Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBušenje autonomije iznutra

NOVI SAD – Iako je sastanku s ministarkom saobraćaja, potpredsednicom vlade i SNS Zoranom Mihajlović u Beogradu, po sopstvenom priznanju, prisustvovao kao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor je naveo da su na tom sastanku razgovarali isključivo o ekonomskim temama, odnosno o saobraćaju, a da se nisu dotakli nijedne političke teme. Kad se stvari sagledaju do kraja, ovo može biti tačno jer su političke razgovore izgleda davno završili i sad se, po svoj prilici, radi na konkretizaciji dogovorenog.

Zbrka i ispravljanje

Sa sastanka Pastor– Mihajlovićeva održanog 4. februara mediji su nadugačko preneli ministarkinu izjavu da bi trebalo osnovati posebno preduzeće za održavanje puteva u Vojvodini.
– Kad govorimo o putevima u Vojvodini, putevima prvog i drugog reda, pa čak i lokalnim putevima, postoji nadležnost Vojvodine da formira svoje preduzeće koje će se time baviti – izjavila je Mihajlovićeva tad Tanjugu. Međutim, dan kasnije su pojedini mediji primetili da to znači da se Vojvodini vraća i deo autoputa (koji je inače Vojvodina sama gradila) s prihodima od putarine teškim 35 miliona evra godišnje, pa je već 6. februara u „Večernjim novostima“ objavljeno preciznije saopštenje – da Vojvodina ima nadležnost da formira svoje preduzeće za održavanje puteva drugog reda. Putevi prvog reda se više ne spominju. Dakle, prva izjava je bila lapsus. Za razliku od ranijeg predsednika Skupštine AP Vojvodine Bojana Kostreša, koji se za taj autoput i te kako borio dok nije srušio koncesiju od koje Vojvodina ne bi imala ništa, Pastor je birao reči. On u svojoj izjavi nije ni spominjao puteve prvog reda (tj. autoput i magistralne puteve), pa nije morao ni da se ispravlja.

Odlučili da zasuču rukave

O održavanju i izgradnji puteva u vreme dok je ta nadležnost pripadala Vojvodini, Slobodna Vojvodina je pisala u više navrata. Upozoravali smo i na vakuum koji je postojao prošle godine od aprila do avgusta, tokom kog niko nije vodio računa o 2.037 kilometara državnih puteva drugog reda koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine jer je tad prestala obaveza preduzeća „Putevi Srbije“ da to radi, a APV još nije formirala svoje putarsko preduzeće. Osnovni problem je nepostojanje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, zbog čega nije moguće obezbediti sredstva za finansiranje takvog preduzeća. Liga socijaldemokrata Vojvodine je u međuvremenu u više navrata upozoravala na neophodnost formiranja vojvođanskog preduzeća za puteve, a član predsedništva LSV Jovan Aksetijević kao direktor jednog od putarskih preduzeća bio je i u delegaciji putara na sastanku kod ministarke 10. jula prošle godine, na kom je obećano rešenje za puteve drugog reda, a ono je i finalizovano uredbom iz avgusta. Vlada Republike Srbije u avgustu 2014. godine donosi uredbu kojom je taj vakuum uklonjen, a državni putevi drugog reda vraćeni su u nadležnost JP „Putevi Srbije“.
Ištvan Pastor je i tad predsednik Skupštine AP Vojvodine. Međutim, sad, nakon susreta s ministarkom, potpredsednicom vlade i SNS, Pastor poručuje:
„Dogovorili smo se da zasučemo rukave i rešimo i taj problem“, a Mihajlovićeva naširoko ukazuje na to kako u prethodnom periodu nekako niko nije bio raspoložen da se bavi dovoljno formiranjem takvog preduzeća.

O čemu je zaista reč

Da bi bilo jasnije šta to Pastor radi, trebalo bi u obzir uzeti dva detalja. Prvi, da je Ištvan Pastor koalicioni partner SNS na lokalnom i republičkom nivou, triput u tri meseca izdao je koalicione partnere u pokrajinskoj vladi, od toga jednom prilikom rekonstrukcije te vlade u kojoj i dalje sede njegovi funkcioneri. Pride, nikad ni on niti uzak krug njegovih saradnika nisu odgovorili na jednostavna pitanja koja su im postavljena: da li je Savez vojvođanskih Mađara za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije? I da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS-a ili nije? Tome još treba dodati i da poslednjih dana funkcioner kog deli sa strankom Fides Andor Deli napada LSV pokušavajući da pokaže kako se Čanak i Liga protive pomirenju i zajedničkim projektima
Srbije i Mađarske (?!).

Drugi detalj datira iz septembra prošle godine i prethodnog sastanka ministarke, potpredsednice republičke vlade i SNS s Ištvanom Pastorom u Novom Sadu, kad je rekla: „U Vojvodini definitivno postoje problemi, stranka (DS) koja drži vlast ima veoma mali procenat u odnosu na realno stanje. Ti problemi moraju brže da se rešavaju pošto Vlada Srbije želi da se zadate reforme što brže rešavaju kako ne bismo gubili vreme. Zato je važno da dogovori koji se eventualno budu dešavali u Vojvodini budu samo u smislu da se više ne gubi vreme“.
Pametnom dosta.

I Maglai bio kod Zorane


Krajem juna ministarka saobraćaja, potpredsednica vlade i SNS Zorana Mihajlović razgovarala je u Vladi Srbije s gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem (SVM), predsednikom Opštine Tutin Šemsudinom Kučevićem, gradonačelnikom Zaječara Velimirom Ognjenovićem i njihovim saradnicima kako bi pomogla u rešavanju problema lokalnih samouprava u Srbiji. – Želja nam je da smanjimo birokratiju, procedure i sve ono što je između lokalne samouprave i države i budemo efikasniji, pre svega na dobrobit građana – istakla je ona obraćajući se novinarima posle sastanaka. Gradonačelnik Maglai je pohvalio rešenost potpredsednice vlade da direktno razgovara s predstavnicima opština i gradova o problemima na lokalu i ocenio da je to konkretan korak u pravcu prevazilaženja mnogih problema.

Tri decenije kvaliteta i iskustva


Izvor Slobodne Vojvodine iz jednog putarskog preduzeća ukazao je prošle godine za naš list na to da je, prema validnim studijama koje su radile meritorne institucije, preko 70 odsto putne mreže u Vojvodini u lošem i izrazito lošem stanju. „U periodu od 1962. do 1992. godine, dok je AP Vojvodina imala nadležnost nad putevima na svojoj teritoriji, putevi su bili odlično održavani, takoreći u projektovanom stanju. To je ta velika razlika“, naveo je tad naš izvor.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...