Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNeka se pripremi: Šešelj

NOVI SAD – Da je u Srbiji izvršena lustracija, malo je verovatno da bi Tomislav Nikolić danas bio predsednik države, a Smilja Avramov dobitnica državnog ordena, poručio je potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić komentarišući odluku predsednika Srbije da upravo njoj povodom Dana državnosti, 15. februara, dodeli ovako visoko priznanje.

Da li je Šešelj sledeći?

– Nakon odlikovanja Smilje Avramov, dobro poznate iz mračnih devedesetih godina prošlog veka, sledeće što se može očekivati od Tomislava Nikolića jeste da odlikuje i Vojislava Šešelja. Ako se za politiku koja je donela stotine hiljada mrtvih i izbegličke kolone dodeljuju ordeni, onda stvarno treba da se zapitamo gde živimo – naveo je Stojšić. Potpredsednik LSV je upozorio da bi sve što je Smilja Avramov govorila i radila iz prvog ešalona Miloševićevih akademika kako tih devedesetih tako i godinama posle sprečilo svakog drugog predsednika, koji se makar deklarativno zalaže za evropski put svoje zemlje, da je uprkos njenoj akademskoj karijeri nagradi državnim odlikovanjem. Stojšić je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini istakao da je Smilja Avramov protiv ulaska Srbije u Evopsku uniju, a da je aktivno učestvovala u odbrani haških otuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

– Ukoliko se Nikolić bar deklarativno zalaže za učlanje u EU, onda nek se izjasni zašto odlikuje ljude koji su veoma otvoreno protiv te politike – naveo je Stojšić.

Lista spornih ličnosti

Tomislav Nikolić je dosad, tokom nešto više od pola mandata, uručio 418 odlikovanja, čime je daleko iza sebe ostavio Borisa Tadića sa svega 368 odlikovanja za nepuna dva mandata.
Inače, u svojoj dosadašnjoj karijeri davaoca ordena, Nikolić je odlikovao nekoliko živopisnih likova, a Vladimiru Putinu je dao najviše državno odlikovanje – Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Odlikovanja su dobili predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko i Ukrajine Viktor Janukovič, ali i svi ostali predsednici bivših sovjetskih republika. Tokom 2013. godine posthumno je odlikovan i predsednik Venecuele Ugo Čavez, orden od Nikolića dobio je i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, ruski političar Aleksandar Mihajlovič Babakov, ali i Službeni glasnik Republike Srbije.

 

Kompromituje državu

Orden Smilji Avramov osporili su u izjavama za Radio Slobodna Evropa istoričarka Branka Prpa i Žarko Korać, antiratni intelektualac. – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne opravdava samo svoju ličnu ratnu prošlost nego očigledno kompromituje ponovo čitavu državu prikazujući da on i dalje misli da su ljudi koji su bili nosioci jednog ratnog, poraženog projekta s užasnim žrtvama, da su u stvari bili u pravu i da zaslužuju najviše ordene jer su proslavili i povećali ugled Srbije u svetu – ocenio je Korać.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...