Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržava da reši problem nepostojećih zanimanja

NOVI SAD – Prošlo je više od godinu dana otkako je Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazala na problem nepostojećih zanimanja, odnosno da se u Srbiji studenti na državnim i privatnim fakultetima školuju za oko 140 zanimanja koja nisu uneta u zvanični šifrarnik zanimanja. Država ništa nije učinila tim povodom. Studenti se i dalje školuju za diplomiranog menadžera za preduzetnički biznis, strukovnog zubnog protetičara ili diplomiranog profesora fizike, što su, u stvari, nepostojeća zanimanja! Zbog toga, Omladina LSV pokrenula je akciju onlajn prikupljanja potpisa podrške za nastavak kampanje.

Država ćuti i ne rešava problem

Naime, problem je u tome što šifrarnik zanimanja, koji datira iz 1992. godine, nije usklađen s Bolonjskim procesom, odnosno sa zvanjima. On je dopunjen 1998. godine, ali nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zbog čega su zanimanja, koja studenti stiču po Bolonjskom procesu, nepostojeća.
Omladina LSV (LSVO) već dugo upozorava na ovaj problem i da studenti ne dobijaju diplome iako su završili studije, te da su u pravom problemu budući prosvetni radnici koji ni posle završenih četvorogodišnjih studija nemaju pravo da predaju ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. LSVO je uočila da u šifrarniku zanimanja nedostaje 136 naziva samo za one profile koje studenti završavaju na osnovnim akademskim studijama državnih fakulteta. Dakle, 136, i to bez master studija, bez strukovnih studija, bez privatnih fakulteta i bez srednjih škola. Tako u pomenutom šifrarniku nema onih zvanja koja imaju prefiks diplomirani, inženjer i menadžer.
Zbog toga je Omladina LSV 6. novembra 2013. godine uputila pismo tadašnjem ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću s molbom da se održi sastanak u vezi s ovim problemom. Na pismo nije odgovoreno. Narodni poslanici LSV ukazali su na ovaj problem u republičkom parlamentu. Problem, međutim, nije rešen. I dok je ministar na to ćutao, a mediji širom zemlje danima pisali o ovom problemu, nadležne službe tvrdile su da šifrarnik i nije važan jer postoji lista zanimanja. A onda je Omladina LSV i u toj listi našla da nedostaje 79 zanimanja!
Omladina LSV je ponudila i da, ako treba, pročešlja i preostale stručne nazive za srednje škole, privatne fakultete, strukovne studije, pa i master studije kojih uopšte nema u šifrarniku i listi zanimanja, pa da i taj spisak dostave ministarstvu. Ni na ovo nije stigao nikakav odgovor. A studenti se i dalje školuju za zanimanja koja im ne mogu biti priznata.

Podrška javnosti

Ovih dana Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine ponovo traži podršku javnosti da pokrene ovo pitanje i konačno dobije odgovore i sprovode pravu kampanju na društvenim mrežama. „Jesi li ti učio/učila da bi na kraju dobio #nepostojeća_zanimanja“, „Zato što želimo da učimo. Zato što želimo da radimo. Zato što živimo ovde, da se reše #nepostojeća_zanimanja“, samo su neki od statusa na Fejsbuku i Tviteru kojima se mladi pozivaju da podrže ovu akciju na sajtu
nepostojecazanimanja.weebly.com.
„Da li je previše ako tražimo da ono što smo studirali četiri godine bude negde i priznato?“, „Imaš zvanje politikologa za međunarodnu politiku? Imaš nepostojeće zanimanje“, „Znaš li da se na fakultetima akredituju i nepostojeća zanimanja? Proveri, možda i ti studiraš jedno takvo“, još su neke od poruka na Fejsbuku kojima omladinke i omladinci LSV podsećaju ne samo na utrošen trud i vreme nego i na hiljade evra koje studenti i njihovi roditelji u današnje vreme potroše da bi nakon svega imali diplomu nepostojećeg zanimanja.
– Pokrenućemo pitanje zbog čega postojeći šifrarnik zanimanja još nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i insistirati da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku. Pokrenućemo inicijativu da Nacionalni savet za visoko obrazovanje, telo koje je formiralo Ministarstvo prosvete u cilju obezbeđivanja kvaliteta visokog obrazovanja, u skladu sa svojom nadležnošću redefiniše utvrđene standarde za akreditaciju studijskih programa i da u Pravilnik o standardima i postupku za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa kao kriterijum bude uvršteno da studijski program mora sadržati zvanje koje se nalazi u šifrarniku zanimanja – najavljuju u Omladini LSV.
Kako ističu, ukoliko određeno zvanje ne postoji u šifrarniku, visokoškolska ustanova, odnosno Univerzitet/Konferencija univerziteta/Konferencija akademija strukovnih studija, dužna je da uputi zahtev da se pomenuto zvanje uvrsti u šifrarnik ili da sadržaj studijskog programa, koji se odnosi na utvrđivanje stručnog, akademskog, odnosno naučnog naziva uskladi s postojećim zanimanjima u šifrarniku. U suprotnom, visokoškolska ustanova neće dobiti dozvolu za rad kad je u pitanju taj studijski program.


Nekoliko rupa na Listi stručnih,

akademskih i naučnih naziva


– diplomirani profesor biologije
– diplomirani profesor fizike
– diplomirani menadžer za preduzetnički biznis
– strukovni zubni protetičar
– analitičar zaštite životne sredine
– optometrista
– školski bibliotekar
– diplomirani anglista
– diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti
– diplomirani geograf-turizmolog
– profesor informatike
– diplomirani solo pevač
– diplomirani inženjer elektrotehnike i informacione tehnologije


Ne prepoznaju naše zvanje!


„Po završetku studija za geografa-turizmologa ispadne praktično kao da smo bez veze studirali. Na birou rada ne prepoznaju naše zvanje, nego nas teraju da se odlučimo da li hoćemo da budemo turizmolog ili geograf. Studije, sa svim dodatnim troškovima, koštaju i po nekoliko hiljada evra, ali nam naša diploma ne vredi ništa. Kao da nije dovoljno što nam je privreda uništena, nego nam i ovakvi problemi umanjuju šanse da se zaposlimo u struci za koju smo se školovali“, kazao je Aleksandar, diplomirani geograf-turizmolog, za sajt nepostojecazanimanja.weebly.com.

„Imajte strpljenja...“


„Po diplomiranju, kao i svaki savestan građanin, otišao sam da se prijavim na SIZ. Tamo me je primila ’ljubazna i nasmejana’ gospođa, koja mi je saopštila ’divnu’ vest da šifra za smer koji sam ja završio ne postoji! Da imam malo strpljenja, pošto trenutno rade na unosu nekih šifara u sistem. I nedugo zatim, posle skoro godinu i po dana, šifra za moj smer je uneta u sistem. Naravno da me niko iz SIZ-a nije obavestio o tome, nego sam ja svakih mesec dana išao da se raspitujem, da li je i kad će biti uneta u sistem“, ispričao je Dejan, profesor geografije i informatike za sajt nepostojecazanimanja.weebly.com.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...