Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠumovi na vezama

NOVI SAD – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se 13. januara sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Dаvenportom, a do sastanka je je došlo nakon ozbiljnog sukoba u kom je Vučić optužio EU da finansira tekstove potiv Vlade Srbije. O čemu su tačno njih dvojica razgovarali ostalo je nepoznato jer u saopštenju izdatom nakon tog sastanka nije bilo detalja u vezi sa sukobom, već samo da su se saglasili da je 2015, kad je reč o evropskim integracijama, važna godina za Srbiju.

Partneri se ne svađaju preko medija


Podsetimo, Vučićevu oštru reakciju isprovocirao je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o manipulacijama prilikom izbora firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava, te je on prvo te tvrdnje odbio, a zatim BIRN nazvao lažovima koje finansiraju Davenport i EU. Evropska unija je zatim u izjavi portparolke evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini Maje Kocijančič „snažno odbacila kao neosnovane“ tvrdnje srpskog premijera Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade. To je isprovociralo još žešću reakciju Vučića, koji je rekao da je „zaprepašćen činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU pokušava da ga ućutka“ i odlučno je odbacio njene „neosnovane tvrdnje“.
Komentarišući Vučićev ispad, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ukazao je za list „Danas“ da svaka reakcija političara ima političku pozadinu koja za cilj ima obraćanje nekoj ciljnoj grupi. Prema njegovoj oceni, preterala je i jedna i druga strana jer partneri ne razgovaraju na takav način, svađajući se preko medija. Upitan koje su to ciljne grupe, on odgovara da se Vučić obraća svom biračkom telu, koje je pomalo zbunjeno.

Poruka namenjena biračima

– Za Vučića se može reći da povlači reformske poteze i radi na evropskim integracijama. Međutim, njegovo biračko telo, koje je više nacionalno orijentisano, velikim delom i protiv evropskih integracija i proruski orijentisano, nije oduševljeno time. Tim svojim nastupima Vučić se njima obraća poručujući im da je on ipak njihov vođa kom su srpski interesi najpreči. S druge strane, Maja Kocijančič se obratila onom delu građanske Srbije koji od EU očekuje da ne toleriše propuste u reformama poput slobode medija – naveo je Kostreš. Dodao je da se u međunarodnim odnosima nesporazumi rešavaju diplomatskim putem, a ne preko medija.
Ovim pitanjem opštirno su se nekoliko dana bavili i mediji u Srbiji, a profesor Predrag Simić s Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Francuskoj ocenio je tim povodom, gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine, da Srbija još nije spremna za Evropsku uniju i da će „ovo sigurno vlasti doneti neke poene na unutrašnjom planu, ali će svakako biti zabeleženo kao minus u Briselu“.
Nešto slično je za naš list ocenila i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju mr Maja Sedlarević. – To naprosto nije dobro. Ja se iskreno nadam da to neće uticati previše na put evropskih integracija Republike Srbije, ali nisam sigurna da će tako biti. Pogotovo što ovo nije prvi put i do sada je iskustvo pokazalo da to nije strategija koja je dobra po nas – rekla je Sedlarevićeva.

I nije prvi put

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj podizanja temprature, naročito oko medija. Prošle godine Dunja Mijatović iz OEBS-a zatražila je da srpske vlasti prestanu da se mešaju u rad onlajn medija, a povodom ukidanja postova i blogova koji su kritikovali ponašanje vladinih institucija tokom poplava. Premijer je na to odgovorio 2. juna govoreći da Mijatovićeva laže, a zatim tražeći i izvinjenje OEBS-a. Sedam dana kasnije Vučić je rekao da pritisci na medije u Srbiji dolaze iz inostranstva, a da pojedini ambasadori u Srbiji vode napade na njega i njegovu porodicu. Nekoliko meseci kasnije, 8. oktobra komentarisao je izveštaj Evropske komisije i rekao kako očekuje da ne postoje pritisci iz vlade, ali ni iz stranih ambasada i svih drugih mesta na javno informisanje.

Dođe i 2015…

Uprkos brojnim izjavama naših i stranih zvaničnika, ostalo je nedorečeno da li je krajem 2014. godine trebalo da dođe do početka pregovora, odnosno otvaranja pojedinih poglavlja, ili nije? I nije li se to dogodilo zbog toga što Srbija nije bila dovoljno pripremljena ili što je EU promenila svoje mišljenje? U intervjuu datom poslednjeg dana 2014. godine listu „Dnevnik“ šef Delegacije EU u Republici Srbiji Majkl Davenport rekao je da Srbija nije izgubila korak na putu ka EU niti je došlo do bilo kakvog kašnjenja u procesu evropskih integracija.
– Ja sam u više navrata rekao da otvaranje prvih poglavlja očekujemo početkom 2015. godine. U centru naše pažnje na početku pregovora su poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava, sudstva i bezbednosti – kazao je Davenport. U prilog tome govori i podatak da je 15. decembra Narodna skupština Republike Srbije saopštila kako Srbija ima punu podršku Evropskog parlamenta za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja početkom 2015. godine, kao i da je to poručeno članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije koji su u Briselu bili od 8. do12. decembra. A onda je nakon polemike i konačnog sastanka Vučić–Davenport, šturo saopšteno da je ova godina, kad je reč o evropskim integracijama, važna za Srbiju. Šta god to značilo.

Nemamo vremena za gubljenje


Sve i da otvaranje pregovaračkih polja počne na vreme i da ne bude odloženo zbog polemike na relaciji premijer–EU, teško je ne primetiti da u 2014. godini nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje. To je, definitivno, izbubljena godina.
– Činjenica je da svako odgađanje početka pregovora i otvaranja određenih poglavlja, a što je bilo najavljivano u više navrata do sada, nije dobro i može da znači samo dve stvari – da mi još uvek nismo spremni da otvorimo poglavlja koja su najavljivana ili da Evropa još uvek ne želi da krene u pregovore s nama – ocenjuje predsednica Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević. Ona ističe da, šta god da je razlog od ta dva – to nije dobro. Nada se brzom početku pregovora jer će to potvrditi spremnost kako EU tako i naše zemlje da se u ovaj proces krene.
– Svaki izgubljeni mesec i dan su vreme koje smo nepovratno izgubili u procesu evropskih integracija, a mi odavno nemamo vremena – ocenjuje Sedlarevićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...