Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comHiljade migranata traže spas preko Subotice

SUBOTICA – Policija Mađarske uhapsila je i proterala prethodnih nedelja više hiljada ilegalnih migranata (samo 8. februara čak 937, od čega 880 kosovskih Albanaca), a najveći broj njih granicu su prešao u okolini Palića i Subotice. Mediji su prethodnih dana bili preplavljeni izveštajima o masnovnom dolasku kosovskih Albanaca u Suboticu i njihovim pokušajima da se, često s malom decom u naručju, dokopaju Mađarske, odnosno teritorije Evropske unije. Direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović tim povodom je, zajedno s mađarskim kolegom Karoljem Papom, 11. februara obišao granični prelaz Kelebija, ukazujući na to da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja EU koji se mora zajednički rešiti. Veljović je tad najavio i da iz Nemačke stiže 20 policajaca zajedno s vozilima opremljenim termovizijskim kamerama, kao i Austrijanci, koji će biti angažovani na prelazima ka Makedoniji, gde je, takođe, velik pritisak migranata.
Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica Dragan Andrić istakao je za naš list da je u tom gradu poslednjih nedelja primetan ogroman broj migranata, posebno oko autobuske stanice, da ima kolona koje se kreću ka granici u pokušaju da je negde ilegalno pređu. – Koliko sam čuo, angažovane su i snage van Subotice kako bi pomogle policiiji u sprečavanju ilegalnih migracija – kaže Andrić. On se nada da će pojačan angažman policije sprečiti da se eventualno ugrozi bezbednost građana Subotice, ali upozorava da su i migranti žrtve i da im treba pružiti adekvatnu pomoć u prevazilaženju problema koje imaju. Naročito u ove hladne dane.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...