Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOd 65 članova tima za pregovore sa EU samo 1 iz vojvođanske administracije

NOVI SAD – Među 65 osoba koje čine tim Srbije formiran u svrhu pregovora s Evropskom unijom, a koje su okupljene oko mini-timova koji će voditi pregovore po određenim poglavljima, samo jedna osoba je iz vojvođanske administracije – pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, ukazuje za naš list predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević. 

Vojvodina bi trebalo da ima i lidere timova

Pritom, kako navodi, Bugarski je samo jedan od članova, bez posebne funkcije, dok drugi eksperti i funkcioneri iz sekretarijata pokrajinske vlade nisu uopšte uključeni u te mini-timove, iako među njima ima i vodećih stručnjaka za pojedine oblasti.

– Što se tiče poljoprivrede, međuregionalne saradnje i zaštite i unapređenja ljudskih prava, posebno prava nacionalnih manjina i rodne ravnopravnosti, mislim da bi tu Vojvodina trebalo da ima ne samo svoje predstavnike u mini pregovaračkim timovima nego bi oni možda trebalo da budu i lideri tih timova s obzirom na sve ono što pokrajinska administracija radi i što je postigla u tim oblastima – ocenila je Sedlarevićeva. Ona je rekla i kako se nada da će se trenutna situacija u tom pogledu ipak promeniti.

Miščevićeva dogovorila učešće vojvođanskih kadrova

Podsetimo, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je još pre dve godine u Novom Sadu da će i predstavnici AP Vojvodine imati svoje članove u pregovaračkim timovima. Naime, 30. oktobra 2013. godine predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević, govoreći u Novom Sadu na promociji publikacije „Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo?“ u izdanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, istakla je kako želi da Srbija pokaže da se menja i time što će u pregovaračke timove u budućnosti biti uključeni i predstavnici pokrajinske administracije. Miščevićeva je prvo izjavila da je zadatak pregovaračkog tima Srbije zaštita interesa svih građana, a nikog pojedinačno, ali je istog dana nakon sastanka u vladi APV istakla da će članovi vlade APV i eksperti koje vlada APV predloži učestvovati u svim telima i po svim pregovaračkim poglavljima procesa pregovaranja.


Vojvodina uključena samo 
u pitanje zaštite životne sredine

 

Sam Branislav Bugarski je krajem januara novinarima izjavio da Vojvodina i dalje traži svoje mesto u procesu pregovaranja Srbije s Evropskom unijom jer su stručnjaci APV aktivno uključeni samo u oblast zaštite životne sredine.

– Proteklih dana na skriningu Poglavlja 22 predstavnici republičkih ministarstava nisu bili spremni da odgovore na adekvatan način na pitanja koja su im postavljena. Voleo bih da to nije otpor institucija nego pojedinaca, koji nisu ceo proces podigli na adekvatan nivo – ocenio je Bugarski. Inače, mini-timove koji bi u narednom periodu, u sklopu pregovaračkog tima, trebalo da rade s kolegama iz EU na svakom od pregovaračkih poglavlja čine predstavnici ministarstava i stručnjaci iz različitih oblasti. Oni se, prema rečima Maje Sedlarević, trenutno bave izradom akcionih planova koji će na kraju biti objedinjeni u jedinstven akcioni plan, odnosno platformu za pregovore Republike Srbije

– Ono što je i dalje sporno i što je najveći problem jeste to što Republika Srbija još ne zna kada će započeti pregovore. Poslednji datum kojim se barata u javnosti jeste septembar ove godine – upozorila je Sedlarevićeva navodeći da je pregovore odavno trebalo započeti i da bi već trebalo da su postignuti neki rezultati na tom polju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...