Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI to smo dočekali u Vojvodini: Neka deca su toliko siromašna da u trećem razredu ne znaju šta je jabuka

NOVI SAD – Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Aleksandar Jovanović ukazao je na ogromno socijalno raslojavanje navodeći primer učenika iz jednog sela na jugu Banata koji u trećem razredu osnovne škole ne znaju šta je jabuka jer je nikad nisu videla, dok se na drugom kraju pokrajine govori o vršnjačkom nasilju na društvenim mrežama.
– U Novom Sadu pričamo o ukidanju mobilne telefonije na časovima i vršnjačkom internet nasilju, koje postoji i koje je problem, a na 150 km odatle deca ne znaju šta je jabuka i šta je struja jer žive u takvom siromaštvu. U većini škola pričamo o uvođenju kamera radi veće bezbednosti dece, a u Alibunaru učenici idu u školu koja je napravljena od azbesta, koja je kancerogena i koja se raspada – ukazao je on u izjavi za Slobodnu Vojvodinu. On je ocenio da su socijalne razlike sve veće i da se tome uskoro mora stati na put jer će se ta razlika pojaviti i u obrazovanju.
Jovanović je gostujući u emisiji „1 na 1“ RTV izjavio da je u vojvođanskim školama u poslednjem periodu postoji zabrinjavajući trend napuštanja osmogodišnjeg školovanja. On ističe da su ti podaci veoma zabrinjavajući jer nije reč o demografskim pokazateljima, već ukazuje na to da roditelji decu ispisuju iz osnovne škole.
Zato je imenovan na čelo radne grupe koja do kraja marta treba da ispita šta je razlog napuštanja obaveznog osnovnog školovanja. Kako je rekao, razredne starešine će morati da popune anketni listić u kom će navesti da li su deca koja više nisu u njihovim razredima otišla u inostranstvo, u drugu školu, prešla iz manje u veću opštinu ili je u pitanju siromaštvo.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...