Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comO svemu moze da se razgovara izuzev o tome koliko je Vojvodina opljačkana

NOVI SAD – Kao i poslednjih godina, i danas je novac osnovni problem Vojvodine u odnosu s rukovodstvom Srbije i beogradske vlasti. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je pitanje „čije su naše pare“ pitanje svih pitanja. Prema njegovim rečima, nikad niko u republičkoj administraciji o tome nije želeo da razgovara jer bi onda vrlo jasno morao da kaže šta je bilo s parama.
– Onog momenta kad se to kaže, tog momenta se prihvata činjenica da je Vojvodina opljačkana, da su pare odavde odnete – rekao je Čanak navodeći da je to, između ostalog, urađeno utapanjem vojvođanskih fondova u srbijanske, a zatim prebacivanjem svega toga zajedno u rupu bez dna koja se zove budžet Republike Srbije.

Koliko je ukradeno od Vojvodine?

– Kad bismo to pitanje principijelno postavili, morali bismo ga vratiti na politički nivo. Jer politički nivo jeste da li može Vojvodina, kao subjektivitet, da raspolaže svojom imovinom? Može li raspolagati svojim novcem? Može li raspolagati svojim fondovima? – pitao je Čanak. Podsetio je da su, dok je Vojvodina imala svoje fondove, penzioneri dobijali daleko veće penzije nego oni u Srbiji, a da su i zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje bili bolji.
– Prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu postavio sam pitanje ministru finansija Republike Srbije da mi odgovori samo sa – da ili ne. Da li je moguće priznati da se Vojvodini duguje preko milijardu evra? Jer Vojvodini nikad nije isplaćeno onih sramotnih sedam posto budžeta Srbije, koliko joj po Ustavu iz 2006. pripada. Naravno, ministar nije smeo da mi odgovori na to pitanje – naveo je Čanak. Podsetio je da je i premijeru Aleksandru Vučiću prilikom ekspozea skrenuo pažnju da ni rečju nije spomenuo Vojvodinu.
– Vojvodina ipak čini četvrtinu stanovništva i sad već skoro trećinu teritorije Srbije. Sad ja postavljam jednostavno pitanje: ako je to tako, onda se najedanput mi nalazimo u jednom vakuumu političkog mišljenja. O svemu možemo da razgovaramo dok ne dođemo do pitanja koja su prava – rekao je on.

Gomila otvorenih pitanja

Predsednik LSV je rekao da je jedno od pravih pitanja kako što više ljudi uključiti u oporavak zemlje, a da bi se to dogodilo, tim ljudima je neophodno dati alate i političko pravo da na svom nivou mogu da odlučuju o tome šta će se tu događati.
– Međutim, kako je opozicija osvajala neki nivo vlasti, tako je Slobodan Milošević vlast izvlačio s tog nivoa i podizao na više nivoe, da bi je na kraju koncentrisao u svojim rukama. Kako je preuzeta ta vlast za vreme Zorana Đinđića, ona je u netaknutom obliku ostala do danas. Ništa se nije promenilo i tu je tragedija ove zemlje, gde se u Srbiji, u sistemskom smislu menjaju samo vlastodršci, a sistem nikada. Zbog toga govorim da je ovde prevashodno politička kriza na sceni, bez čijeg su razrešenja svi pokušaji izlaska iz ekonomske krize, u najmanju ruku, veoma otežani – rekao je Čanak.

Kad pitaš gde su pare,

odmah kažu: „Tako su i Slovenci počeli“


Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sinoć je i u emisiji „Ćirilica“ na Televiziji „Hepi“ rekao kako mu se uvek zameralo jer se nikad nije libio da postavi elementarno pitanje – gde su pare? On je gostujući u toj emisiji rekao da o svemu može da se dogovori, ali ako se postavi pitanje gde su pare i stvar se svede na to da „mi hoćemo naše pare, oni hoće naše pare i pitanje je čije su naše pare“. – Kad ja tako postavim stvar, onda kažu da ovaj ludi Čanak hoće da otcepi Vojvodinu. Neću da otcepim ništa i niko neće da otcepi ništa, nego je najjednostavnije dizati galamu na to da se borba protiv tih zlih autonomaša mora voditi tako da im slučajno ne daš nijedan dinar u ruke, jer će odmah da se otcepe i pobegnu glavom bez obzira s njim. To je čista laž i izmišljotina – kazao je Čanak i dodao da to priča već 25 godina, na šta je uvek dodatni komentar bio „Tako su i Slovenci počeli!“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...