Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZatvoreno nebo nad Bajčetinom

NOVI SAD – Jedino po čemu je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić poznatiji osim dodele ordena jesu njegovi gafovi i skandali. Ove godine nastavlja manir iz prethodne, ljuteći se pritom na medije koji o tome pišu. Osim što je i ove godine uneo ogroman badnjak u Generalni sekretarijat predsednika republike, iako je predsednik sekularne države, Nikolić je, prema pisanju medija, zatražio ukidanje letova iznad rodne Bajčetine. „Kurir“ je saznao da je direktor policije Milorad Veljović početkom decembra lično potpisao zahtev za uslovnu zabranu preleta u opštini Knić, kojoj pripada i Bajčetina, uz obrazloženje da se time čuva bezbednost šefa države. Navodno, Tomi su smetali neprijatni zvuci letelica dok boravi u zavičaju, pa je tražio da se letovi preusmere, što je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i potvrdio „Kuriru“. Isto je zatim pisao i dnevnik „Blic“.
Predsednik LSV Nenad Čanak prokomentarisao je to u svom maniru:
– Razumljivo je da iz razloga bezbednosti saobraćaja ne treba da bude letova iznad Bajčetine, da se neko ne bi sudario s predsednikovicom na metli. Živ je Nušić, umro nije, dok je Tome i Srbije.

„Bogata i uspešna“ 2014.

Inače, zabrana letova iznad Bajčetine samo je nastavak priče s kraja 2014. kada je otkriveno da je kraj table s imenom mesta, na samom ulazu, postavljen znak za zabranu fotografisanja. Krajem decembra „Blic“ je objavio da je taj znak postavila Opština Knić kao deo bezbednosnih mera koje se sprovode u poslednje dve godine. Jedan od većih gafova dogodio se pred kraj godine kad je Nikolić na sastanku s kineskim premijerom Li Kećengom citirao „Kremansko proročanstvo“ proroka Tarabića o tome kako će doći „žuti ljudi s Istoka i zavladaće svetom i piti vodu sa srpske reke Morave“ praveći tako ne samo diplomatski gaf nego i rasistički ispad, na koji ljubazni gosti nisu odreagovali.

Držač kaputa u kišnom periodu

Na vojnoj paradi u oktobru Nikolić je na početku onog pljuska ekspresno reagovao, dohvatio kaput Vladimiru Putinu i ogrnuo ga da ne pokisne. Tako je predsednik suverene države pokazao da svoju zemlju zaista vidi kao provinciju, a sebe kao nekakvog gubernatora, jer – treba li reći – predsednik države ne drži kaput drugom predsedniku. Ima ko to da radi umesto njega. Ubrzo zatim Nikolić je, na manifestaciji „Selo slavi šljivu“ u Blacu, napravio novi gaf – fotografisao se u kafanskom stilu, grleći ambasadora Pakistana Arifa Mahmuda i folk pevača Milana Topalovića Topalka. Fotografija možda najbolje ilustruje njegovo stanje u tom trenutku. Čulo se kasnije da predsednik nije bio pijan, nego je uhvaćen trenutak, ali je malo ko u to poverovao.

Tomina tašta dobila diplomatski pasoš

Krajem godine Tomislav Nikolić je u emisiji „Ćirilica“ na televiziji „Hepi“ iskoristio priliku i da se požali na medije koji izveštavaju o njemu i radu fondacije njegove supruge. – Fondacija će toliko poslova uraditi da će kroz sto godina dva Srbina razgovarati i reći će: „Kako se zvao onaj predsednik, muž Dragice Nikolić, koja je napravila 20 porodilišta u Srbiji?“ – rekao je predsednik Srbije i time možda najbolje objasnio šta on sam misli o svom mandatu i učinku. A prema pisanju „Kurira“, koje je potvrdio predsednik Opštine Lebane Goran Janjić, po nalogu Fondacije Dragice Nikolić, opštinske vlasti Lebana morale su da obezbede sanitet s dozom krvne grupe predsednikove supruge za slučaj da neko na nju izvrši atentat prilikom podele novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica! Takođe, Dragica Nikolić je bila akter skandala u kom je u martu prošle godine otkriveno da je njena majka Milka Ninković (85) dobila diplomatski pasoš od tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, dok se u septembru saznalo da su predsednika Srbije i njegova supruga na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku poveli i snajku.

Fondacija i tajno finansiranje


Mediji su se protekle godine bavili i radom Fondacije Dragice Nikolić, ukazujući pritom na više sumnjivih stvari, uključujući i skrivanje donatora uz pomoć kojih je dosad prikupljeno sedam miliona evra. Prema pisanju pojedinih medija, novac Dragičinom fondu dao je navodno i šabački biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik firme „Farmakom MB“, koji se poslednjih nekoliko meseci nalazi u pritvoru, ali to nije bilo moguće javno proveriti pošto Nikolići ukazuju na to da po zakonu nisu obavezni da otkriju imena donatora iako je to upitno, budući da fondacija koristi prostorije u zgradi predsedništva. Posle pritiska medija Nikolić je u intervjuu za NIN rekao da je reč o donatorima iz inostranstva, ali su ekonomski stručnjaci za „Kurir“ ukazali na to da iza te formulacije mogu stojati i domaći biznismeni preko svojih firmi u inostranstvu i ofšor zonama, te da novac ne daju zbog Dragičine planetarne popularnosti, već zbog političke moći Nikolića i moguće trgovine uticajem. U julu 2014. godine otkriveno je da je internet prezentacija www.suprugapredsednika.rs zapravo poddomen sajta www.predsednik.rs, koji se održava i štiti na vojnom serveru od 2011. godine. List „Danas“ je, uprkos višednevnom insistiranju, ostao bez odgovora na pitanja iz kojih sredstava se finansiraju održavanje sajta i naloga na društvenim mrežama, kao i saradnici prve dame, koliko je koštala izrada sajta i zašto je napravljen na domenu zvanične internet prezentacije institucije predsednika republike.

Predsednik bruka Srbiju


Komentarišući Nikolićev stav da bi predsednika republike trebalo birati u Skupštini Srbije umesto na direktnim izborima, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je za „Danas“ da se o tome može razgovarati u okviru promene političkog sistema Srbije. „Priča o promeni sistema izbora predsednika pokreće se kako bi se skrenula pažnja s drugih tema i pitanja da li predsednik bruka Srbiju svojim ponašanjem“, ocenio je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...