Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSvetska bruka sa svetom novosadskom vodom

NOVI SAD – Nakon što je osveštana voda doživela pravu senzaciju na društvenim mrežama gde su se Novosađani utrkivali u tome ko će biti duhovitiji i domišljatiji u pošalicama, „sveta voda“ je doživela i svetsku slavu. Danima su mediji i portali u regionu pisali o najvećoj bruci Novog Sada u 3D, da bi na kraju ona završila i u čuvenom britanskom „Dejli miroru“, koji je celu priču uporedio s epizodom serije „Mućke“ kad su Del Boj i Rodni prodavali pekamsku vodu. Ovaj britanski dnevni list navodi da bi zbog osveštavanja gradskog vodovoda Del Boj bio ponosan jer su u stvarnosti realizovali njegovu ideju iz epizode iz 1986. godine. Ipak, niko nije odgovarao zbog toga, niti je neko iz gradske vlasti ili ovog preduzeća priznao grešku. Zbog toga je Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad zatražio da odgovorni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ budu smenjeni ili će odbornici LSV to pokrenuti na sednici Skupštine grada jer će onda biti jasno da nema te štete i sramote koja se ne može naneti Novom Sadu dok se dodaje većina ovoj gradskoj vlasti.

– Ovim besmislenim gestom uspeli su da uvrede sve građanke i građanke, bez obzira na to da li su vernici bilo koje veroispovesti ili nisu – zaključeno je u saopštenju GrO LSV Novi Sad.

Da li je sveta voda sveta

Reagujući na pritužbe građana zbog osveštavanja vode, novosadski ombudsman je odbacio prijavu jer je ustanovio da voda nije sveta. U rešenju o odbijanju pritužbe gradski ombudsman Aleksandar Grujić ne navodi na osnovu kojih metoda je to zaključio, ali kaže da je ustanovljeno da je tokom obeležavanja crkvenog praznika i slave firme „Vodovoda“ sveštenik osveštao vodu, ali ne iz sistema, nego samo onu u buradima ispred kabineta direktora Miloša Stanisavljevića, te da nije bilo kontakta osveštane vode i vode u sistemu. S druge strane, nadležni u ovom preduzeću potvrdili su da je sva voda iz vodovoda osveštana. Za razliku od novosadskog ombudsmana, pokrajinski ombudsman je još ranije osudio potez JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Po Ustavu je crkva odvojena od države

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da osveštavanje vode urađeno na sramotu svih, ponavljajući da je, prema Ustavu, u Srbiji crkva odvojena od države.

– Šta ćemo uraditi kada hodža bude osveštavao vodu u Novom Pazaru, a katolički svećenik, recimo, u Subotici? Šta ćemo onda raditi? Onda ćemo doći u poziciju da podivljaju sukobi na verskoj osnovi. Tako da bih ja to osveštavanje vode u novosadskom vodovodu nazvao raspirivanjem međunacionalne i međukonfesionalne mržnje – rekao je Čanak gostujući na novosadskoj televiziji Kanal 9.


Kako to?

Nenad Čanak je ukazao i na to da je, iako je ovo sekularna država, Tomislav Nikolić uneo badnjak u Predsedništvo Srbije.

– To je pravoslavni običaj, to se radi u kući, a ne u službenim prostorijama. Nije on predsednik pravoslavlja, on je predsednik države Srbije. Jedino što to njemu niko nije rekao – ocenio je Čanak. Podsetio je i da je u više navrata tražio odgovor na poslaničko pitanje otkud Ministarstvu unutrašnjih poslova slava, a da je dobio nemušt odgovor da je to nasleđeno iz prethodnog perioda.

– Kako može u sekularnoj državi grad, recimo Novi Sad, da ima krsnu slavu? Kako može krsnu slavu da ima grad u kom ne žive samo pravoslavci, nego žive i ateisti, da ne idemo na druge konfesije – naveo je Čanak dodajući da demokratija nije teror većine, već set pravila, te da bez zaštite manjinskih prava nema demokratije nego diktature većine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...