Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNakon reakcije LSV: Zrenjaninska vlast uklonila grafite mržnje

ZRENJANIN – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije i predsednik odborničke grupe LSV u lokalnom parlamentu Dejan Čapo pozdravio je brzu reakciju gradskih vlasti i uklanjanje grafita mržnje uperene protiv pripadnika albanske i turske nacionalne zajednice. On je upitao zašto niko od nadležnih nije reagovao ranije, s obzirom na to da su se ti grafiti nalazili na zgradi ambulante, koja je pored dečjeg vrtića i pijace, i to nekoliko dana, već je to učinjeno tek nakon što je on ukazao na tu pojavu i kad se to pojavilo u medijima.

Bez tolerancije na mržnju i nasilje

U zrenjaninskom naselju Zeleno polje osvanuli su grafiti s porukama mržnje, uperene protiv pripadnika albanske i turske nacionalne zajednice, a Dejan Čapo je na to ukazao javnosti 15. januara. Pojavu grafita osudili su i zrenjaninski odbor LSV, a zatim i gradonačelnik. Čapo je u izjavi za RTV istakao da su građani Zelenog polja bili zgroženi tom pojavom.
– Ovo nije Zrenjanin i ovo Zrenjanin ne sme postati. Mržnja i pozivanje na nasilje ne smeju se tolerisati bez obzira na to koja politička opcija vodi grad – istakao je tada Čapo. On je naglasio i da su u Zrenjanin dobrodošli svi, bez obzira na to odakle dolaze i kojoj naciji ili veri pripadaju, te da ovakvi događaji ne predstavljaju pravu sliku tog grada, već kriminalni i vandalski čin pojedinaca, koje treba oštro kazniti.
U izjavi za Slobodnu Vojvodinu Čapo navodi da je Zrenjanin grad tolerancije i međunacionalnog uvažavanja i poštovanja, zbog čega ga je i začudio ovaj grafit.
– Naše bogatstvo je upravo u različitostima i to je ono što prevazilazi sve politike i partije. Preko dvadeset nacija, četiri službena jezika i bogato kulturno-istorijsko nasleđe jesu ono po čemu se Zrenjanin izdvaja i zbog čega sam ja ponosan što sam Zrenjaninac – dodao je Čapo.

Društvo da se pozabavi ovim problemom

Naš sagovornik smatra da ovaj grafit u Zrenjaninu nije pojedinačna pojava i podseća da smo u oktobru bili svedoci iskazivanja rasne i nacionalne netrpeljivosti kad su širom Vojvodine razbijane i paljene pekare i lokalni čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, a zapaljena su i vrata džamije u Subotici. Zbog toga, kako kaže, celokupno društvo treba da se pozabavi ovim problemom. On najavljuje i da će u narednom periodu postaviti poslaničko pitanje u Skupštini Srbije o tome dokle se stiglo s procesuiranjem napadača.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...