Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržava zakida Vojvodini 1,4 milijardi dinara za poljoprivredu

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ukazao je na to da će pokrajina biti uskraćena za 1,4 milijardi dinara zbog izmene zakona o podsticajima kojima se ukidaju subvencije na zakupljenu državnu zemlju. On je upozorio i da se prilikom davanja zemlje u zakup stranim investitorima ne sme ponoviti greška koja je nastala pri prodaji NIS-a.
Bogaroški je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao da se najveći deo državnog obradivog zemljišta koje se daje u zakup, odnosno 340.000 hektara, nalazi u Vojvodini. Prema njegovim rečima, ako taj zakup više nije subvencionisan, može se očekivati je da će prosečna cena po kojoj se izlicitira cena nekog zemljišta pasti.
– Ako idemo s prostom računicom da će to biti od 50 evra, odnosno 6.000 dinara, koliko je taj novčani deo subvencije, vi dođete do neke cifre od dve milijarde manje na osnovu zakupa zemljišta. Sasvim je logično očekivati da će se ugovori raskidati i logično je očekivati da u 2015. godini prosečna cena neće biti kao u 2014. i 2013. godini. Od te dve milijarde, 40 odsto bi pripalo lokalnim samoupravama, 30 odsto Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, znači u zbiru 70 odsto tog novca, što je 1,4 milijardi, neće na ovaj ili onaj način stići u poljoprivredu na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine – naglasio je pokrajinski sekretar.

Ništa se nije naučilo na primeru NIS-a


Branislav Bogaroški je ocenio za vesti B92 da će, ukoliko se završi najavljeni dolazak kompanije „Al Ravafed“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja bi trebalo da uzme u zakup 10.000 oranica u Vojvodini, registrovana poljoprivredna gazdinstva iz sela oko kojih se nalaze ti kompleksi državnog zemljišta doći u situaciju da više nikad ne mogu da zakupljuju državno zemljište. Paori su zamerali i to što su oni zemlju zakupljivali za 400 evra, a „Al Ravafed“ će plaćati 250 evra godišnje.
– Mi se evidentno ništa nismo naučili na primeru Naftne industrije Srbije, kad smo se takođe direktno dogovarali s investitorom, i sad ćemo napraviti identičnu grešku na poljoprivrednom zemljištu – upozorio je Bogaroški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...