Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com„Sloboda“ će biti obnovljena

NOVI SAD – Poslednja krađa bronzanih reljefnih tabli sa spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu uznemirila je građane. Naime, krađe koje se dešavaju u poslednje tri godine ozbiljno su ugrozile friz, a procena je da je pričinjena šteta od 125.000 evra, i to samo u težini bakra. Umetničko delo na bakarnim pločama nije ni procenjivano.

I dok razne institucije od 2013. godine ne mogu da utvrde ko je odgovoran za spomenik, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje brzo je reagovao i „Sloboda“ će u naredne tri godine biti obnovljena, a biće vraćen i reljef.

Spomenik „Sloboda“ podignut je 1951. godine po nacrtima akademskog vajara Sretena Stojanovića, u formi obeliska sa ženskom figurom kao simbolom slobode na vrhu i grupnom skulpturom petoro partizana u podnožju, na masivnom postamentu koji je do skoro sa svih strana bio opasan reljefnim frizom sa scenama iz rata.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...