Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSpasavanje ministra za vanredne situacije

NOVI SAD – Na sam pomen gafova čovek refleksno pomisli na Velimira Ilića, ali je u 2014. godini u tom smislu imao oštru kokurenciju u ministru Aleksandru Vulinu i u šefu diplomatije Ivici Dačiću. Početak 2014. u vladi premijera Ivice Dačića obeležio je tadašnji ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, koji je najavio da će Kina u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investirati 10.000 milijardi evra, čime je podjednako nasmejao i ekonomiste i obične građane. Iako se to ispostavilo kao mega lapsus, Bačevića je nova vlast poslala za ambasadora u Kinu.

Zbun i bruka

Kakav ambasador takav i šef diplomatije. Ivica Dačić toliko dobro zna engleski da je na konferenciji povodom pokretanja Strategije EU za Jadransko-jonski region u Briselu izazvao čitavu polemiku u regionu budući da su mediji preneli da je tražio da Srbija ima direktan izlaz na more, dok je Dačić u stvari govorio da je Srbija jedina od osam država članica strategije koja nema direktan izlaz na more. Aleksandar Vulin, osim odbrane lika i dela premijera Aleksandra Vučića, i sam je bio akter mnogobrojnih gafova i skandala. Između ostalog, nakon bruke kad je praćen televizijskim kamerama podelio paketiće deci iz Centra za cerebralnu i dečju paralizu u Beogradu u vrednosti od 200 dinara (narandža, jedna čokoladica, mali sok, kesica kikirikija i keksići), medijima i društvenim mrežama su kružile fotografije na kojima ministar za rad i socijalna davanja uživa u luksuzu bazena i spa centra „Hajata“, a zatim i snimak na kom pun minut pravi nerazumljive grimase u razgovoru sa samim sobom dok je, stojeći mu iza leđa, slušao izlaganje Milivoja Miletića, v. d. direktora Privredne komore Srbije.

Ilić u Hajatu

Aleksandar Vučić, koji je godinu počeo kao prvi potpredsednik vlade i u februaru bez kape spasavao dete iz snega, majske poplave je dočekao kao premijer koji je na javnim sednicama vlade ućutkivao i opominjao ministre i ostale prisutne u maniru nastavnika na času.
Usred sveg tog haosa i strahote, ministra za vanredne situacije Velimira Ilića tokom majskih poplava nekoliko dana niko nije mogao da pronađe. Iako je trebalo da bude na licu mesta, među unesrećenim građanima Obrenovca, on se kasnije pravdao time da je njegovo ministarstvo tek formirano i da nema čak ni vozača. Iz tog perioda upamćena je i njegova izjava sa sednice Vlade Srbije da mu treba „vozilo što ima onu ruku za hvatanje“, ali je zato nekoliko meseci kasnije dao sebi za pravo da kritikuje kolege zbog spore obnove zemlje. Ilić ništa nije naučio iz prethodnog slučaja, pa ni početkom decembra, kad je talas ekstremno niskih temperatura zahvatio Majdanpek i okolinu usled kojih su bili danima bez struje, opet nije bio na licu mesta, nego je u beogradskom „Hajatu“ „Blicu“ izjavio da za njega u tom trenutku nema posla u tom gradu. Mesec dana ranije, prilikom obilaska jalovište u rudniku Stolice u Kostajniku, Ilić se zaglavio u blatu, a u pomoć mu je priteklo neoliko ljudi, što su zabeležile i kamere. I taj klip je danima uveseljavao građane.

Strogo poverljivo


Prošle godine mediji su otkrili da je Ministarstvo za rad i socijlna pitanja, kojim rukovodi Aleksandar Vulin, dalo 1,8 miliona evra organizacijama socijalne zaštite koje niti ispunjavaju kriterijume konkursa niti su postojale kad je on raspisan. Prema pisanju „Blica“ u novembru, čak 31 organizacija je osnovana samo mesec dana ranije, a nekoliko čak nakon raspisivanja konkursa 27. oktobra.Takođe, više od 70 odsto tih organizacija ne bavi se socijalnom zaštitom, a uvidom u podatke APR-a otkriveno je da se na spisku nalazi nekoliko organizacija na čijem su čelu isti ljudi, na ovaj ili onaj način bliski Vulinu. Nakon pritiska javnosti, Vulin je taj novac umesto nevladinim organizacijama prosledio Fondu za lečenje retkih bolesti dece. O odgovornosti ni reči. Mediji su otkrili da je Vulin izbegao obavezu raspisivanja tendera za nabavku nameštaja i kompjutera kad je za za tu opremu, namenjenu ustanovama socijalne zaštite, potrošio 1,4 miliona evra. Svakoj ustanovi namenio je dvaput po 400.000 dinara, što spada u male nabavke i tender čini nepotrebnim. Ipak, uz obaveštenje o dobijanju novca, ustanovama je, prema pisanju „Blica“, prosleđen i spisak preporučenih prodavnica za nabavku robe. Prošle godine otkriveo je i da je Vulin, dok je bio na čelu Kancelarije za KiM, 2012. godine, kupio bez tendera, po hitnom postupku, sigurnosne kamere za sever Kosova u vrednosti od milion evra, a da je posao dobila firma njegovog prijatelja Uroša Čubrilovića „DBS Konsel sekjuriti servis“! Ugovor nosi oznaku strogo poverljivo.

Nesposobni


Iako nisu pravili gafove poput kolega iz vlade, nepravedno bi bilo zaboraviti ministre Nikolu Selakovića i Srđana Verbića jer je zbog nesposobnosti prvog pravosuđe štajkom advokata blokirano četiri meseca, a zbog nesposobnosti drugog mnogi đaci u Srbiji prvi put u istoriji nisu dobili zaključene ocene na polugodištu. Prošle godine građane je zabavljala afera s plagijatima doktorata ministra Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog te političara Aleksandra Šapića.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...