Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŽrtvama porodičnog nasilja mora se vratiti poverenje u pomoć institucija

NOVI SAD – Prošle godine u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno je 27 žena, a pedesetoro dece je ostalo bez majki, od čega je polovina maloletna, pokazali su podaci mreže „Žene protiv nasilja“. Zbog ovako crne statistike, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine predložio je ministru policije Nebojši Stefanoviću formiranje specijalnih odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici, po uzoru na model dobre prakse koji postoji u Subotici. Međutim, iako je prošlo više od dva meseca od pisma Foruma žena LSV, odgovor ministra Stefanovića još nije stigao. Podrška toj inicijativi stigla je i iz kabineta pokrajinskog ombudsmana, kad je zamenica Danica Todorov navela da podizanje nivoa svesti o prevenciji znanja o nasilju u porodici doprinosi i povećanju efikasnosti u postupanju policijskih uprava u slučajevima nasilja u porodici.

Ligašice pripremaju i inicijativu

U očekivanju odgovora ministra policije, Forum žena LSV priprema i inicijativu koju će tim povodom poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine predati u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

– Kao što smo u pismu ukazale i ministru i direktoru policije, ovaj način rada, formiranjem odeljenja, ne bi iziskivao dodatne troškove i izmenu sistematizacije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, već racionalizaciju radnih mesta budući da su policijski službenici prošli obuku o postupanju u slučajevima prijave nasilja u partnerskim ili porodičnim odnosima. Naravno, osnivanje specijalnih odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici ne bi ni trebalo ni smelo da bude razlog za odustajanje od obuke svih policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici. Nikako – napisala je u svom blogu predsednica Foruma žena LSV Ana Pataki.

Prevencija i izbegavanje fatalnih ishoda

Prethodnih dana ministar unutrašnjih poslova je na zajedničkoj konferenciji za medije s republičkom javnom tužiteljkom najavio formiranje nove radne grupe koja će izraditi poseban protokol o postupanju policijskih službenika i tužilaštva u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici.

– Mi smo jasno rekle da se slažemo s konstatacijom i ministra i republičke javne tužiteljke da ovaj način rada može pomoći u efikasnoj saradnji policije i tužilaštva u budućnosti. Nažalost i dalje ostaje pitanje šta sa žrtvama porodičnog nasilja koje su izgubile živote u prethodnom periodu, ne prijavivši nasilje usled straha od osude, spore procedure i neblagovremenog reagovanja institucija? I kako to izbeći u budućnosti? Mi mislimo da je rešenje u formiranju specijalnih odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, koje smo ministru predložile pre dva meseca – istakla je Pataki. Ona je dodala da bi se na taj način omogućila bolja prevencija porodičnog nasilja, izbegavanje fatalnih ishoda, kao i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, humani tretman žrtava nasilja u porodici, ali i porast prijavljivanja nasilja zbog rasta poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema.

Mračna statistika

Prema podacima mreže „Žene protiv nasilja“, na osnovu analize medijskih članaka, u 2014. godini ubijeno je 27 žena u partnerskom ili porodičnom nasilju. Sve ubijene su poznavale ubicu, njih 11 ubio je suprug, pet je ubio bivši suprug, pet partner, tri sin. Jednu je ubio vanbračni suprug, jednu brat i jednu bivši partner. Sedam žena je ubijeno nožem, šest pištoljem, četiri su preminule od posledica batina, tri su udavljene, dve su ubijene sekirom, dve lovačkom puškom, dve satarom... Pedesetoro dece je prošle godine ostalo bez majki, od čega je 26 maloletno. Prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“, u sedam od 27 slučajeva policija je bila obaveštena i nasilje je prijavljeno nadležnim institucijama pre nego što se ubistvo desilo. U ostalim slučajevima Mreža nije našla podatke o postojanju prijave nasilja.

 

Važna i pomoć medicinara

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, u saradnji s pokrajinskim zaštitnikom građana započeo je kampanju za podizanje svesti zaposlenih u zdravstvu o njihovoj ulozi u sprečavanju nasilja nad ženama. Kako je zaključeno, osim povećanja resursa u zdravstvenim ustanovama za postupanje potrebno je unaprediti odnos prema žrtvama, informisanost o nasilju prema ženama u porodici i u partnerskim odnosima i obučenost profesionalaca, ali i saradnju s ostalim institucijama. Svaki slučaj koji se pojavi u zdravstvenom sistemu mora biti evidentiran kako bi se nastale povrede i stanje žrtava neposredno nakon što se ono dogodilo mogle dokumentovati, a žrtve na taj način zaštititi.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...