Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPaori najavljuju nove blokade puteva

NOVI SAD – Poljoprivrednici još jednu setvu započinju bez osnovnih parametara – bez podatka koliko će dobiti subvencija, koja će biti cena otkupa njihovih proizvoda i koliko će uopšte namirnica trebati za naše tržište. Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i član Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Miloš Šibul kaže da su paori gnevni i da su spremni da ponovo izađu na ulice i blokiraju puteve jer je nebriga države prema njima neizdrživa.

Dvadeset godina bez strategije

Šibul u izjavi za Slobodnu Vojvodinu kaže da je osnovni problem što Srbija dvadeset godina nema strategiju koja bi definisala koliko je kojih kultura potrebno sejati svake godine.
– Naše tržište nije uređeno kao u ostalim delovima Evrope i sveta. Svaka država zna, na osnovu broja stanovnika, koliko čega treba da se proizvede, koliko je potrebno za robne rezerve. Na osnovu toga se zna i koliko može da se proizvede za izvoz. Nama je svaka vlast, pa i sadašnja, obećavala donošenje desetogodišnje strategije, ali ništa od ispunjenja tih obećanja – kaže on i dodaje da nakon donošenja ovog dokumenta ne bi bilo velikih oscilacija u cenama svake godine. Prema njegovim rečima, na izradi ovog, ali i svakog drugog dokumenta trebalo da rade i stručnjaci i poljoprivredni proizvođači, što dosad nije bio slučaj.
Šibul navodi i da je poseban problem što će setva početi za mesec dana, a dugo najavljivani zakon o poljoprivredi još nije obelodanjen.
– Zavijaju taj zakon kao sarmu. Ne znamo šta u njemu piše, šta nas očekuje. Paori za mesec dana odoše u polja, a ne znaju koje ih pogodnosti u vidu subvencija očekuju niti koje će biti cene poljoprivrednih proizvoda. Ne znaju za koje kulture da se odluče i kako da planiraju poslove i budžet. Ipak, većina paora od tih njiva izdržava porodice i plaća kredite, poreze... – ističe on. Ocenjuje da država namerno ne izlazi s predlogom do februara jer tad paori odlaze na njive i svaki je dan u ataru dragocen.

Pomoć mladim poljoprivrednicima

Naš sagovornik napominje i da je nedopustivo da se smanjuju budžetska izdvajanja za poljoprivredu jer je to grana koja ima najviše izvoza.
– Kako je u Vojvodini povećan budžet za poljoprivredu? Znači da ima modela i ako republičko ministarstvo ne zna kako da to učini, neka pogleda kako se radi u Vojvodini – napominje Miloš Šibul.
On predlaže da bi država, poput Pokrajinske vlade, mogla da stimuliše mlade bračne parove da se vrate na sela i posvete se poljoprivredi tako što bi im davala po deset hektara državne zemlje. Kako dodaje, prvih godina ti mladi zemljoradnici ne bi trebalo da plaćaju zakup kako bi mogli da ulažu u nabavku mehanizacije i opremanje svog gazdinstva.
– U selima više nema ko da radi, svi beže u gradove, a tamo nema posla. A njiva je velika fabrika koja proizvodi i mleko i meso i hleb. Ja ću na prvoj narednoj sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine dati predlog da Pokrajinska vlada stimuliše mlade bračne parove poljoprivrednike, da li u nabavci plastenika ili mehanizacije, jer za to jedino ima ingerencija. A republika nek se ugleda na pokrajinu, pa neka obezbedi mladima besplatno zemljište i to će bili delotvornije nego insistirati na što višoj ceni prilikom licitacije te iste zemlje – predlaže Miloš Šibul.


Arapima ne davati prvoklasnu zemlju


Pokrajinski poslanik LSV Miloš Šibul kaže da nema ništa protiv da se vojvođanska zemlja da u zakup investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da to ne treba činiti s najboljim oranicama. „Država ne bi smela da Arapima da zemlju prve klase, nego neku koja nije obrađivana, pa tu nek oni ulažu i od te zemlje prave voćnjake i vinograde, a oranice su potrebnije za sitne useve“, napominje on. Ističe i da državnu zemlju ne bi trebalo davati pravnim licima u zakup jer su to uglavnom tajkuni, pa kad oni zakupe najveće i najbolje njive, običnom paoru ne ostane ništa u ponudi.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...