene izmene Zakona o finansiranju političkih partija, čime je AP Vojvodina ostala bez prihoda za finansiranje stranaka. Poslanik LSV Đorđe Stojšić upozorio je tom prilikom da je smanjena stopa koja se izdvaja za finansiranje političkih aktivnosti na sva tri nivoa vlasti – na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, kao i da je promenjena osnovica za izdvajanje novca pa se sad to određuje u odnosu na poreske prihode. – Na republičkom nivou, to je potpuno razumljivo. Međutim, s obzirom na to da pokrajina nema poreske prihode, nego samo transferna sredstva, to je velik problem. Dobar deo budžeta lokalnih samouprava, takođe, nisu poreski prihodi, nego transferna sredstva, tako da vi praktično imate nesrazmerno smanjenje tih izdvajanja na lokalnom i pokrajinskom nivou, što će dovesti do velikih problema na nivoima koji nisu republički – upozorio je Stojšić i podsetio da u opštinama postoje grupe građana i stranke koje nemaju organizacije na nivou Srbije i nisu u republičkom parlamentu.

DOBRA VEST
Usvojen amandman LSV da Vojvodini ostaje deo novca od privatizacije
preduzeća na njenoj teritoriji

LOŠE VESTI
Vlast odbila amandmane LSV i umanjila nadležnosti Vojvodine u zakonima o planiranju i izgradnji, javnom informisanju i medijima, kao i izmenjenom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...